News

O femeie și mai mulți protestatari, uciși în Afganistan în ultimele ore. Talibanii promiseseră un regim moderat

În ciuda faptului că talibanii au promis un regim moderat în Afganistan, mai multe persoane au fost ucise în ultimele ore. Printre ele, o femeie și câțiva protestatari.
19.08.2021 | 08:44
O femeie si mai multi protestatari ucisi in Afganistan in ultimele ore Talibanii promisesera un regim moderat
ADVERTISEMENT

În prima lor conferință de presă susținută după revenirea la putere în Afganistan, reprezentanții talibanilor au anunțat că vor conduce țara într-un mod mult mai blând față de ultima perioadă în care au fost la putere.

În ciuda promisiunilor, în țara din Orientul Mijlociu domnește haosul și teroarea în rândul populației. Numai în ultimele ore, o femeie și mai mulți protestatari și-au pierdut viața.

O femeie și mai mulți protestatari, uciși în Afganistan în ultimele ore

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a susținut marți, o conferință de presă în care a afirmat că grupul extremist care a revenit la putere va onora drepturile femeilor – în cadrul Legii Sharia. El a mai spus că amnistia va fi aplicată afganilor care au lucrat pentru fostul guvern, susținut de SUA.

La puține ore de la declarațiile talibanilor, în presa internațională au apărut o serie de imagini care demonstrează contrariul celor promise.

O fotografie șocantă publicată de FoxNews arată o femeie din districtul Taloqan, provincia Takhar, întinsă într-o baltă de sânge, în timp ce părinții și rudele se adună în jurul ei.

Conform publicației citate, aceasta a fost împușcată mortal pentru că a ieșit fără să poarte burka.

Marți, un cetățean afgan și fost oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru Fox News că luptătorii talibani au înființat puncte de control în Kabul, în unele cazuri agresând civili care încercau să ajungă la aeroport și să scape din țară.

Erau copii, femei, bebeluși, bătrâne, abia puteau merge”, a spus el. ”Se aflau într-o stare foarte, foarte proastă. Au fost aproximativ 10.000 sau mai mult de 10.000 de oameni care fugeau înspre aeroport și erau bătuți de talibani”.

Cetățeanul a mai spus că militanții talibani treceau prin cartiere în căutarea unor oameni care ajutaseră SUA.

Cel puțin 3 protestatari uciși în Afganistan

Miercuri, luptătorii talibani au avut ciocniri violente cu protestatarii din orașul Jalalabad, după ce aceștia au îndepărtat steagul Emiratului Islamic din piața principală și l-au înlocuit cu steagul afgan, scrie Reuters.

Potrivit martorilor, protestul a fost întâmpinat cu un răspuns violent al talibanilor, care au tras în mulțime și i-au bătut pe unii dintre protestatari. Potrivit sursei citate, cel puțin trei persoane au fost ucise și mai multe zeci rănite.

Tags: