Sport

Naţională blestemată?! Destinele tragice ale tricolorilor de acum 100 de ani. Cum a murit primul căpitan al României

Naţionala României a împlinit, pe 8 iunie, 100 de ani de existenţă, iar trei dintre cei 11 tricolori au avut parte de destine tragice. Cine au fost primii jucători care au evoluat sub tricolor.
08.06.2022 | 13:44
Nationala blestemata Destinele tragice ale tricolorilor de acum 100 de ani Cum a murit primul capitan al Romaniei
Destinele tragice ale primilor tricolori din istoria naţionalei României
ADVERTISEMENT

Pe 8 iunie 1922, la Belgrad, România o învingea pe Iugoslavia, scor 2-1, şi câştiga “Cupa Regelui Alexandru”. Doi ani mai târziu, în condiţii suspecte, murea unul dintre primii 11 fotbalişti din istoria tricolorilor. Chiar dacă au scris istorie, cei mai mulţi dintre jucătorii de acum 100 de ani au fost uitaţi, iar informaţiile despre ei sunt aproape inexistente.

Sfârşit suspect pentru Dezso Jakobi. A murit după un amical al naţionalei României

Fundaş al lui Haggibor Cluj, Dezso Jakobi, cunoscut şi sub numele de Dezideriu, s-a numărat printre cei 11 jucători pe care Teofil Morariu i-a aliniat la startul meciului Iugoslavia – România 1-2. Prezenţă constantă în primii ani ai naţionalei, fundaşul a murit în condiţii suspecte după ce a suferit o accidentare în timpul unui amical al selecţionatei.

ADVERTISEMENT

În mai 1924, naţionala României a plecat spre Paris, pentru a participa la Jocurile Olimpice. Până să ajungă în Franţa, tricolorii s-au oprit la Viena pentru un meci amical cu Austria. Dezso Jakobi a jucat doar în prima repriză, fiind schimbat la pauză după o accidentare gravă la picior. Jucătorul de 24 de ani a ajuns de urgenţă la spital, iar după cinci luni, pe 5 octombrie, era anunţat sec decesul acestuia.

“Jakobi, cunoscutul jucător internaţional a murit duminică. Se ştie că Jakobi, în matchul ce l-a avut echipa reprezentativă a României, în drum spre Paris, la Viena, contra austriecilor, a suferit un accident la picior. Se făcuseră diferite intervenţii pentru ca cel mai simpatic jucător minoritar, ce-şi primejduise viaţa pentru bunul nume al ţării noastre, să fie internat într-un sanatoriu, fie în Cehoslovacia, fie la Techirghiol. Chiar în ziua morţii sala s-a discutat la Comitetul Central posibilităţile de trimitere la un sanatoriu”, anunţa Gazeta Sporturilor pe 7 octombrie 1924.

ADVERTISEMENT

Decesul survenit la doar 24 de ani, după o accidentare suferită în timpul unui meci, a alimentat zvonurile unei morţi suspecte în cazul lui Dezso Jakobi. S-a vehiculat că jucătorul, fiind evreu, nu a avut parte de cea mai bună îngrijire la spitalul din Viena.

  • 5 meciuri a jucat Dezso Jakobi pentru echipa naţională a României

Aurel Guga, primul căpitan al naţionalei României, a murit în urma unui accident groaznic

La 12 ani de la decesul lui Dezso Jakobi, prima garnitură din istoria naţionalei României a fost din nou lovită de tragedie. În dupa-amiaza zilei de 7 noiembrie 1936, Aurel Guga, primul căpitan al tricolorilor, îşi pierdea viaţa, la 38 de ani, în urma unui accident de maşină.

ADVERTISEMENT

“Un zguduitor accident s-a întâmplat eri după masă în oraşul nostru (n.r. Timişoara), accident care a costat viaţa cunoscutului footballist, internaţionalul Aurel Guga. Pela orele 4 după masă, Aurel Guga şi avocatul Murărescu au luat loc într-o maşină pentru a face o vizită la Sanatorul Bega.

În timp ce maşina înainta cu viteză pe malul râului, maşina condusă de Aurel Guga a derapat şi sărind peste parapet, prăbuşindu-se în apă. În cădere maşina s-a răsucit de două ori în aer şi s-a izbit puternic de malul de piatră. Avocatul Murărescu, rănit mai uşor, a fost zvârlit din maşină şi cu mare greutate a constatat însă că prietenul său a fost prins sub maşina care se scufundase în apa adâncă.

ADVERTISEMENT

Imediat maşina a fost scoasă la suprafaţă şi în ea a fost găsit cadavrul lui Guga care purta semnele unor leziuni grave, având toracele complet zdrobit. Se crede că Guga a încetat din viaţă încă în timp ce maşina se prăbuşea”, scriau jurnaliştii de la Patria.

  • 12 meciuri a jucat Aurel Guga pentru naţionala României, iar în 9 dintre acestea a purtat banderola de căpitan

Elemer Hirsch, omul cu echipamentul, a murit în braţele jucătorilor

Pentru amicalul cu Iugoslavia, din iunie 1922, Elemer Hirsch s-a ocupat cu procurarea echipamentului de joc, pe care l-a cumpărat din Anglia. Fundaş la CA Cluj şi U Cluj, fotbalistul a fost şi un cunoscut patinator în anii ’20, cu performanţe interne. După ce s-a retras din fotbal, Hirsch a devenit avocat, iar în anii ’40, fiind evreu, a scăpat cu greu de deportările în lagărele de exterminare.

După ce a antrenat-o pe CFR Cluj în perioada 1947-1948, Elemer Hirsch a rămas în oraş şi a pregătit-o, între 1950 şi 1953, pe Armata Cluj. Pe 17 mai 1953, la 58 de ani, fostul internaţionalul român a suferit un atac de cord şi a murit în braţele jucătorilor săi, la finalul meciului cu Metalul Baia Mare din Divizia B. În acel moment, Armata Cluj ocupa primul loc, dar a fost desfiinţată, alături de CA Câmpulung Moldovenesc şi CA Craiova, alte echipe ale Armatei, în acelaşi cu dispariţia lui Elemer Hirsch.

  • 5 meciuri a jucat Elemer Hirsch pentru naţionala României

România la meciul cu Iugoslavia: Adalbert Ritter (Chinezul Timişoara) – Alois Szilagy (MTK Târgu Mureş), Elemer Hirsch (C.A. Cluj) – Dezso Jakobi (Haggibor Cluj), Nicolae „Kinigli” Honigsberg (C.A. Oradea), Francisc Zimmermann (C.A. Timişoara) – Aurel Guga (U Cluj), Carol Frech (Chinezul Timişoara), Paul Schiller (Chinezul Timişoara), Francisc Ronnay (C.A. Oradea), Ion Auer (A.M.E.F. Arad)

Ce s-a ales de restul jucătorilor români din primul meci al tricolorilor

Adalbert Ritter – a jucat la Chinezul Timişoara în perioada 1920-1926, timp în care a câştigat cinci titluri cosecutive de campion al României. La naţională, portarul a mai prins alte trei selecţii şi a făcut parte din lotul pentru Jocurile Olimpice din 1924, fără să joace în meciul cu Olanda. A murit pe 23 februarie 1945, la 44 de ani.

Alois Szilagy – meciul cu Iugoslavia, din 1922, a fost singurul pe care l-a jucat la echipa naţională.

Nicolae „Kinigli” Honigsberg – a mai bifat alte cinci selecţii la echipa naţională şi a fost pe teren în meciul România – Olanda 0-6, de la Jocurile Olimpice din 1924.

Francisc Zimmermann – a mai prins un singur meci la echipa naţională, înfrângerea cu Olanda de la JO din 1924.

Carol Frech – a mai jucat două meciuri în naţionala României şi a fost convocat în lotul pentru JO din 1924, însă nu a intrat pe teren în înfrângerea cu Olanda.

Paul Schiller – a mai fost selecţionat pentru un singur meci, Cehoslovacia – România 4-1. La fel ca Ritter, Schiller a făcut parte din generaţia de aur a Chinezului Timişoara, alături de care a câştigat patru titluri.

Francisc Ronnay – autorul primului gol din istoria naţionalei a avut o carieră lungă la C.A. Oradea, iar la naţională a mai jucat alte 7 meciuri, în care a marcat 2 goluri. Ca antrenor, Ronnay le-a pregătit pe C.A. Oradea, Zorile Roşii Mediaş, CCA sau Rapid. A câştigat Cupa României, în 1950, cu formaţia militară. A murit la 66 de ani, pe 6 aprilie 1967, după o lungă suferinţă.

Ion Auer – singura selecţie la naţională a fost cea pentru meciul cu Iugosloavia din 1922. A jucat toată cariera la A.M.E.F. Arad, echipă pe care a antrenat-o în anii ’40. În paralel, Auer era şef de secţie la fabrica Strungul, de unde s-a şi pensionat.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,88 este cota pentru „ambele marchează” la meciul România – Finlanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT