News

Doi oligarhi ruși, apropiați de Vladimir Putin, contestă sancțiunile Occidentului: ”Acuzații false”

Doi oligarhi ruși, Mikhail Fridman şi Petr Aven, contestă contestă sancțiunile Occidentului. Miliardarii spune că vor folosi toate mijloacele disponibile pentru a le anula.
01.03.2022 | 13:11
Doi oligarhi rusi apropiati de Vladimir Putin contesta sanctiunile Occidentului Acuzatii false
ADVERTISEMENT

În urma invaziei din Ucraina, Vladimir Putin și mai mulți apropiați, printre care și mulți miliardari, au fost sancționați de Occident și de SUA.

Oligarhii ruși sancționați de Occident contestă măsurile: ”Suntem profund șocați de aceste acuzații false”

Doi dintre oligarhii sancționați au răspuns prompt la măsurile UE, promițând că vor combate acuzațiile ”false și nefondate” care spun că ambii sunt membri ai cercului apropiat al președintelui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Mikhail Fridman și Petr Aven au fost numiți într-o listă de oligarhi sancționați luni de Bruxelles din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Cei doi au fost descriși drept emisari neoficiali ai președintelui rus Vladimir Putin. Despre ei s-a scris că s-au îmbogățit prin legăturile lor extrem de strânse cu Kremlinul.

ADVERTISEMENT

Fridman și Aven dețin o avere netă combinată de peste 15 miliarde de dolari. Primul a fondat Alfa-Bank, unul dintre cei mai mari creditori din Rusia, în timp ce Aven este un coleg de afaceri cu acesta.

Într-un comunicat de presă comun, aceștia s-au declarat ”profund șocați de afirmațiile UE conform cărora sunt confidenți apropiați ai președintelui Putin și au spus că vor contesta ”acuzațiile false și defăimătoare”, notează Sky News.

ADVERTISEMENT

Oligarhii ruși se feresc să-l critice pe Vladimir Putin

Într-o scrisoare adresată angajaților săi și ajunsă în posesia Sky News, Fridman a descris ultimele zile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina ”incredibil de dificile”.

”La fel ca mine, mulți dintre voi sunteți direct afectați de acest conflict și toți urmăresc cu profundă îngrijorare mersul evenimentelor”, s-a adresat acesta subordonaților săi.

ADVERTISEMENT

Miliardarul s-a ferit în a-l aminti sau critica direct pe Putin, spunând în schimb că nu va face nicio declarație politică.

Subliniind motivele sancțiunilor, oficialii UE l-au descris pe Fridman ca fiind ”un finanțator rus de top și un apropiat al cercului interior al lui Putin”.

De asemenea, oligarhul este acuzat că ”a sprijinit activ material sau financiar și a beneficiat de deciziile ulterioare ale rușilor după anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei”.

ADVERTISEMENT