Fotbal intern

Nicolae Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Steaua şi Dinamo! Stenograma PCR: “Ne-au făcut de râs” Foto

10.11.2018 | 12:48
Nicolae Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Steaua şi Dinamo

Nicolae Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Steaua şi Dinamo în 1989. Cu două luni înainte de Revoluţie, cele două rivale au fost la un pas să dispară din fotbalul românesc. La nici 24 de ore după ce echipa naţională a României a fost învinsă de Danemarca, scor 0-3, în preliminariile Campionatului Mondial din 1990, ştabii din PCR s-au strâns la o şedinţă a Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central.

Pe 12 octombrie, Nicolae Ceauşescu ameninţa că va desfiinţa Steaua şi Dinamo. Motivul era umilinţa suferită de naţionala României la Copenhaga. Tricolorii, antrenaţi de Emerich Jenei, riscau să rateze calificarea la Campionatul Mondial din Italia, iar cele două mari rivale dăduseră grosul jucătorilor la lotul selecţionatei.

Nicolae Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Steaua şi Dinamo în octombrie 1989

La şedinţa Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceauşeascu a ameninţat că va desfiinţa Steaua şi Dinamo. Singura salvare a celor două rivale venea doar în cazul în care naţionala României reuşea calificarea la Campionatul Mondial din 1990. Victoria României, 3-1 cu Danemarca, din noiembrie 1989 le-a salvat pe Steaua şi Dinamo.

Chiar dacă situaţia în ţară era grea, politrucii vremii se ocupau cu discuţiile de chibiţi pe marginea rezultatului de la Copenhaga. Discuţia a fost începută de Nicolae Ceauşescu, care îi întreba pe cei prezenţi dacă au văzut meciul cu Danemarca. La foc automat au urmat atacurile la adresa celor două cluburi. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR

Nicolae Ceauşescu: Ați văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal!? Mi se pare că se ocupă un membru al guvernului de sport.

Constantin Dăscălescu: Pur și simplu lipsă de organizare.

Elena Ceaușescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al guvernului. Au jucat foarte prost.

Nicolae Ceaușescu: Are și guvernul o răspundere. Guvernul răspunde și de sport, și de cultură. Asta este legea! Trebuia să mergem și să mâncăm ”bătaie” cu 3-0?!

Elena Ceaușescu: În orice caz ne-au făcut de râs.

Nicolae Ceaușescu: I-am spus și lui Bobu că dacă aici nu câștigă cele două puncte, pur și simplu desființăm cluburile care au dat jucătorii în echipa națională. Să le comunicați și celor de la Interne – le-am spus și eu la telefon – , armata este și ea aici?, au avut și ei jucători.

Silviu Curticeanu: Tovarășul Milea nu este prezent la ședință, fiind la Buzău, la alegeri.

Nicolae Ceaușescu: O să audă. Repet, desființăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câștigă.

Elena Ceaușescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la ”Universitatea”, iar restul, toți, de la ”Dinamo”…

Echipa României la meciul cu Danemarca de la Copenhaga

România: Lung (Steaua) – Iovan (Steaua), Rednic (Dinamo), Andone (Dinamo), Klein (Dinamo) – Sabău (Dinamo), Gh. Popescu (U Craiova), Mateuț (Dinamo), Rotariu (Steaua) – Cămătaru (Charleroi-Belgia), Hagi (Steaua). Dănut Lupu (Dinamo)i-a luat locul, în minutul 64, lui Sabău.

Precedent în fotbalul din Bulgaria

În 1985, finala Cupei Bulgariei, disputată între ŢSKA Sofia şi Levski Sofia, a fost marcată de o bătaie între jucătorii celor două mari rivale. După un meci presărat de greşeli de arbitraj şi câştigat de ŢSKA, scor 2-1, a început scandalul. La scurt timp de la acest eveniment, Federaţia Bulgară de Fotbal a luat decizia să suspende pe viaţă cinci fotbalişti, printre care s-a numărat şi Hristo Stoicikov. Cele două echipe au fost desfiinţate, ca mai apoi să fie reînfiinţate urgent, dar sub alte denumiri. ŢSKA Sofia a devenit Sredets, în timp ce Levski Sofia a primit numele de Vitosha. În plus, cluburile nu aveau voie să participe în cupele europene timp de un an. La scurt timp, pedepsele dictate jucătorilor au fost micşorate la un sezon.

România a învins Danemarca şi Nicolae Ceauşescu nu le-a mai desfiinţat pe Dinamo şi pe Steaua
România a învins Danemarca şi Nicolae Ceauşescu nu le-a mai desfiinţat pe Dinamo şi pe Steaua