Life

Nu le mai aruncați! Cojile de cartofi sunt extrem de utile în bucătărie. Cum le puteți reutiliza 

Cartofii sunt printre cele mai consumate legume din toată lumea. Cu toate acestea, și cojile lor pot fi extrem de folositoare, așa că nu le mai aruncați la gunoi.
27.12.2023 | 08:21
Nu le mai aruncati Cojile de cartofi sunt extrem de utile in bucatarie Cum le puteti reutiliza
Conform experților, cojile de cartofi au o substanță care este extrem de utilă/ sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Cartofii sunt una dintre cele mai căutate legume în întreaga lume. Sunt bogați în substanțe nutritive, așa că românii în consumă destul de des. Cu toate acestea, mulți dintre noi aruncăm cojile de cartofi la gunoi după ce i-am curățat. Dacă nu știați, cojile de cartofi pot fi extrem de folositoare în bucătărie. Iată cum pot fi reutilizate!

Cum pot fi reutilizate cojile de cartofi

Indiferent dacă îi mâncăm prăjiți, fierți sau băgați la cuptor, cartofii trebuie curățați înainte de coajă, pe care o aruncăm ulterior la gunoi. Deși cojile de cartofi sunt aruncate, specialiștii ne sfătuiesc să nu mai facem acest lucru. Cojile pot fi extrem de folositoare în bucătărie și nu ar mai trebui risipite.

ADVERTISEMENT

Conform experților, cojile de cartofi au o substanță care este extrem de utilă atunci când vine vorba de degresare. Drept urmare, puteți face un detergent de vase foarte eficient și natural, pe bază de coji de cartofi, pentru a curăța mai rapid grăsimea de pe vase.

Puteți face un degresant de vase

Așadar, spală prima dată cartofii înainte de a-i curăța. După ce îi cureți, pune cojile într-un vas și adaugă apă fierbinte peste ele. Agită bine vasul și lasă amestecul să se răcească. Apoi, poți folosi lichidul obținut pe post de detergent de vase. Acest lichid este bio și poate fi folosit cu succes la spălarea vaselor copiilor.

ADVERTISEMENT

Dacă doriți un plus de eficiență, puteți adăuga în amestec și două linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecul nu se aruncă, ci se păstrează la frigider, pentru maximum 7 zile. Pentru că are ingrediente naturale, nu rezistă la fel de mult ca detergenții de vase din supermarketuri. Însă trucurile cu cojile de cartofi nu se opresc aici.

Cojile cartofilor ajută și la curățarea și lustruirea obiectelor din argint. Nu numai petele, ci și acizii din sucul de cartofi pot dizolva și coroziunea sau rugina de pe diverse obiecte din locuință.

ADVERTISEMENT

Cartofii pot fi folosiți și în scopuri terapeutice

Deși pare greu de grezut, cartofii sunt medicamente cu acte în regulă. Cea mai importantă zonă a cartofului este coaja, chiar dacă se aruncă. Coaja lor conține pigmenți cu acțiune antioxidantă, vitamine din complexul B, compuși fenolici care reglează activitatea cardiacă.

Geneticianul american Roy Navarre a scos la iveală faptul că, în coaja cartofilor, se află nu mai puțin de 60 de substanțe terapeutice. Așadar, el recomandă să consumăm mai des suc din cartofi. Iată cum se prepară:

ADVERTISEMENT

Cartofii cu coajă se spală foarte bine sub jet de apă caldă, iar cu o perie se îndepărtează orice impuritate. Apoi, cu un cuțitaș se taie părțile stricate sau înverzite. După ce au fost curățați, cartofii se pun în storcătorul electric centrifugal. Se va obține un suc gălbui, ușor tulbure, care se consumă imediat după preparare, pentru că altfel va oxida.

Specialiștii recomandă să consumăm zilnic 400-1000 de ml de suc de cartofi, eventual în combinație cu suc de morcov sau mere, pentru un gust mai delicios. Se consumă timp de 60 de zile, cu pauze de 3 săptămâni.

ADVERTISEMENT
Tags: