News

Motivul pentru care fructele și legumele se află la intrarea în magazine. Ce ascund, de fapt, retailerii

De ce fructele și legumele se află mereu la intrarea în magazine. Ce ascund, de fapt, retailerii? Strategia elaborată pentru a influența clienții
28.04.2024 | 10:52
Motivul pentru care fructele si legumele se afla la intrarea in magazine Ce ascund de fapt retailerii
Retailerii implementează strategii de marketing pentru a influența alegerile clienților / Foto: Freepik.com, Aleksandar Littlewolf
ADVERTISEMENT

Atunci când intră într-un supermarket, clienții sunt de cele mai multe ori întâmpinați de o gamă de culori vii, cu fructe și legume în prim-plan. Aceasta este o tendință comună în toate magazinele de acest gen, fără excepție, în spatele căreia se află o strategie de marketing.

Strategii pentru influențarea clienților

Dar de ce sunt fructele și legumele plasate întotdeauna în partea din față a supermarketului? În spatele aparentei coincidențe se află, de fapt, strategii de marketing menite să influențeze alegerile clienților

ADVERTISEMENT

Răspunsul la întrebarea din titlu se află în culorile care te întâmpină în interiorul supermarketului. Fructele și legumele de la intrarea în magazin sunt expuse în culori care evocă veselie, căldură și prietenie. Practic, acest lucru este menit să inducă o stare de liniște clienților și să-i încurajeze să facă alegeri de cumpărare care par mai sănătoase, chiar dacă aceste produse vin de departe.

De exemplu, fructele și legumele sunt întotdeauna plasate în fața supermarketului pentru a încuraja cumpărăturile, dând impresia clienților că se află la piață. Datorită unor alegeri precise de marketing, atmosfera primitoare și familiară asociază imediat produsele proaspete cu ideea de alimentație sănătoasă.

ADVERTISEMENT

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării

Dar numai acest lucru nu este suficient. Ideea de a întâmpina clienții cu o „piață de cartier” nu este singura strategie folosită de supermarketuri pentru a-și vinde produsele. Pe lângă poziționarea la intrare, alte elemente devin esențiale, scrie Curioctopus.

Importanța culorii: mediul înconjurător este conceput pentru a trezi interesul, cu nuanțe care amintesc de natură sau palete de culori atent selectate și atent aranjate. Alegerea materialelor: unele supermarketuri folosesc caserole din plastic pentru un aspect ordonat și curat, în timp ce altele preferă caserole din lemn pentru a crea o atmosferă mai naturală.

ADVERTISEMENT

Comoditatea clienților: pe lângă fructele și legumele în vrac, supermarketurile oferă adesea produse care au fost deja spălate și ambalate. Iluminatul strategic: poziționate deasupra produselor, luminile sunt folosite pentru a face mai atractive culorile fructelor și legumelor. Promovarea produselor ecologice: în cele din urmă, există zone dedicate fructelor și legumelor organice, cu produse „speciale” și, prin urmare, mai scumpe.

Poziționarea produselor și dimensiunea cărucioarelor

Totuși, acestea nu sunt singurele tactici folosite de supermarketuri. De fapt, există multe alte trucuri pentru a vă convinge să cumpărați un anumit produs din supermarketul respectiv.

ADVERTISEMENT

În primul rând, mirosurile plăcute, cum ar fi pâinea proaspăt coaptă sau clasicul „miros de curățenie”, angajează simțul olfactiv. Mai mult, există adesea produse pe care nu le găsiți, cum ar fi sarea sau bicarbonatul, dar care vă fac să vă plimbați prin supermarket și să cumpărați alte articole.

În acest sens, se poate observa că produsele de marcă sunt așezate la nivelul ochilor, în timp ce produsele mai ieftine sunt în partea de jos. Nu este o coincidență. În cele din urmă, dimensiunea cărucioarelor este, de asemenea, importantă: cu cât sunt mai mari, cu atât mai mult clienții sunt încurajați să le umple.

Marketing și psihologie

Un expert în arhitectură și design spune la rândul lui că există un motiv tactic pentru care fructele și legumele sunt aproape de intrare, iar produsele esențiale sunt în spate. Reeves Connelly, care a studiat designul arhitectural la Institutul Pratt, a declarat că fiecare colț al unui supermarket a fost proiectat pentru a-i manipula pe cumpărători să cheltuiască cât mai mult posibil.

„Cantitatea de gândire care intră în proiectarea unui magazin alimentar, din punct de vedere psihologic și de marketing, este absolut uluitoare”, a spus Connelly, scrie Mirror.

Expertul în design vorbit pe pagina sa TikTok vorbește despre designul magazinelor și restaurantelor, precum și despre decoruri de film și design interior, și a susținut: „Magazinele alimentare vor plasa raionul de legume și fructe chiar la intrare, astfel încât să luați mai întâi fructele și legumele și apoi, sperăm, să vă simțiți mai puțin vinovați de a lua junk food mai târziu”.

Dulciuri la nivelul ochilor copiilor

El a adăugat: „Singura modalitate de a ajunge la ieșire este de a trece cu stângăcie prin culoarelee de plată – este pentru a vă descuraja să plecați fără să cumpărați nimic”.

De asemenea, Reeves a subliniat: „Un alt mod prin care te fac să cheltuiești mai mulți bani este aranjarea raionului de cereale astfel încât cerealele combinate cu substanțe dulci să fie la nivelul ochilor copiilor, astfel încât aceștia să fie mai predispuși să ia una, în timp ce opțiunile mai sănătoase se află în partea de sus”.

ADVERTISEMENT