News

Nereguli majore sesizate la Spitalul Județean Sibiu: 43 paturi ATI pe hârtie, 12 în realitate

16.02.2021 | 15:35
Nereguli majore sesizate la Spitalul Judetean Sibiu 43 paturi ATI pe hartie 12 in realitate
ADVERTISEMENT

Nereguli majore depistate la Spitalul Județean din Sibiu, unitate aflată în prim-plan și criticată de la cel mai înalt nivel în toamnă, când pandemia de Covid-19 făcea ravagii în centrul țării.

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a demarat controale la acest spital în perioada 17 – 21 noiembrie 2020, când vicepremierul de atunci, Raluca Turcan, cerea demisia managerului.

ADVERTISEMENT

Concluziile controlului indică un management defectuos și prezența unor paturi la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), dar doar pe hârtie. Documentul întocmit de Ministerul Sănătății expune arată haotic în care s-a făcut reorganizarea spitalului.

Corpul de control al Ministerului Sănătății, nereguli la Spitalul Județean Sibiu

Concluziile corpului de control al Ministerului Sănătății la Spitalul Județean Sibiu în perioada în care se numărau zeci de morți zilnic arată un management defectuos: deși pe hârtie erau 43 de locuri ATI Covid, în realitate erau doar 12.

ADVERTISEMENT

”Au fost întocmite două memorii tehnice pentru izolarea Secției ATl în care este prevăzută zona roșie compusă din 12 boxe individuale, cu mențiunea faptului că.

Structura organizatorică a SCJU Sibiu avizată de către DSP Sibiu în data de 29.05.2020 nu este în acord cu Autorizațiile Sanitare de Funcționare temporar emise.

ADVERTISEMENT

În această structură sunt prevăzute 43 de paturi, fără a se evidenția distinct paturile de ATI pentru pacienții COVID 19, în fapt constatându-se că există doar 12 paturi ATI COVID 19”, potrivit concluziilor raportului, prezentat de Mediafax.

Potrivit raportului oficial, în structurile avizate în 7 mai 2020 și în data de 18 mai erau identificate distinct zonele roșii și zonele verzi și apăreau 32 de paturi ATI COVID-19.

ADVERTISEMENT

Specialiștii MS constată, astfel, o neconcordanță între documentele spitalului cu privire la numărul de paturi ATI COVID-19, ”aspect care necesită a fi reglementat în contextul în care principalul scop al modificărilor de structură este acela de a reflecta modificările realizate pentru perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV – 2”.

Nereguli și în privința angajărilor la spitalul din Sibiu

Au fost depistate nereguli și în privința angajărilor făcute în timpul conducerii fostului manager, Liliana Coldea. S-a constatat că acestea nu au respectat legislaţia în vigoare.

”Angajările fără concurs in baza Legii nr. 55/2020 s-au realizat cu încălcarea art . 30 alin. (2) din Codul Muncii adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 şi a Regulamentului privind angajările fără concurs în cadrul SCJU Sibiu cu nr . 19712/20.08.2020 aprobat în Comitetul director al spitalului, fără a exista posturi vacante sau temporar vacante, care sa fie ocupate şi fără a fi stabilita existenţa necesităţii anumitor categorii de personal (nu a fost prezentat nici un referat de necesitate ).

Din cele 268 de persoane un nr de 114 persoane au fost angajate fără a dispune de un post vacant sau temporar vacant. În statul de funcţii, în aceste condiţii ele neputând fi bugetate”, susţine corpul de control al MS.

”Managerul unității sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana și-a îndeplinit defectuos obligațiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. 2 și art. 5 alin. (4) pct 24 din Contractul de management nr. 7936/21.05.2020.

Precizăm faptul că în timpul desfășurării acțiunii de control doamna conf. univ. dr. Coldea Liliana a înaintat Consiliului Județean Sibiu demisia din funcția de manager al SCJU Sibiu, astfel încetând contractul de management nr. 7936/21.05.2020”, arată cei de la Minister.

Raportul a mai scos în evidență faptul că oxigenul asigurat pacienţilor în timpul mandatului Lilianei Coldea, a fost greşit estimat pentru nevoile bolnavilor, mai ales a celor cu COVID-19.

”Din comparaţia datelor privind consumul de oxigen estimat în capacitate maximă la nivelul spitalului de 390 mł/h şi capacitatea de producţie a spitalului de 140 mł/h constatăm faptul că la data controlului, în cazul în care ar funcţiona majoritatea punctelor de consum, nu poate fi asigurat acelaşi flux inspirator de oxigen tuturor pacienţilor mai ales pentru pacienţii diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2, care au nevoie de ventilaţie mecanică invazivă la anumite volume şi presiunii de oxigen”, atrage atenţia corpul de control al MS.

Sursa citată notează că Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății a fost transmis la solicitarea jurnaliștilor din Sibiu către viceprim-ministrul Dan Barna și la decizia ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT