News

Ministerul Sănătății face angajări după un calendar accelerat. Când vor putea fi ocupate posturile vacante

Ministerul Sănătății a simplificat procedura după care sunt ocupate posturile vacante din sistemul sanitar, termenele fiind scurtate cu peste două luni.
16.01.2024 | 13:44
Ministerul Sanatatii face angajari dupa un calendar accelerat Cand vor putea fi ocupate posturile vacante
Posturile vacante din sănătate ocupate după o procedură accelerată
ADVERTISEMENT

Peste 3.700 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi scoase la concurs în perioada următoare, iar Ministerul Sănătății a simplificat procedura de angajare a personalului. Chiar și așa, primele angajări pe posturile vacante se vor face abia în primăvară.

Posturile vacante, ocupate după o procedură scurtată cu peste 2 luni

Prin două memorandumuri aprobate de către Guvern în ședința din 11 ianuarie au fost deblocate angajările din sistemul sanitar pe 2.665 de posturi vacante sau temporar vacante de medici, respectiv 1.045 alt personal de specialitate (chimiști, biologi, farmaciști, etc.).

ADVERTISEMENT

Pentru asigurarea urgențelor medicale, cât și a celorlalte servicii medicale în concordanță cu structurile organizatorice aprobate, este necesară organizarea de îndată a concursurilor pentru ocuparea posturilor mai sus menționate”, se spune în proiectul unui ordin de ministru al Sănătății care modifică un ordin anterior legate de metodologia de organizare și desfășurare a concursurilor pentru posturile vacante. Prin modificările propuse, termenele sunt scurtate cu aproximativ 65 de zile, însă rămân în continuare unele necunoscute care ar putea îngreuna sau prelungi procesul de remediere a deficitului de personal din unitățile sanitare.

În primul rând, este nevoie ca unitățile sanitare să facă primul pas, anume scoaterea posturilor la concurs. „Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor. Dacă nu le scoţi la concurs, este evident că nu poţi să le ocupi”, a avertizat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. De asemenea, ministerul nu poate accelera obținerea avizului consultativ al organizațiilor profesionale – colegiul medicilor, colegiul medicilor stomatologi, respectiv colegiul farmaciștilor, al ordinului biologilor, biochimiștilor și chimiștilor, după caz, pentru organizarea concursurilor pe posturile vacante.

ADVERTISEMENT

În schimb, proiectul de ordin reduce termenul de publicare a concursurilor de la 5 la 2 zile lucrătoare după ce avizul organizațiilor profesionale a fost primit. Însă reducerea cea mai consistentă este în ce privește perioada dintre publicare și organizarea efectivă a concursurilor, de la 90 la 30 de zile pentru posturile vacante și de la 30 de zile la 15 zile pentru cele temporar vacante.

Primele angajări se vor face abia la primăvară

În ce privește desfășurarea concursurilor, metodologia existentă nu impune o durată specifică a acestuia, dar în mod normal ar dura măcar o săptămână în condițiile în care concursul are trei probe: una de evaluare a dosarelor, una teoretică și o probă clinică, pentru ultimele două existând și posibilitatea contestațiilor sau chiar a unei eventuale probe suplimentare de departajare.

ADVERTISEMENT

O altă scurtare este reducerea perioadei de emitere a actului administrativ prin care posturile vacante sunt ocupate, de la 5 la 3 zile de la afișarea rezultatelor finale ale concursului, încadrarea urmând a se face în termen de maximum 15 zile de la afişarea rezultatelor finale ale concursului.

Chiar și cu reducerea considerabilă a termenelor, posturile vacante vor fi ocupate abia după câteva luni, în pofida estimărilor optimiste făcute de către Alexandru Rafila. „Asta face ca numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul finalizării să scadă de la 100 de zile la maxim 35 de zile”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Însă calculul este făcut doar în ce privește intervalul cu care ministerul a scurtat procedura, fără durata de emitere a avizelor consultative și fără desfășurarea propriu-zisă a concursurilor. În plus, termenele de referință sunt zile lucrătoare, nu calendaristice. Luând în seamă aceste variabile rezultă că, cel mai probabil, primele angajări pe posturile vacante vor avea loc abia după jumătatea lunii martie.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Ilie Dumitrescu a văzut fotografia cu Mayra și s-a emoționat: ”Da, e o...
Ilie Dumitrescu a văzut fotografia cu Mayra și s-a emoționat: ”Da, e o relație specială”
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru...
Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru anii de vechime, orele suplimentare sau prime
Ce au în comun cel mai înalt bărbat din lume și cea mai...
Ce au în comun cel mai înalt bărbat din lume și cea mai scundă femeie în viață. Ea îi încape în pantof
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Eliminare bombă la Survivor All Stars. El este concurentul de la echipa Faimoșilor...
Eliminare bombă la Survivor All Stars. El este concurentul de la echipa Faimoșilor care a ieșit din concurs
Plăcintă cu spanac. Rețeta rusească
Plăcintă cu spanac. Rețeta rusească
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şocul anului, Ilie Năstase a recunoscut ce etnie are: E adevărat, şi sunt...
Şocul anului, Ilie Năstase a recunoscut ce etnie are: E adevărat, şi sunt mândru de asta!
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni...
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni mai atractivă”
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte....
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte. Vei avea o recoltă bogată ca a grădinarilor pricepuți