News

Moartea stupidă a unei femei după o operație de transplant de plămâni reușită. “Se poate întâmpla”

26.02.2021 | 17:19
Moartea stupida a unei femei dupa o operatie de transplant de plamani reusita Se poate intampla
ADVERTISEMENT

O femeie din SUA, grav rănită într-un accident de mașină, ar fi avut o a doua șansă la viață print-un transplant de plămâni. Medicii au găsit un donator de la care au luat plămânii. După ce operația a fost efectuată,  medici au constatat că donatorul era infectat cu SARS-CoV-2. După operație, starea de sănătate pacientei s-a agravat și după câteva zile a murit. 

Acesta este primul caz cunoscut în care organele donate de o persoană au transmis virusul Covid-19 atât donatorului cât și medicului care a efectuat operația, conform doctorilor care de la Universitatea din Michigan, informează New York Times.

ADVERTISEMENT

Femeia de 61 de ani din Michigan a murit la câteva zile după ce a primit plămânii infectați cu coronavirus, conform unui raport apărut The American Journal of Transplantation, publicat pe 10 februarie 2021.

Testele medicilor nu au indicat faptul că donatorul ar avea coronavirus

Transplantul a avut loc în toamna anului trecut, la Spitalul Universitar din Ann Arbor din statul Michigan. Înainte de transplant, medicii au făcut investigațiile necesare și donatorul nu părea infectat și toate testele au ieșit negative înainte de prelevare.

ADVERTISEMENT

După transplant, starea de sănătatea a femeii s-a agravat și, după câteva zile, a murit. În acel moment medicii au început să pună la îndoială rezultatele și au făcut noi teste. Într-un final, au ajuns la concluzia că donatorul a avut într-adevăr coronavirus. Mai mult, plămânii acestuia au infectat atât pacienta care a primit organele cât și medicul care a efectuat operația de transplant.

Toți donatorii de plămâni ar trebui testați

“Vrem ca comunitatea de transplant să știe că acest lucru este posibil, și de asemenea, că ar putea exista lucruri pe care să le putem face pentru a îmbunătăți succesul în ceea ce privește screening-ul pacienților care suferă de Covid-19”, a transmis Jules Lin, autorul raportului și directorul chirurgical al programului de transplant pulmonar din cadrul Michigan Medicine.

ADVERTISEMENT

În acest raport,  se atrage atenția că medicii ar trebuie să ia în calcul testarea donatarilor de plămâni pentru a vedea dacă sunt infectați cu coronavirus. Testarea se poate face folosind o probă din tactul respirator inferior, care se extinde în plămâni, precum și testul cu un tampon nazal.

În prezent, acest timp de testare este considerat invaziv și nu este recomandat publicului larg.

Tot autorul studiului a constatat că doar aproximativ o treime din plămânii donați sunt trecuți prin acest test.

ADVERTISEMENT

Publicația New York Times mai face observația că atunci când un donator găsește organe compatibile, timpul devine foarte prețios. În această situație, anumite instituții sanitare nu dețin resursele necesare pentru a testa tractul respirator inferior al donatorilor pentru a vedea dacă sunt infectați cu Covid-19.

În 2020, din dintre cele aproape 40.000 de transplanturi de organe efectuate în Statele Unite, operația din statul Michigan a fost singurul caz al unui pacient care a contractat coronavirusul de la un donator.

ADVERTISEMENT
Tags: