News

Moartea soției lui Valeri Kuzmin a grăbit plecarea ambasadorului din România. Rusia va numi un alt reprezentant diplomatic la București

Moartea soției ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a grăbit plecarea acestuia din România. Moscova va numi un alt reprezentant diplomatic în țara noastră.
11.04.2024 | 18:42
Moartea sotiei lui Valeri Kuzmin a grabit plecarea ambasadorului din Romania Rusia va numi un alt reprezentant diplomatic la Bucuresti
Moartea soției lui Valeri Kuzmin a grăbit plecarea ambasadorului din România. Rusia va numi un alt reprezentant diplomatic la București Sursa foto: Facebook Ambasada Rusiei în România/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, și-a încheiat cu două săptămâni mai devreme misiunea diplomatică.

Valeri Kuzmin a plecat definitiv la Moscova

Mandatul lui Valeri Kuzmin trebuia să se încheie pe data de 23 aprilie, însă după moartea soției sale acesta a decis să se întoarcă mai devreme în Rusia.

ADVERTISEMENT

Biroul de presă al ambasadei a anunțat că Elena Kopnina ministra-consilieră va fi Însărcinată cu Afaceri a.i. a Federației Ruse în România până la sosirea noului ambasador, potrivit HotNews.ro.

Reprezentanții ambasadei Rusiei la București au anunțat că Valeri Kuzmin a părăsit deja România, însă nu au putut preciza când va sosi la post următorul ambasador.

ADVERTISEMENT

Valeri Kuzmin a fost numit ambasadorul Federației Ruse la București încă din anul 2016.

De-a lungul timpului, el a deținut mai multe posturi diplomatice, inclusiv pe cel de ambasador al Rusiei în Republica Moldova, în perioada 2007 – 2012.

Încă de la începutul războiului din Ucraina Valeri Kuzmin a criticat în repetate rânduri România pentru sprijinul oferit Kievului.

ADVERTISEMENT

Pentru acțiunile, dar mai ales pentru afirmațiile sale tendențioase, Kuzmin a fost convocat în repetate rânduri de Ministerul Român de Externe.

Ultima oară, România i-a transmis nemulţumirea profundă cu privire la „maniera deformată, trunchiată şi neconformă în care sunt abordate, temele cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”.

ADVERTISEMENT

În luna martie, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe fostul ambasador, după ce ce pe pagina de Facebook Ambasadei Rusiei a apărut o postare cu privire la Tezaurului României.

Postarea respectivă conținea reacția dură a Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, la rezoluţia Parlamentului European privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia, încă din Primul Război Mondial.

La scrut timp după ce a fost chemat să dea explicații reprezentanților diplomației românești, Valeri Kuzmin a afirmat într-un interviu pentru presa rusă că subiectul conversaţiei nu a fost clar definit.

ADVERTISEMENT