News

Medicament pe bază de ranitidină, retras de pe piață în mai multe țări. Specialiștii spun că ar putea produce cancer

30.09.2019 | 09:32
Medicament pe baza de ranitidina retras de pe piata in mai multe tari Specialistii spun ca ar putea produce cancer

Un medicament pe bază de ranitidină a fost retras de pe piață în mai multe țări, iar medicii spun că ar provoca formarea în corp a tumorilor canceroase. Medicamentele au fost retras prima oară dintr-un lanț de farmaceutice din Statele Unite ale Americii, iar apoi Canada și Franța au fost celelalte două țări care au luat măsuri.

Medicament cu ranitidină, retras de pe piață. Substanța canceroasă se găsește și în alimente

Doctorii i-au avertizat pe pacienți să renunțe la medicamentul respectiv și să ceară o nouă prescripție pentru a-l înlocui. Ranitidina este folosită pentru combaterea ulcerelor stomacale și a arsurilor gastrice și se eliberează în mod normal pe bază de rețetă. Medicamentul se dă în unele locuri și fără rețetă.

Substanța denumită dimetilnitrosamină este suspectată că ar produce cancer. Concluzia a fost luată după mai multe teste făcute pe animale. Ce este cu totul îngrijorîtor este că această substanță chimică e prezentă și în mezeluri, apă, lactate și legumele tratate genetic ori diferite tipuri de conserve.

medicament ranitidină
Medicamentul ar produce cancer, spun specialiștii. Sursa foto: Drug Target Review

Sursa de contaminare ar fi o fabrică din India

Un alt studiu realizat în luna februarie a acestui an arată faptul că substanța folosită pentru combaterea arsurilor gastrice reduce eficacitatea combaterii cancerului, ba chiar încurajează creșterea tumorilor. Sursa contaminării acestui medicament ar fi, conform anumitor surse medicale din străinătate, o fabrică de farmaceutice din India. Este vorba despre medicamentul Zantac, scrie BBC.