Sporturi

Novak Djokovic, pus la zid în Serbia! De ce e considerat liderul mondial ATP trădător de țară

06.07.2019 | 16:47
Novak Djokovic pus la zid in Serbia De ce e considerat liderul mondial ATP tradator de tara

Novak Djokovic se află acum la turneul de Grand Slam de la Wimbledon, unde a obținut calificarea în optimi de finală. Liderul mondial ATP este extrem de concentrat și are ca obiectiv să repete perrformanța de anul trecut, când a câștigat turneul masculin. Însă tocmai acum, când are avea nevoie de susținerea compatrioților săi, Djokovic riscă să devină persona non grata în țara sa, care până mai ieri îl considera erou național.

Novak Djokovic, scandal cu compatrioții lui, care îl acuză de trădare națională

Nole plătește cu maximă duritate reacția compatrioților la faptul că a decis pentru Wimbledon să apeleze ca antrenor la serviciile fostului campion pe iarba londoneză, croatul Goran Ivanisevici. Rănile războiului din anii 90, când au murit o mulțime de oameni și de o parte și de alta, au rămas multe persoane fără adăpost în acel război politic dintre sârbi și croați nu s-au vindecat nici acum și pentru asta Djokovic plătește cu vârf și îndesat, pentru că relații dintre sârbi și croați au rămas foarte reci, dușmănoase chiar.

Majoritatea presei din Serbia a luat poziție dură la adresa liderului mondial ATP pentru decizia de apela la Wimbledon la sfaturile lui Goran Ivanisevic, considerându-l trădător de țară. Djokovic s-a apărat spunân că e vorba numai de tenis și are nevoie de Ivanisevic, pentru că știe bine jocul pe iarbă. Nici faptul că a explicat că e vorba de o colaborare strict pe durata Wimbledon nu a avut darul să mai calmeze lucrurile.

Novak Djokovic și Goran Ivanisevic, fost campion la Wimbledon

Ivanisevic, cuvinte grele la adresa sârbilor în trecut

Lumea și-a amintit brusc faptul că Novak are mamă croată și un lucru și mai serios, că pe timpul turneului final al CM 2018, după ce Serbia a părăsit competiția Djokovic a declarat că va susține Croația, iar când Modric și colegii lui au ajuns vicecampioni mondiali sârbul le-a trimis mesaj de felicitare. Nole e foarte tranșant din acest punct de vedere: “Eu sunt sârb, el e croat, ambii venim dintr-o țară care s-a numit Iugoslavia. Țin minte un meci al lui Goran cu Pete Sampras, un meci fabulos și că mergând la academia de tenis a lui Nikola Pilic am avut ocazia de schimba câteva mingii cu Ivanisevic, care peste puțin timp avea să câștige la Wimbledon”

Însă cuvintele sale sunt reduse la tăcere de amintirea unui moment cu Goran Ivanisevic în prim plan, când explica unui ziarist de la New York Times tot secretul despre loviturile sale extrem de puternice: “Îmi închipuiam că la zidul în care loveam cu forță, cu 200 de la oră, se aflau sârbi, pe care îl loveam exact ca și când ai trage cu arma.”.