News

Statul Islamic are un nou lider. Cât de mare este pericolul atentatelor pentru Europa

Statul Islamic a anunțat noi atacuri în Europa, într-un moment în care organizația teroristă și-a intensificat din nou activitățile în Orientul Mijlociu.
18.04.2022 | 14:26
Statul Islamic are un nou lider Cat de mare este pericolul atentatelor pentru Europa
Statul Islamic nu a fost complet eliminat, iar noul lider amenință Europa/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 3 februarie, Statele Unite au anunțat moartea liderului Statului Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care s-a sinucis în timpul unei operațiuni speciale a forțelor americane.

Succesorul său, Abu Hassan al-Hashimi al-Qurayshi, vrea să-i răzbune moartea prin noi atacuri asupra Occidentului, însă deocamdată este incert în ce măsură ISIS dispune de resursele necesare unor operațiuni de amploare

ADVERTISEMENT

„O campanie binecuvântată de răzbunare”

Anunţăm, cu voia lui Allah, o campanie binecuvântată de răzbunare” a spus purtătorul de cuvânt al ISIS Omar al-Muhajir, într-un comunicat audio difuzat pe Telegram. Statul Islamic vrea să profite de „lupta dintre cruciați”, referire la războiul ruso-ucrainean, și să reia atacurile împotriva statelor occidentale.

Anunțul survine în contextul în care, în ultimii ani, Statul Islamic nu a mai reușit să comită atentate de proporții pe teritoriul Europei, în care să fi utilizate dispozitive explozive sau cu mai  mulți atacatori înarmați cu arme de foc. cele mai recente atentate au fost realizate de către atacatori izolați. Astfel, pe 2 noiembrie 2020, un simpatizant ISIS a tras mai multe focuri de armă în centrul Vienei, înainte de a fi ucis de către poliție, atacul soldându-se cu 4 morți și 13 răniți.

ADVERTISEMENT

Pe 15 octombrie 2021, parlamentarul britanic David Amess a fost ucis prin înjunghiere de către un somalez, ca represalii pentru susținerea de către Amess a loviturilor aeriene îndreptate în 2013-2014 împotriva pozițiilor ISIS din Siria și Irak.

Statul Islamic, în aparent declin

Deși ambii atacatori erau simpatizanți ai Statului Islamic, ei au acționat pe cont propriu, fără sprijin sau coordonare din  partea organizației teroriste. Însă implicarea directă a ISIS ar putea readuce teroarea pe continentul european, precum în perioada 2016-2017, când au fost comise atentate sângeroase la Paris, Bruxelles, Londra sau Barcelona. Marea întrebare este dacă organizația mai este capabilă de asemenea operațiuni de amploare.

ADVERTISEMENT

Pierderea vastelor teritorii pe care le controla în Siria și Irak, precum și a accesului la resursele de petrol, a făcut ca Statul Islamic să nu mai fie o amenințare majoră pentru Europa de circa 5 ani. Militanții organizației au trebuit să se limiteze la atentate sporadice în teritoriile pe care cândva le controlau. Însă nici activitățile de insurgență nu crescut în intensitate. Centrul pentru Securitate Internațională și Cooperare (CISAC) al Universității Stanford constata că o intensificare a atacurilor împotriva forțelor locale de securitate din Siria și Irak la mijlocul anului 2020 nu a putut fi susținută pentru multă vreme.

Moartea califului Abu Bakr al-Baghdadi în 2019, în urma unui atac ordonat de către președintele Donald Trump, a creat probleme la vârful ISIS. Succesorul său, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a fost contestat de unii lideri jihadiști care susțineau că activitatea sa anterioară nu era suficient de impresionantă pentru a conduce califatul. În plus, în 2020 s-a aflat că al-Quraishi fusese arestat în 2008 pentru scurtă vreme, iar atunci acesta ar fi denunțat autorităților din Irak mai mulți camarazi. Potrivit The Conversation, nu este exclus ca atacul american de acum două luni care a dus la moartea sa, să fi fost posibil datorită unor informații din tabăra unor jihadiști nemulțumiți de liderul lor.

ADVERTISEMENT

Cât de eficientă este uciderea liderilor

Experții în terorism au opinii divergente în ce privește eficiența atacurilor îndreptate împotriva liderilor organizațiilor teroriste. Unii susțin că eliminarea lor determină, cel puțin pentru o vreme, la o reducere a activităților acestor organizații din cauza perturbărilor care apar în lanțul de comandă, iar pe termen lung, chiar la distrugerea totală a lor. Alții însă susțin că uciderea periodică a liderilor nu va face decât să determine o descentralizare a activităților teroriste, precum și la atacuri haotice în care țintele sunt alese aproape la întâmplare, deci sunt mai greu de anticipat. În plus, al-Qaeda și ISIS au structuri de conducere bine organizate și proceduri clare de desemnare a înlocuitorilor liderilor uciși.

Din această perspectivă, moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi și înlocuirea sa cu Abu Hassan al-Hashimi al-Qurayshi nu este neapărat o veste bună. Potrivit Al-Jazeera, Abu Hassan ar fi fratele mai mare al califului Abu Bakr al-Baghdadi, cel în perioada căruia Statul Islamic a atins apogeul, devenind efectiv un stat care controla mai bine de jumătate din Siria, precum și aproximativ 20% din teritoriul Irakului. Astfel noul calif ar putea deveni un lider carismatic al ISIS, cu potențialul de a întări organizația.

ISIS dă semne de revitalizare

Chiar dacă Abu Ibrahim nu a fost un asemenea lider, Statul Islamic a obținut câteva succese care păreau improbabile, după eșecurile din anii anteriori. Nu mai departe de luna ianuarie a acestui an, jihadiștii au intrat într-o cazarmă a armatei irakiene din provincia Diyala și au ucis 11 soldați în timp ce aceștia dormeau. Tot atunci, un alt atac îndrăzneț a vizat o închisoare din nordul Siriei, unde milițiile kurde țineau captivi soldați ISIS. O parte din aceștia au fost eliberați, iar atacatorii au capturat armament.

În perioada în care a părut că Statul Islamic este pe cale de a fi complet distrus în Orientul Mijloc, „filiale” ale organizației au apărut în alte țări. Statul Islamic din Khorasan (ISIS-K) a comis, în august 2021, atentatul de la aeroportul din Kabul, în urm căruia și-au pierdut viața 72 de oameni, printre care și 13 militari americani, în timpul operațiunii de evacuare din Afganistan. Chiar dacă ISKP dă acum bătăi de cap talibanilor care au preluat puterea după plecarea americanilor, organizația are potențialul de a se extinde și în țările vecine. De asemenea, o altă subsidiară a ISIS și-a intensificat activitatea în Mozambic și în Republica Democratică Congo (fostul Zair).

Astfel că declinul aparent din ultimii  ani nu a eliminat riscul unei recrudescențe a activității ISIS, iar cu un nou lider pericolul ar putea să reapară și în Europa.

ADVERTISEMENT