News

Noi reguli la vânzarea de locuințe. Vânzătorul este obligat să plătească această taxă, câți bani pierde

Impozitarea pe venitul obţinut din vânzarea de locuinţe se aplică de anul acesta tuturor tipurilor de tranzacţii imobiliare.
07.05.2023 | 12:10
Noi reguli la vanzarea de locuinte Vanzatorul este obligat sa plateasca aceasta taxa cati bani pierde
Vânzarea locuinţei este impozitată, indiferent de valoarea imobilului
ADVERTISEMENT

Cei care îşi bazează sursele de venit pe tranzacţii imobiliare, dar şi proprietarii obişnuiţi care doresc doar să vândă o locuinţă trebuie să ştie că de anul acesta vor împărţi cu statul o parte mai mare din profit.

Impozit de 3% în cazul în care locuinţa a fost deţinută sub trei ani în proprietate

În anul 2023 a fost eliminat plafonul neimpozabil existent înainte, astfel că venitul obținut din vânzarea unei locuințe va fi impozitat, indiferent de valoarea acesteia, iar valoarea impozitului se stabileşte în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietatea. Până la modificarea Codului Fiscal, se aplica un plafon neimpozabil dacă locuinţa era vândută cu mai puţin de 450.000 de lei (90.000 euro).

ADVERTISEMENT

Concret, după cum scrie avocatnet.ro, de anul acesta au apărut două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, calculate în funcție de perioada în care a fost deținută respectiva proprietate.

Astel, se va plăti un impozit de 3% pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv şi 1% pentru imobilele amintite, deținute o perioadă mai mare de trei ani.

ADVERTISEMENT

Totuşi, există şi câteva situaţii în care nu se plătește impozit pe venitul obținut din transferul proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul personal. Spre exemplu, când dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți.

De asemenea, atunci când terenurile și construcțiile sunt dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale sau în cazul dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, persoanele fizice beneficiază de anul acesta de cotă redusă de TVA de 5% la cumpărarea unei singure locuințe, a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, adică aproximativ 120.000 de euro.

Cota redusă de TVA de 5% se aplică și pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice, dacă au încheiat până la 1 ianuarie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea de astfel de locuințe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se aplică pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 600.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat până la 1 ianuarie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe, se arată în OG 16/2022.

ADVERTISEMENT