News

Mihai Chirica, cercetat penal de DNA, pentru corupție. Consilierii USR cer alegeri anticipate. Update

Procurorii DNA au deschis un dosar de cercetare penală pe numele primarului din Iași, Mihai Chirica. Acesta a fost pus sub control judiciar. Este acuzat de mai multe infracțiuni
04.02.2022 | 15:18
Mihai Chirica cercetat penal de DNA pentru coruptie Consilierii USR cer alegeri anticipate Update
ADVERTISEMENT
04-02-2022
16:35
04-02-2022
16:35

Consilierii USR cer alegeri anticipate

Răzvan Timofciuc, liderul consilierilor locali USR, este cel care a lansat mesajul. Mai departe, consilierii locali ai USR Iaşi vor demara o campanie pentru strângerea de semnături în vederea demiterii primarului Mihai Chirica.

”Am iniţiat toate demersurile statutare în acest sens, iar subiectul va fi pus în discuţie în şedinţa Biroului Local al Municipiului Iaşi, care se va desfăşura duminică. Avem încredere că această acţiune este susţinută de Biroul Local şi că de luni vom fi în stradă, alături de ieşeni.

Cerem alegeri anticipate! Vrem să scăpăm oraşul de această reţea de corupţie care a capturat Primăria! În timp ce Chirica şi clica din jurul lui s-au îmbogăţit, Iaşiul a rămas restanţier la proiectele de care avem atâta nevoie pentru descongestionarea traficului, reducerea poluării, modernizarea şcolilor sau rezolvarea problemei parcărilor”, a declarat Răzvan Timofciuc.

04-02-2022
13:18

Mihai Chirica contestă măsura controlului judiciar

Mihai Chirica a anunțat că va contesta măsura controlului judiciar.

“Începând din după-amiaza de astăzi, 4 februarie 2022, primarul Mihai Chirica nu îşi va exercita atribuţiile pentru o perioadă de 60 de zile ca urmare a unei măsuri de control judiciar decise de procurorii DNA într-o speţă care priveşte eliberarea unor documente semnate de mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi al căror conţinut se presupune că ar fi fals. Primarul Mihai Chirica va contesta chiar astăzi această măsură la judecătorul de drepturi şi libertăţi”, a transmis Primăria Iaşi.

În timpul controlului judiciar, atribuțiile vor fi exercitate de către viceprimarul Daniel Juravle.

“În funcţie de decizia instanţei, voi decide ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele şi la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăţia în această speţă şi în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzaţii.

Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democraţiei şi statului de drept, nu voi renunţa să îmi fac datoria de cetăţean ales al ieşenilor!”, a declarat Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, este cercetat penal de procurorii DNA. Acesta a fost pus sub control judiciar. Ar fi săvârșit mai multe infracțiuni.

Mihai Chirica, cercetat penal de DNA

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, printr-un comunicat, că primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, este cercetat penal și pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, Mihai Chirica nu poate să își exercite funcția de primar.

Potrivit procurorilor, acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției, într-un dosar legat de construirea și intabularea ilegală a unui bloc.

În acelaşi dosar, a fost pus sub urmărire penală și viceprimarul municipiului Iași, Gabriel Vasile Harabagiu, pentru săvârșirea acelorași infracțiuni.

ADVERTISEMENT

Ce spun procurorii DNA

Procurorii DNA au explicat de ce au fost puși sub urmărire penală Mihai Chirica și Gabriel Vasile Harabagiu.

“Cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași.

ADVERTISEMENT

Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal”, a transmis DNA.

Intabularea blocului în cartea funciară ar fi avut loc cu ajutorul conducerii și al unor funcționari de la autoritatea publică locală, în baza certificatului de atestare a edificării sau extinderii construcției, care a fost datat în 10.10.2018 și emis de Municipiul Iași.

ADVERTISEMENT

“Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil”, au mai specificat procurorii DNA.

Sunt cercetate, în același dosar, și alte persoane.

Ce obligații trebuie să respecte Mihai Chirica în timpul controlului judiciar

Procurorii DNA au precizat că, în timpul controlului judiciar, Mihai Chirica trebuie să respecte mai multe reguli.

Acesta nu are voie să părăsească țara decât dacă are acordul procurorului.

De asemenea, comunicarea directă sau indirectă a acestuia cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar este interzisă.

În plus, cât timp este sub control judiciar, Mihai Chirica nu poate să își exercite funcția de primar.

Dacă încalcă aceste reguli, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

ADVERTISEMENT
Tags: