News

Noi reguli pentru cei care vând terenuri. Ce trebuie să știe românii

Vânzarea terenurilor va implica noi reguli pentru cei care vor să-și înstrăineze bucățile de pământ. Cum trebuie să procedeze românii
02.05.2024 | 20:50
Noi reguli pentru cei care vand terenuri Ce trebuie sa stie romanii
Modificări în vânzarea terenurilor agricole. Ce trebuie să plătească românii care vând astfel de terenuri. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Există reguli noi pentru români în privința vânzării terenurilor agricole. Conform acestor reguli, o tranzacție poate fi invalidată dacă nu se plătește un impozit corespunzător.

Noi reguli pentru vânzarea terenurilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege, care a fost oficializată în Monitorul Oficial. Conform acestei legi, tranzacțiile cu terenuri devin nule în cazul în care nu se achită un impozit obligatoriu pentru vânzarea terenurilor agricole din extravilan.

ADVERTISEMENT

În Monitorul Oficial nr. 406 din data de 30 aprilie, a fost publicată o lege care modifică regulile privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan.

Aceasta este Legea nr. 116/2024, care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, și modificări ulterioare.

ADVERTISEMENT

Prin această lege, se introduce un nou articol care impune obligația de plată a unui impozit important pentru vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan.

La articolul 16, s-a introdus un nou alineat, imediat după primul, anume un alineat (2), care are următorul cuprins: „(2) Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă”.

ADVERTISEMENT

Care sunt condițiile noului articol

Conform noului articol, terenurile agricole din extravilan pot fi vândute, cu condiția ca vânzătorii să plătească un impozit în cuantum de 80% din diferența dintre valoarea terenului la momentul vânzării și cea la momentul achiziției, conform valorii stabilite prin expertiză sau studiu de piață.

Sunt și alte modificări ale regulilor privind vânzarea de terenuri agricole care au fost introduse în următoarele articole:

ADVERTISEMENT

„Art. 2. — (1) Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări”, notează agrointel.ro.

ADVERTISEMENT
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3...
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3 ani: „Eu mi-aș dori o mică pauză, să ne bucurăm de ce am muncit”
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
SIMONA HALEP a RECUNOSCUT! ANUNȚUL ZILEI: Vă mulțumesc celor care mă susțineți
SIMONA HALEP a RECUNOSCUT! ANUNȚUL ZILEI: Vă mulțumesc celor care mă susțineți
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori