News

Mesaj cinic pentru pensionarii din Făgăraș. Primăria le-a făcut loc de relaxare în cimitir

Primăria Făgăraș a lansat o nouă etapă a programului ”bugetare participativă”, însă presa din oraș și cetățenii sunt nemulțumiți pentru modul în care sunt cheltuiți banii publici.
08.08.2022 | 11:31
Mesaj cinic pentru pensionarii din Fagaras Primaria lea facut loc de relaxare in cimitir
Loc de relaxare în cimitir. Foto: Monitorul de Făgăraș
ADVERTISEMENT

Potrivit Monitorul de Făgăraș, sunt aprobate în mare parte doar proiecte propuse de persoane apropiate conducerii primăriei, chiar dacă acestea sunt inutile. Totodată, primăria alege mereu firme de ”casă” care să ducă la îndeplinire proiectele bizare.

Primăria Făgăraș a construit un loc de relaxare pentru bătrâni, în cimitir

Este al 4-lea an în care Primăria Făgăraș risipește banii făgărășenilor pentru astfel de proiecte”, anunță sursa citată. Pe lângă ”risipa de bani”, jurnaliștii și cetățenii au o problemă cu anumite proiecte bizare, cum este și un ”spațiu de mobilitate pentru seniori”, un loc de relaxare pentru bătrâni, construit în cimitirul din localitate.

ADVERTISEMENT

”Cetățenii se pot bucura de această zonă de mobilitate și relaxare îmbunătățindu-și sănătatea fizică și mentală cu ajutorul aparatelor de fitness pentru exterior. Acest obiectiv este amplasat în cartierul Florilor, zona verde din spatele blocurilor de pe strada Narciselor, în continuarea părculețului existent“, este prezentat proiectul care a costat 71.550 de lei.

Într-un mod cinic, locul de relaxare a fost amplasat la câțiva metri de morminte. ”Li se oferă bunicilor noștri un viitor relaxant și sigur! Cât cinism din partea celor care conduc astăzi urbea!”, au punctat indignați, jurnaliștii.

ADVERTISEMENT

De altfel, bătrânii din zonă critică acest proiect și modul în care au fost cheltuiți 15.000 de euro. ”Puteau să folosească banii pentru a repara băncile de pe promenadă care sunt sub orice critică, să facă în oraș curățenie pentru că este un oraș murdar. În plus, locul ales este total nepotrivit, lângă cimitir. Să înțelegem că ne trimit direct în cimitir pe noi, bătrânii?“, a transmis o pensionară.

Jurnaliștii susțin, de asemenea, că un apropiat al primarului câștigă an de an diverse proiecte care nu prea sunt transpuse în realitate.

ADVERTISEMENT

Un așa zis proiect, câștigat în 2020, denumit ”fântâna arteziană din fața Casei de Cultură Făgăraș” a obținut 71.550 de lei din bani publici, însă fântâna nu a apărut niciodată la locul stabilit. Multe alte proiecte respectă acest tipar ciudat.

De asemenea, două licee din oraș beneficiază an de an de tot felul de proiecte prin ”bugetare participativă”, ridicând mari semne de întrebare asupra corectitudinii întregului demers.

ADVERTISEMENT

Majoritatea orașelor din România au un program de bugetare participativă, cel puțin la nivel declarativ. Capitala București anunța în 2019 că va aloca 400.000 de euro unor proiecte propuse de cetățeni, pentru a le face acestora pe plac.

Cu toate acestea, de multe ori proiectele propuse de cetățeni nu sunt aprobate din varii motive. Ideile sunt de multe ori bizare și investițiile nu se justifică, însă primarii mențin aceste programe pentru a le oferi șansa cetățenilor de a contribui cu idei pentru modul în care ar trebui dezvoltată comunitatea.

ADVERTISEMENT
Tags: