News

Ce pensie încasează Maria Grapini de la statul român. Venituri de 70.000 de lei pe lună în familia candidatului PSD la europarlamentare

Ajunsă la 69 de ani, Maria Grapini candidează la un nou mandat de europarlamentar. În paralel, fostul ministru al mediului de afaceri încasează și o pensie generoasă.
01.05.2024 | 16:08
Ce pensie incaseaza Maria Grapini de la statul roman Venituri de 70000 de lei pe luna in familia candidatului PSD la europarlamentare
Maria Grapini este susținută de Marcel Ciolacu pentru al treilea mandat în Parlamentul European / Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Dincolo de o controversată carieră marcată pe alocuri de ironii, Maria Grapini este unul dintre exponenții de succes ai mediului de afaceri în politică. De profesie inginer textilist, Grapini s-a pensionat în timpul primului său mandat la Parlamentul European iar acum ”cumulează” pensia cu salariul de la Bruxelles.

Maria Grapini nu primește pensie specială

Maria Grapini este unul dintre pensionarii care nu trăiesc cu grija zilei de mâine. Asta pentru că fostul ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism a reușit să ocupe, de-a lungul timpului, câteva posturi extrem de bine plătite, dar și să conducă afaceri de milioane de euro pe an.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Maria Grapini nu a prins decât o jumătate de mandat în Parlamentul României și nu încasează pensie specială. Ea și-a dat demisia din funcția de deputat în 2014, după ce Alianța PSD-PC-UNPR a pus-o pe listă la alegerile europarlamentare.

În 2024, Maria Grapini a depus o nouă declarație de avere din postura de candidat, unde apare și suma pe care aceasta a încasat-o în ultimul an de la Casa Națională de Pensii Publice. În total, Grapini a primit 112.334 de lei, în decursul unui an, ceea ce înseamnă o medie de 9.361 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Cum a crescut pensia Mariei Grapini în ultimii ani

Maria Grapini a mai încasat, în ultimul an, aproape 94.000 de euro din poziția de europarlamentar, 150.000 de lei din dividende, iar soțul acesteia, Ilie-Aurel Grapini a încasat 109.000 de lei de la Casa Națională de Pensii Publice.

În total, veniturile familiei Grapini au fost de aproximativ 841.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 70.000 de lei pe lună sau 2.300 de lei pe zi. Doar o parte din acești bani au ajuns în bancă. La data completării declarației, aceasta deținea în conturi sumele de 134.000 de euro și 54.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Un detaliu interesant este legat de modul în care pensia Mariei Grapini a evoluat în ultimii ani. Acest tip de venit a apărut în declarația de avere a femeii-politician în 2015, după primul an petrecut la Bruxelles. Atunci, Grapini încasa doar 23.500 de lei pe an, pentru ca în anul următor (cu încasări pe durata tuturor celor 12 luni), venitul să ajungă la 45.672. Practic, din 2016 și până azi, pensia Mariei Grapini s-a dublat.

Europarlamentarul PSD are o colecție de lenjerie intimă care-i poartă numele

Maria Grapini este absolventă a Institutului Politehnic ”Gheorghe Asachi” din Iași”, Facultatea de Textile, specializarea ”Tehnologia Mecanică a Filării și Țeserii”, pe care l-a absolvit în anul 1978.

ADVERTISEMENT

În timpul regimului comunist, ea a lucrat ca inginer tehnolog la Întreprinderea Textilă ”Garofița” din Timișoara. După evenimentele din 1989, ea a devenit acționar la Pasmatex, fosta fabrică de panglici ”13 Decembrie” din Timișoara, iar în 1995 a devenit președinte al Consiliului de Administrație și director general al societății.

Pasmatex SA a cunoscut succesul după ce a început să producă celebra lenjerie de corp Triumph pentru celebra companie elvețiană cu același nume. Pasmatex a lansat chiar și o colecție de lenjerie intimă intitulată ”Grapini”, care avea ca target principal femeile de afaceri.

În 2022, Parmatex SA a înregistrat o cifră de afaceri de 15,2 milioane și un profit de 1,56 milioane lei, având 102 angajați.

Maria Grapini este una dintre figurile politice cele mai ”trolate” în mediul online, după ce aceasta a comis o serie de greșeli de ortografie, pe conul său de Facebook. În anul 2015, utilizatorii rețelelor sociale au lansat o aplicație online pe care au denumit-o ironic Grapinizer. Cei care foloseau aplicația puteau introduce un cuvânt scris corect, după care aveau ocazia să folosească opțiunea ”grapinize” pentru a vedea textul în varianta ”grapinizată”.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Coșmarul de care scapă proprietarii de locuințe. Documentul care va fi eliminat
Coșmarul de care scapă proprietarii de locuințe. Documentul care va fi eliminat
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”