News

Ce se va întâmpla în continuare cu facturile uriașe la energie. Ciucă: ”Mâine vom comunica măsuri”

Nicolae Ciucă promite noi măsuri în sprijinul românilor care riscă să primească în continuare facturi uriașe la energie. Premierul a precizat că acestea vor fi joi comunicate.
23.02.2022 | 11:01
Ce se va intampla in continuare cu facturile uriase la energie Ciuca Maine vom comunica masuri
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a făcut anunțul, miercuri, la începutul unei ședințe de Guvern. El a precizat că mâine (joi-n.r) de la ora 10:00 se va întruni comitetul interministerial, în cadrul căreia se vor stabili măsurile împotriva scumpirii prețurilor facturilor.

O parte dintre măsurile de sprijin sunt deja finalizate, după mai multe discuții cu ministere precum cele de: Energie, Muncă, Economie, Antreprenoriat și Turism.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă: ”Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri față de evoluția prețurilor la energie și gaze”

”Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri la nivelul guvernului pentru a continua măsurile de protecție a populației și a economiei față de evoluția prețurilor la energie și gaze.

Am avut analize desfășurate la nivelul ministerelor energiei, finanțe, mediu, muncă, economie, antreprenoriat și turism și, desigur, întâlnirile și discuțiile în cadrul comitetului interministerial.

ADVERTISEMENT

Am avut de asemenea întâlnire la nivelul coaliției, măsurile sunt în principiu finalizate. Mâine urmează să desfășurăm o nouă întâlnire în cadrul comitetului interministerial, urmând ca apoi să comunicăm aceste măsuri care vin să asigure un set de mecanisme astfel încât protejarea populației și a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern, în cadrul căreia urmează să se aprobe organizarea Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Declarațiile premierului vin după ce marți, coaliția de guvernare a ajuns la un acord comun pentru reducerea accizei la carburanți, dar și pentru prelungirea schemei de compensare și plafonare a facturilor la energie și după 1 aprilie 2022.

ADVERTISEMENT

Concret, acciza la carburanți urmează a fi redusă cu până la 50% pe parcursul a 3 luni, începând din martie. OUG pentru subvenționarea facturilor la gaze și lumină prevede păstrarea costului de 0,8 lei la energie electrică pentru consumatorii casnici, iar de 0,31 lei pentru gazele naturale.

Ce a declarat premierul despre măsurile de relaxare

Tot la începtul ședinței de Guvern actuale, Nicolae Ciucă a spus că, după consultări cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, de la începutul lunii martie se va veni cu măsuri de relaxare, deoarece ” am intrat pe o linie descendentă”.

ADVERTISEMENT

”Am discutat si am spus public ca urmează sa desfasuram o analiza după data de 15 februarie, în ceea ce privește valul 5 am intrat pe o linie descedenta.

În perioada următoare,  la începutul lunii marti, vom avea o analiză cât se poate de concreta si vom venim cu masuri.

Exista tendinta ca aceasta situatie de la ATI sa fie una descrescatoare (…) S-au intocmit planurile necesare pentru mecanismele interne si aliate”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT