Sport

CSM Bucureşti, PREMIERĂ la fete! Minaur, CAMPIOANĂ după 16 ani

Bucureştiul şi Baia Mare sînt polurile handbalului din România. Cele două oraşe şi-au împărţit titlurile la feminin şi la masculin în acest sezon după două finale spectaculoase. La...
27.05.2015 | 00:01
CSM Bucuresti PREMIERA la fete Minaur CAMPIOANA dupa 16 ani

Bucureştiul şi Baia Mare sînt polurile handbalului din România. Cele două oraşe şi-au împărţit titlurile la feminin şi la masculin în acest sezon după două finale spectaculoase. La feminin, în ultimul act s-au întîlnit două dintre cele mai bogate echipe din Europa, CSM Bucureşti reuşind să contrazică calculele hîrtiei şi să învingă HCM Baia Mare cu 2-0 (23-22 şi 20-17).

La masculin, Minaur Baia Mare a cîştigat campionatul după o victorie cu 2-0(26-24, 26-24) în faţa lui CSM Bucureşti. Minaur Baia Mare a cîştigat primul titlu după 16 ani de pauză, cu o echipă formată în vara anului trecut şi care a început foarte slab sezonul. La feminin, CSM Bucureşti îşi confirmă renumele de “nouă forţă pe plan european” după primul titlu cîştigat în faţa rivalei. 

2 milioane de euro buget pentru CSM

La feminin, CSM Bucureşti este un club cu ambiţii mari, care are ca obiectiv cîştigarea Ligii Campionilor în sezonul 2016 sau 2017. La începutul anului 2014, oficialii clubului au anunţat că vor să facă CSM Bucureşti o forţă pe plan european şi au propus un buget de 1,2 milioane de euro anual, care le permite să aducă jucătoare cu nume, astfel încît şi fondul de salarii să fie unul tentant pentru jucătoarele de top din Europa. Astfel, echipa înfiinţată în anul 2007 se pregătea pentru o concurenţă accerbă cu rivala HCM Baia Mare.

HCM Baia Mare a cîştigat tot ce se putea cîştiga anul trecut pe plan naţional astfel că bugetul lui CSM Bucureşti a fost suplimentat la 2 milioane de euro, cu 500.000 de euro mai mult decît rivala din nordul ţării. O jumătate de milion de euro sînt bani importanţi în handbal, astfel că investiţiile s-au văzut. În vara anului 2014, CSM Bucureşti anunţa achiziţii de top precum: Da Silva, Rodrigues, Pessoa, Cavaleiro, Torstenson (fostă vicecampioană europeană în 2010) şi Carmen Martin, medaliată cu bronz la ultima ediţie a Olimpiadei, Londra 2012. Martin are şi cel mai mare salariu din handbalul românesc, 12.000 de euro lunar.

Remanierea din vara anului 2014 a avut efectul scontat şi CSM Bucureşti a devenit în premieră campioana României. Cupa României a fost obţinută în acest sezon de HCM Baia Mare. Ambiţiile clubului bucureştean sînt pe plan european, unde se anunţă una dintre favorite în noul sezon. CSM Bucureşti e calificată direct în Liga Campionilor, în timp ce HCM va juca preliminarii.

Lot jucătoare şi salarii (euro): 

Portari: 

Mayssa Pessoa 8.000

Alina Iordache 1.100

Extreme: 

Maria Fisker 8.000

Fernanda Da Silva 4.000

Cristina Varzaru 3.400

Carmen Martin 12.000

Pivoţi:

Oana Manea 10.000

Ekaterina Vetkova 7.000

Centri:

Ana Paula Rodrigues 6.000

Isabelle Gulden 6.800

Elena Nicula 800

Interi:

Linnea Torstenson 8.000

Line Jorgensen 7.500

Deonise Cavaleiro 7.500

Irina Glibko 3.000

Bianca Bazaliu 1.000

Antrenor:

Mette Klit 8.000

Cu o asemenea echipă, CSM Bucureşti poate să ajungă în fazele superioare ale Ligii Campionilor, însă faptul că echipa nu are experienţă pe plan european ar putea fi un minus, chiar dacă în lot sînt jucătoare care au cîştigat Liga Campionilor. Oficialii clubului promit întăriri şi în această vară pentru că sezonul viitor va fi unul mai aglomerat pentru echipa din capitală.

Minaur, echipă formată în vara anului 2014

La handbal masculin, România nu are bugete record şi nici echipe care să emită pretenţii pe plan european. Minaur Baia Mare are însă o istorie bogată în handbal fiind cîştigătoare în anii 80 a Cupei EHF în două rînduri: 1985 şi 1988. Surprinzător, titlurile de campioană a României au venit mai tîrziu decît performanţa europeană. Minaur a fost de 7 ori vicecampioana ţării înainte de a se încorona. Momentul mult aşteptat a fost în 1998, cînd Baia Mare a obţinut în premieră titlul naţional. Echipa din nordul ţării a reuşit să îşi apere titlul şi în 1999 şi pentru suporterii formaţiei maramureşene a urmat o aşteptare de 16 an pentru un nou titlu.

Titlu venit surprinzător, în condiţiile în care noul Minaur Baia Mare s-a format în vara anului 2014 prin eforturile preşedintelui Nicolae Făt şi a antrenorului danez Lars Wahlter, care au creat peste noapte o echipă nouă. Proiectul părea sortit eşecului, mai ales că în perioada de pregătire, Minaur a suferit cîteva înfrîngeri ce au dat de gîndit. Însă, echipa s-a omogenizat şi a reuşit un final de sezon formidabil, încununat cu al treilea titlu din istoria clubului.

Minaur a reuşit eventul în acest sezon şi va evolua în preliminariile Ligii Campionilor în sezonul viitor. Din păcate, la handbal masculin, România nu emite pretenţii, o calificare în grupele Ligii Campionilor fiind un obiectiv realist pentru orice club autohton.

Lotul campionilor de la Minaur Baia Mare:

Portari:

Răzvan Pop

Peter Tatai

Paul Simulescu

Extreme:

Marius Sadoveac

Tudor Marta

Patricio Martinez

Alexandru Sabou

Daniel Bera

Pivoţi:

Mihai Buşecan

Antonio Pribanic

Interi:

Andrei Popescu

Nikola Eklemovic

Steffen Stegavik

Andrei Grasu

Viorel Fotache

Ivan Milas

Cristian Malmagro

Bogdan Mihai

Daniel Mureşan

Antrenor: 

Lars Wahlter

Minaur a reuşit eventul în acest sezon şi va evolua în preliminariile Ligii Campionilor în sezonul viitor. Din păcate, la handbal masculin, România nu emite pretenţii, o calificare în grupele Ligii Campionilor fiind un obiectiv realist pentru orice club autohton