Life

Netflix a dat lovitura cu un serial inspirat din viața lui. Zeci de milioane de oameni i-au urmărit ascensiunea lui Pablo Escobar

În 2015, Netflix a lansat un serial despre viața lui Pablo Escobar, care a murit în urmă cu 29 de ani. Zeci de milioane de oameni au urmărit producția.
01.12.2022 | 06:00
Netflix a dat lovitura cu un serial inspirat din viata lui Zeci de milioane de oameni iau urmarit ascensiunea lui Pablo Escobar
Se împlinesc 29 de ani de la moartea lui Pablo Escobar. Netflix a făcut un serial despre viața lui. Sursa foto: hepta.ro, IMDb/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pablo Escobar a fost un cunoscut traficant de droguri originar din Columbia și a murit în urmă cu 29 de ani, iar Netflix a făcut un serial de succes despre viața lui, urmărit de zeci de milioane de utilizatori. Pe 2 decembrie se împlinesc 29 de ani de la moartea “Regelui Cocainei”.

29 de ani de la moartea lui Pablo Escobar

Născut pe 1 decembrie 1949 la Rionegro, Antioquia, Columbia, fiind al treilea dintre cei șapte copii ai părinților săi, Pablo Escobar a început încă de la o vârstă fragedă să comită infracțiuni.

ADVERTISEMENT

În adolescență, pe străzile din Medellín, Pablo fura pietrele funerare, după care le vindea contrabandiștilor, lucru negat de fratele său.

Pablo Escobar a fost implicat în numeroase activități criminale cu Oscar Bernal Aguirre. Cei doi obișnuiau să vândă țigări de contrabandă și bilete de loterie false, dar și să fure mașini.

ADVERTISEMENT

A început să facă trafic de droguri și a devenit milionar lucrând pentru contrabandistul Alvaro Prieto. În 1975, Pablo Escobar deja a început să-și dezvolte afacerile cu cocaină.

În timpul anilor ’80, Pablo Escobar a devenit cunoscut internațional după ce a început să-și extindă traficul de droguri în SUA, Mexic, Puerto Rico și Republica Dominicană.

ADVERTISEMENT

Fiind atât de cunoscut și influent, Escobar era susținut de oficialii guvernamentali, de judecători și de politicieni, cărora le dădea un ultimatum: acceptă mită sau vor fi asasinați. În 1989, acesta a ordonat asasinarea a unuia dintre cei cinci candidați la președinție.

Pablo Escobar a devenit cel mai puternic traficant de droguri din lume. Deținea controlul a 80% din piața mondială de cocaină la apogeul carierei sale. S-a implicat și în acțiuni umanitare datorită averii pe care a dobândit-o.

ADVERTISEMENT

Acesta a construit biserici, dar și case pentru săraci. În plus, s-a implicat activ în dezvoltarea fotbalului columbian.

În 1991 s-a declanșat un război “murdar” în Bogota (capitala Columbiei) și în Medellin. În acest context, Pablo Escobar a ajuns la o înțelegere cu autoritățile din țară.

Acesta a acceptat să renunțe la traficul de droguri și la imperiul clădit în schimbul a cinci ani de interdicție de a ieși din casă și refuzul extrădării în SUA.

Cum a murit Pablo Escobar

Pablo Escobar nu și-a ținut promisiunile, așa că guvernul columbian a ordonat mutarea acestuia la o închisoare de maximă siguranță. Armata columbiană a luat cu asalt fortăreața traficantului, moment în care a fost descoperită dispariția sa.

După acest incident au fost implicate trupele americane Delta, Seal și Seal Team Six în căutarea și capturarea lui Escobar. Acesta avea să ofere recompense fiecărei persoane care va ucide un polițist, un agent american sau un coordonator al campaniei împotriva sa.

Au fost executați 65 de polițiști în doar două luni. Mai mult, au fost detonate 12 bombe artizanale în Medellin și Bogota.

Astfel, cetățenii afectați de acțiunile lui Pablo Escobar au format grupul numit Los Pepes. Au ajuns să fie asasinați mai bine de 300 de oameni apropiați acestuia.

Văzând că se află în pericol, Escobar a încercat să-și scoată familia din țară și să o ducă în Germania. Ministrul de Externe german refuză cererea familiei de azil politic și o trimite înapoi în Columbia, la implicarea oficialilor americani.

Familia traficantului a fost capturată și închisă într-un hotel din Medellin, în speranța că Pablo Escobar va încerca să-și contacteze telefonic rudele. Acesta a sunat la hotelul respectiv, dar a folosit mai multe celulare. În cele din urmă, autoritățile au reușit să-l localizeze într-o casă din sudul Medelinului.

Pablo Escobar a fost ucis pe 2 decembrie 1993, moment în care s-a încheiat și războiul împotriva sa. La funeraliile sale au fost prezenți în jur de 25.000 de oameni, inclusiv mulți dintre cei pe care i-a ajutat.

Încă nu s-a aflat cine a tras focul de armă în urechea sa și au existat mai multe speculații pe acest subiect. Unele dintre rudele lui Escobar cred că acesta s-a sinucis și că nu a fost, de fapt, asasinat.

Frații săi, Roberto Escobar și Fernando Sánchez Arellano, au afirmat că Pablo Escobar “s-a sinucis, n-a fost omorât. În toți acei ani în care a fost vânat de ucigași, el îmi spunea în fiecare zi că dacă va fi încolțit fără putință de scăpare ‘se va împușca prin ureche’.”, potrivit Wikipedia.

Ce avere a lăsat Pablo Escobar

Pablo Escobar a făcut o avere uriașă din traficul de droguri. “Regele Cocainei” a fost cel mai bogat criminal din istorie. Acesta a avut o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari, în anii 1990.

De asemenea, averea este estimată la aproximativ 100 de milioane de dolari dacă sunt luați în calcul și banii ascunși prin diverse locuri din Columbia.

Viața lui Pablo Escobar a fost i-a inspirat pe Chris Brancato, Carlo Bernard și Doug Miro să producă un serial despre acesta. 

Producția a fost filmată în Columbia și a fost difuzată pe Netflix în perioada 2015 – 2017. În total au apărut 3 sezoane a câte 10 episoade fiecare. Episoadele sunt disponibile pe platforma de streaming și în România.

Sezoanele 1 și 2 se concentrează pe începuturile, ascensiunea și moartea lui Escobar. Cel de-al treilea sezon îi are în centru pe cei de la DEA (Drug Enforcement Administration), care se luptă împotriva Cartelului Cali.

Actorul brazilian Wagner Moura este cel care a interpretat rolul lui Pablo Escobar.

ADVERTISEMENT