News

Modele de subiecte Evaluare Națională 2019, la limba maternă

10.06.2019 | 14:20
Modele de subiecte Evaluare Nationala 2019 la limba materna

Pregătirile pentru Evaluarea Națională din acest an au intrat deja în linie dreaptă. Cursurile s-au încheiat în ziua de vineri, 7 iunie, astfel că elevii claselor a VIII-a au la  dispoziție o scurtă perioadă pentru a-și recapitula toate cunoștințele însușite până în momentul de față.

De unde pot fi descărcate modelele de subiecte pentru limba maternă

Una dintre prbele examenului care încheie practic ciclul gimnazial este cea de limba maternă, dedicată tuturor minorităților din România. Aceasta va avea loc pe data de 21 iunie 2019, iar în ceea ce privește subiectele, Ministerul Educației a dat publicității o serie de modele cu cerințe asemănătoare celor din ziua examenului propriu-zis, disponibile pentru descărcare pe site-ul Edu.ro.

Până atunci însă, cei mai mulți dintre elevii de clasa a XVIII-a vor avea parte de primele emoții, odată cu proba la limba și literatura română, pe care aceștia o vor susține în ziua de marți, 18 iunie, urmând ca pe data de 20 iunie să le fie testate cunoștințele la matematică.

Elevii clasei a XVIII-a vor susține ăn scurt timp probele Evaluării Naționale. Sursa foto: Wall-Street
Elevii clasei a VIII-a vor susține ăn scurt timp probele Evaluării Naționale. Sursa foto: Wall-Street

Evaluarea Națională 2019. Regulile examenului

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial (metodologia de organizare și desfășurare a examenului în anul școlar 2018-2019 este disponibilă pe site-ul Edu.ro) 

Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă” , se arată în comunicatul dat publicității de Ministerul Educației, care a transmis și o serie de reguli pentru ca examenele Evaluării Naționale să se desfășoare în condiții cât mai bune.

Astfel, printre obiectele interzise în sala de examen se numără:

  • telefoane mobile,
  • căști audio,
  • mijloace electronice de calcul sau de comunicare,
  • ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete,
  • manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare,
  • notițe, însemnări, rezumate, ciorne,
  • lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor

Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale”.

În ceea ce privește afișarea rezultatelor, aceasta este prevăzută pentru data de 25 iunie, până la ora 12:00, procedură urmată, ca în fiecare an, de înregistrarea contestațiilor. Notele finale vor fi făcute publice pe 29 iunie. Urmează apoi etapa opțiunilor pentru liceu și repartizarea candidaților în cadrul unităților de învățământ.