Life

Cum să fierbi cartofii corect. Metoda sigură prin care își păstrează aroma, dar și nutrienții

Cum să fierbi cartofii încât să nu-și piardă din gust. Metoda care ajută și la păstrarea nutrienților acestor legume. O aplică multe gospodine.
15.12.2023 | 14:55
Cum sa fierbi cartofii corect Metoda sigura prin care isi pastreaza aroma dar si nutrientii
Cât de sănătoși sunt cartofii fierți. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Cartofii sunt unele dintre cele mai consumate legume. Îi întâlnești aproape la orice masă, iar unii îi adoră, mai ales dacă sunt prăjiți. Totuși, specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să evităm cartofii prăjiți, din cauză că îngrașă și au un aport mare de ulei. Ei ne îndeamnă să-i alegem pe cei fierți.

Cum punem corect cartofii la fiert

Cartofii fierți sunt ideali pentru perioada postului Crăciunului, pentru salate și pentru cei care sunt la dietă sau respectă un anumit regim pentru o sănătate mai bună. Totuși, nu toți procedăm corect atunci când fierbem astfel de legume.

ADVERTISEMENT

Mulți tindem să punem cartofii la fiert decojiți, tăiați cubulețe sau în două. Însă, nu facem decât să stricăm textura și proprietățile cartofilor în acest mod. Drept urmare, potrivit este să-i adaugi în apă cu tot cu coajă, fără a le tăia în vreun fel.

Coaja previne suprasaturarea și împiedică dezintegrarea pulpei cartofului. De asemenea, nu se pierd nutrienții și nici aroma. Dacă faceți o comparație cu cartofii prăjiți, veți observa că sunt mai dulci cartofii fierți, dar și mai sățioși. În jur de 4-5 ore nu-ți va mai fi foame.

ADVERTISEMENT

Cartofii fierți, un plus de vitamine în combinație cu alte legume

Cartofii fierți, în combinație cu alte legume, ne aduc și mai multe vitamine organismului. Digestia ne este reglată și dispare aciditatea din stomac sau senzația de arsură pe care le lasă cartofii prăjiți. O altă caracteristică pe care trebuie să o luați în considerare este faptul că au un efect antioxidant și stopează dezvoltarea unor tumori.

Consumați mai des cartofi fierți și pentru că au puține grăsimi dar și un efect de întinerire a pielii. Cum este posibil? Datorită și conțului de vitamina C și de acid folic. Acestea sunt renumite pentru eliminarea celulelor moarte și pentru combaterea acneei.

ADVERTISEMENT

”Cartofii reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Dacă îi consumăm de exemplu fierți, sub formă de salată cu legume crude, ne putem bucura din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși. O porție mică de cartofi, amestecată în salata de legume și brânzeturi sau lângă o bucată de pește și legume la grătar ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore.

ADVERTISEMENT

 Au efect antioxidant, diuretic și de întinerire. Datorită conținutului de vitamina C și acid folic, cartofii ne ajută în lupta cu toxinele și chiar în stoparea dezvoltării tumorilor. Consumul de cartofi previne deteriorarea celulelor, ca urmare a contactului cu radicalii liberi și cu poluarea din mediul înconjurător”, a transmis dr. Oana Cuzino pe doc.ro

ADVERTISEMENT
Tags: