News

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, ironic după ce a fost convocat la MAE: „Subiectul conversaţiei nu a fost clar definit. Am putut doar ghici la ce se referă”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a reacționat după ce a fost convocat la MAE. „Cel mai vag demers pe care l-am întâlnit.”
18.03.2024 | 15:16
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti ironic dupa ce a fost convocat la MAE Subiectul conversatiei nu a fost clar definit Am putut doar ghici la ce se refera
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, ironic după ce a fost convocat la MAE. Foto Facebook Ambasada Rusiei la București
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a avut o reacție după ce a fost convocat la MAE (Ministerul Afacerilor Externe), duminică, în urma declarațiilor oficialilor de la Mosvoca privind returnarea tezurului românesc.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, reacție după ce a fost convocat la MAE

Valeri Kuzmin a oferit o declarație, într-un stil ironic, pentru agenția oficială de presă TASS, potrivit news.ro. El spune că diplomații din România nu i-au spus clar despre ce subiect este vorba.

ADVERTISEMENT

Susține că a fost nevoit să ghicească la ce se referă discursul și că a fost cel mai vag demers pe care l-a întâlnit în timpul șederii la București. Valeri Kuzmin descrie comunicarea drept „impersonală și vagă”.

„Întrucât subiectul conversaţiei nu a fost clar definit, am putut doar ghici că discursul se referă la reacţia noastră la acţiunile europarlamentarilor români şi ale părţii române în general în timpul pregătirii şi adoptării recentei rezoluţii a Parlamentului European privind returnarea aurului românesc însuşit ilegal de Rusia în urmă cu mai bine de 100 de ani.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost cel mai vag demers pe care l-am întâlnit în timpul şederii mele în România”, a declarat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, pentru agenția TASS.

Totodată, diplomatul rus susține că în cazul în care se va dovedi că faptele citate de ambasadă nu sunt reale, va fi publicată o erată. Kuzmin mai spune că „o misiune diplomatică într-o ţară străină trebuie să comunice poziţia oficială a guvernului său statului de acreditare, conducerii şi opiniei publice”.

ADVERTISEMENT

Medvedev: „Românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”

Amintim că vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al țării a avut o reacție halucinantă după adoptarea rezoluției în Parlamentul European, care prevede restituirea tezaurului României sechestrat de ruși. Medvedev a afirmat că românii „nu sunt o națiune, ci un mod de viață” și i-a numit pe liderii europeni „idioți și slabi”.

De altfel, Ambasada Rusiei la București a spus că România este vinovată de crime de război. Mai mult, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Kremlin, Maria Zaharova a acuzat România că vrea să își revolve problemele economice prin intermediul Rusiei și că, de fapt, țara noastră le-ar fi datoare rușilor.

ADVERTISEMENT

În acest context, ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost convocat la MAE. Oficialii români și-au exprimat nemulțumirea privind „maniera deformată, trunchiată şi neconformă” față de comunicarea Ambadasei Rusiei la București.

ADVERTISEMENT