News

Elevii, puși să ghicească zodia lui Mircea cel Bătrân. Exercițiul bizar dintr-un manual de clasa a VII-a

07.09.2019 | 13:00
Elevii pusi sa ghiceasca zodia lui Mircea cel Batran Exercitiul bizar dintrun manual de clasa a VIIa
Zodiile lui Mircea cel Bătrân și Baiazid, subiect într-un manual auxiliar de limba română *foto: radiotimisoara.ro

Comentariile literare pentru operele importante din limba română s-au dovedit adesea a fi un exercițiu plictisitor pentru elevii din școlile gimnaziale. Compuneri efectuate la șablon și învățate pe de rost au fost predate de-a lungul anilor elevilor care s-au plictisit și s-au distanțat de literatura română. Un manual auxiliar a încercat să facă exercițiile privind operele din limba română mai interactive. Cu toate acestea, autorii manualului au mers un pic cam prea departe, după ce au pus elevii să ghicească ce zodie ar avea Mircea cel Bătrân și Baiazid, cei doi eroi ai capodoperei „Scrisoarea a III-a”, de Mihai Eminescu.

Ce zodie are Mircea cel Bâtrăn? Exercițiu într-un manual auxiliar de clasa a VII-a

Într-o postare publicată de o persoană din Cluj-Napoca, unul dintre exercițiile care apar într-un manual auxiliar de limba română face referire la zodia lui Mircea cel Bătrân sau Baiazid. Astfel, la punctul 6, elevii sunt invitați să coloreze „zodia în care se află cele două personalități”. Fiecăreia dintre cele două personaje le sunt rezervate patru zodii cu câte cinci caracteristici.

Așadar, elevul are de ales pentru Mircea cel Bătrân din patru zodii: Vărsător, Pești, Berbec sau Taur. Totodată, Baiazid poate fi caracterizat tot în patru zodii: Gemeni, Rac, Leu sau Fecioară. Dacă domnitorul român are parte numai de calități pozitive (politicos, respectuos, patriot, demn, curajos), atunci sultanul este caracterizat negativ (orgolios, răzbunător, îngâmfat, lacom, încrezut).

Ce zodie aveau Mircea cel Bătrân și Baiazid? Exercițiu în manualul auxiliar de limba română
Ce zodie aveau Mircea cel Bătrân și Baiazid? Exercițiu în manualul auxiliar de limba română *foto: facebook Paula Mahalean

Internauții s-au amuzat de manualul – horoscop

Fila din manualul auxiliar a devenit virală pe internet și, ca de obicei, românii au știut să facă haz de necaz:

„Am jurat ca peste dânşii să trec falnic, fără păs,
Din pristolul de la Roma să dau calului ovăs…
Şi de crunta-mi vijelie tu te aperi c-un cosor?
Şi, purtat de biruinţă, mă-mpiedec de-un Vărsător?”, a scris un internaut.

„Când s-a dat lupta, Mercur era în retrograd, d-aia era Baiazid orgolios”, a mai explicat un comentator, în timp ce alt utilizator de facebook s-a întrebat mirat: „ Mai e Urania vinerea la TV?”.

Tags: