News

Ce prevede Legea Sharia în privința drepturilor femeilor. Pedepse aspre impuse de talibani în Afganistan

Ce reprezintă Legea Sharia, cea care va fi impusă de talibani după preluarea puterii în Afganistan. Pedepse dure pentru femei.
19.08.2021 | 07:43
Ce prevede Legea Sharia in privinta drepturilor femeilor Pedepse aspre impuse de talibani in Afganistan
Ce prevede Legea Sharia în privința drepturilor femeilor. Pedepse aspre impuse de talibani în Afganistan. Sursa foto: france24.com
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce talibanii au revenit la putere în Afganistan, duminică preluând controlul în Capitala Kabul, femeile din această țară au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 le vor fi anulate.

Încă de la prima conferinţă de presă a talibanilor, susținută când au preluat puterea în Afganistan, liderii lor au transmis că vor conduce ţara în conformitate cu o interpretare strictă a sistemului juridic al Islamului, numită Legea Sharia.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor în care au condus statul din Orientul Mijlociu, talibanii au susținut și introdus noi pedepse, pe baza acestei legi. Printre acestea se numără amputările, lapidarea și execuțiile publice ale celor acuzați.

Ce este Sharia, legea impusă de talibani după preluarea puterii în Afganistan

Legea Sharia este sistemul juridic al Islamului. Sharia înseamnă literalmente „calea directă, bine călcată spre apă”. Este derivată atât din Coran, cât şi din fatwa – deciziile cărturarilor islamici.

ADVERTISEMENT

Legea reprezintă un cod de viaţă la care ar trebui să adere toţi musulmanii. Ea include rugăciuni, perioade de post şi cereri de donaţii pentru persoanele sărace. Sharia are rolul de a-i ajuta pe musulmani să înţeleagă cum ar trebui să conducă fiecare aspect al vieţii lor în conformitate cu dorinţele lui Dumnezeu.

În multe situații, pedepsele prevăzute de Legea Sharia impuse în statele musulmane, cum este și Afganistanul, sunt extreme, în special față de femei.

ADVERTISEMENT

Potrivit BBC, pedepsele aplicate pentru încălcarea Legii Sharia după care se vor ghida locuitorii din Afganistan, odată cu revenirea la putere a talibanilor, sunt stabilite în funcţie de infracţiunile care sunt împărţite în două categorii.

  • Prima categorie este reprezentată de infracţiunile ”hadd”, grave, cu pedepse bine stabilite
  • A doua este cea a infracţiunilor ”tazir”, unde pedeapsa este lăsată la aprecierea unui judecător
ADVERTISEMENT

Infracţiunile Hadd includ furtul, care poate fi pedepsit prin amputarea mâinii infractorului, şi adulterul, care poate fi pedepsit prin condamnare la moarte prin lapidare.

În dese rânduri, ONU s-a pronunţat împotriva uciderii prin lapidare, spunând că este o modalitate de tortură, inumană sau degradantă şi prin urmare ar trebui strict interzisă.

Întrebat dacă prevederile stricte ale Sharia vor fi reintroduse, Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru BBC: ”Nu pot să vă spun acum. Rămâne la latitudinea curților, judecătorilor și legilor”.

Pedepse dure pentru femei impuse de talibani în Afganistan

Când au condus statul asiatic în perioada 1996-2001, talibanii au impus pedepse stricte, inclusiv lapidarea celor bănuiți de adulter, execuțiile fiind publice.

De asemenea, femeilor li s-a interzis să lucreze, fetelor li s-a interzis să frecventeze școala, bărbaților li s-a interzis să-și tundă barba, iar toate femeile au fost nevoite să poarte burka din cap până în picioare. O mare parte din aceste restricții au dispărut odată cu invazia SUA în anul 2001.

Ce prevede Sharia despre drepturile femeilor:

  • Femeile nu ar trebui să fie văzute pe stradă nesupravegheate, fără o rudă de sânge sau fără a purta burka, îmbrăcămintea care le acoperă întregul corp
  • Niciun bărbat nu ar trebui să audă pașii unei femei, astfel că pantofii cu toc înalt nu ar trebui să fie purtați
  • Vocea unei femei nu ar trebui să fie auzită de un necunoscut, astfel nu trebuie să vorbească tare în public
  • Femeile nu au voie să privească pe stradă in casă.Toate ferestrele de la parter și etajele ar trebui să fie vopsite sau acoperite
  • Femeilor li se interzice fotografierea, filmarea sau ca imaginea lor să apară în reviste, ziare, la radio sau televiziune
  • Femeile nu au voie să apară la balcoane și nici să poarte bijuterii
  • Acestea nu au voie să-și vopsească unghiile și își vor pierde un deget dacă o vor face
  • Fetele nu au voie să meargă la școală, iar școlile pentru fete vor fi închise

Publicația News18.com prezintă o serie dintre pedepsele brutale la care au fost supuse femeile din Afganistan în regimul taliban din trecut. Cele care au încălcat regulile au suferit uneori umilințe și bătăi publice. Talibanii au realizat, de asemenea, execuții publice, au tăiat mâinile hoților și au lapidat femei acuzate de adulter.

Iată câteva exemple de pedepse brutale impuse de talibani asupra femeilor:

  • În octombrie 1996, unei femei i s-a tăiat vârful degetului mare, deoarece a folosit lac de unghii
  • În decembrie 1996, 225 de femei din Kabul au fost reținute și pedepsite pentru că au încălcat codul vestimentar al Shariei.
  • În mai 1997, membrii poliției religioase au scos cu forța din mașini cinci angajați CARE International, care au fost autorizați de Ministerul de Interne să facă cercetări. Femeile au fost insultate public și lovite cu biciul.
  • În 1999, Zarmina, o mamă afgană cu șapte copii a fost executată pentru uciderea soțului ei pe stadionul Ghazi Sport în fața a 30.000 de spectatori. Înainte de execuție, a fost închisă timp de trei ani și torturată. Femeia nu mai suporta violența și abuzul soțului ei asupra ei și a fetelor sale.
ADVERTISEMENT
Tags: