News

Ministrul educației despre testarea antidrog în școli: „Face parte dintr-o strategie mai amplă”

Anunțul ministrului educației despre testarea antidrog din școli. Cum vrea ministerul să combată acest fenomen în școli
11.04.2024 | 17:52
Ministrul educatiei despre testarea antidrog in scoli Face parte dintro strategie mai ampla
Noile declarații ale ministrului educației despre testarea antidrog în școli. Ce spune Ligia Deca despre „ampla strategie” autorităților. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Implementarea testării antidrog în școli este parte a unei strategii “mai ample” care este în discuție la nivelul unui grup interministerial, a declarat joi ministrul educației, Ligia Deca.

Testarea antidrog în școli, „o strategie mai amplă”

Întrebată după un eveniment organizat la Colegiul “Sfântul Sava” din București despre statutul testării antidrog în școli, având în vedere numărul ridicat de elevi care folosesc substanțe interzise, Deca a menționat că nu s-a luat încă o decizie în acest sens, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ligia Deca a mai vorbit despre faptul că o decizie este discutată din perspectiva locului unde ar trebui să aibă loc testarea, dar nu a menționat detalii despre acest aspect.

„Testarea în sine face parte dintr-o strategie mai amplă care se discută la nivelul grupului interministerial. Testarea comportă o serie de precondiţii care ţin inclusiv de chestiuni medicale, implică un acord medical, fie al elevului major sau al studentului, fie al familiei şi, de aceea, ea este discutată din punct de vedere al locului efectiv unde se poate desfăşura. Fiind în discuţie, permiteţi-mi să nu mă antepronunţ”, a spus Ligia Deca, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit ei, în perioada 1-5 aprilie, Ministerul Educației a desfășurat acțiuni de informare în toate școlile cu privire la riscurile consumului de substanțe interzise.

În plus, în fiecare județ există un grup de acțiune care trebuie să elaboreze un plan adecvat pentru riscurile din fiecare județ în mediul școlar legate de consumul de droguri.

ADVERTISEMENT

„Avem, de asemenea, la nivelul fiecărui judeţ un grup de acţiune care trebuie să facă un plan adecvat riscurilor din fiecare judeţ în mediul şcolar cu privire la consumul substanţelor interzise şi, de asemenea, continuă formarea de către Agenţia Naţională Antidrog către cadrele didactice pentru a recunoaşte simptomele potenţialului consum de droguri pentru a putea fi informată familia şi pentru a se putea apela la instituţiile abilitate”, a mai adăugat ministrul.

Peste jumătate dintre elevii din Capitală sunt de acord cu testarea antidrog

Conform unui studiu realizat de Prefectura Capitalei, peste jumătate dintre cei 20.000 de elevi participanți sunt în favoarea introducerii testelor pentru detectarea consumului de droguri.

ADVERTISEMENT

Rezultatele cercetării efectuate de Prefectura Capitalei, la care au luat parte peste 20.000 de elevi, arată că 60,2% dintre aceștia sunt de acord cu implementarea testelor antidrog în școli. De asemenea, conform aceluiași sondaj, 77,2% dintre adolescenți susțin că ar fi benefic să existe cursuri antidrog în programa școlară.

În legătură cu persoanele dependente de droguri, peste 61% dintre elevi consideră că acestea suferă de o afecțiune și nu ar trebui tratate drept infractori.

ADVERTISEMENT