O cutumă parlamentară le cere noilor aleși să-și afișeze CV-urile pe site-ul Camerei Parlamentului în care au fost aleși. Cutuma a funcționat până în această legislatură, când numărul celor care nu și-au publicat biografia a rămas unul foarte mare, mai ales la Camera Deputaților.
Deși aleși de mai bine de trei luni de zile, deputații și senatorii aflați la primul mandat cu greu s-au hotărât să-și publice biografia. Situația s-a îmbunătățit în ultimele zile la Senat, însă la Cameră sunt zeci de parlamentari în cazul cărora opinia publică nu știe ce studii au și ce au făcut cu viețile lor până să devină membri ai Legislativului.
În aceste condiții, conducerea Camerei a dispus elaborarea unui raport pe această temă, urmând ca subiectul să fie discutat din nou în ședința de miercuri a Biroului Permanent.
Mai toți parlamentarii legislaturilor trecute și-au publicat CV-urile site-urile Camerelor, chiar dacă nu există obligație clară în acest sens. Însă în această legislatură, noii parlamentari dau dovadă de mai puțină transparență decât predecesorii lor.
Până acum o săptămână, cu greu ai fi putut găsi vreo informație legată de noii senatori și carierele lor până să fie aleși. Între timp, situația s-a remediat parțial, întrucât mai toate grupurile parlamentare au revolvat această problemă. Excepție face grupul PNL care nici acum nu a publicat CV-urile noilor parlamentari. Tonul este dat chiar de către liderul de grup Virgil Guran, care la secțiunea biografie de pe pagina sa are trecute doar unele date de contact. Roberta Anastase a trecut din 2020 de la Camera Deputaților la Senat însă nici măcar nu a transferat CV-ul pe care îl avea pe site-ul Camerei pe cel al Senatului. Nici Diana Șoșoacă nu are biografia publiciată, cu toate că foștii colegi din AUR s-au conformat până la urmă acestei obligații nescrise.
Situația este mult mai gravă la Camera Deputaților. În grupul PSD, noii deputați cu CV-ul pe site reprezintă mai degrabă excepția decât regula. Printre viceliderii grupului, Adrian Alda și-a publicat biografia, însă Marian Rasaliu nu a făcut-o deși a fost senator în 2008-2012 și știe cutuma. În aceste condiții, nu surprinde că majoritatea copleșitoare a deputaților social-democrați aflați la primul mandat au ignorat să facă acest gest de tranparență față de alegători. Printre puținele excepții este Rodica Nassar, însă aceasta, chiar dacă nu a fost aleasă în 2016, a avut mai multe mandate în alte legislaturi. La PSD sunt și cazuri în care deputați aflați la al doilea mandat nu și-au trecut CV-ul cum ar fi Marian Țachianu.
Și la liberali, se regăsește aceeași situație, cu puțin dintre deputații noi care și-au publicat biografiile, fiecare după cum l-a lăsat inima. Ludovic Orban nu a ținut să dea un exemplu pentru colegii săi mai tineri, cu toate că și el abia s-a întors în Parlament după o pauză de patru ani. Pagina dedicată CV-ului său este goală. Cei de la USR-PLUS au fost mai conștiincioși și au depus CV-urile încă din primele zile de mandat, însă și aici sunt excepții, precum Oana Țoiu sau Daniel-Liviu Toda.
AUR este reprezentat pentru prima dată în Camera Deputaților de către 31 de aleși însă niciunul dintre ei nu a catadicsit să-și publice CV-ul, în frunte cu președintele partidului și liderul de grup George Simion. La UDMR, majoritatea noilor deputați nu au biografiile pe site. Dat fiind însă că Uniunea în mod tradițional evită schimbările prea ample în rândurile reprezentanților săi din Parlament, numărul biografiilor lipsă este relativ mic. Aceeași situație se regăsește și la grupul minorităților naționale, dar cu mențiunea că reprezentatul Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Petrețchi, este al doilea mandat fără ca CV-ul său să fie făcut public.
Ascunderea în sertar a CV-urilor noilor deputați s-a făcut tacit, la nivelul grupurilor parlamentare. „În Biroul Permanent nu-mi aduc aminte să fi fost o asemenea discuție. Știu doar că publicarea CV-ului este o chestiune opțională a fiecărui deputat. Eu cred însă că orice deputat ar trebui să facă cunoscută viața lui. Chiar o să ridic problema asta în Biroul Permanent pentru că publicarea CV-ului este un gest normal de transparență”, a declarat, pentru FANATIK.ro, deputatul Ovidiu Ganț, secretar al Biroului Permanent, desemnat de către grupul minorităților naționale.
„S-ar putea să fie în legătură cu faptul că nu au școli unii dintre ei, a mai apărut și problema cu doctoratele care uneori nu au fost luate cum trebuie”, a mai comentat Ganț referindu-se la motivele pentru care noii săi colegi din Cameră se feresc să-și publice biografiile.
Ulterior acestei declarații, Ovidiu Ganț a ridicat problema în ședința de luni a Biroului Permanent. Președintele Camerei, Ludovic Orban, a cerut o situație cu cei care nu și-au publicat CV-urile și s-a convenit ca această situație să fie discutată în ședința de miercuri a BP și să se ia o decizie pe subiectul acesta.