News

OMS, vești bune despre evoluția pandemiei de Covid-19: infectările au scăzut cu aproape 20% în ultima săptămână

Organizația Mondială a Sănătății vine cu vești bune în legătură cu evoluția pandemiei de Covid-19. OMS anunță o scădere considerabilă a infectărilor în ultima săptămână, cu aproape 20%.
16.02.2022 | 15:55
OMS vesti bune despre evolutia pandemiei de Covid19 infectarile au scazut cu aproape 20 in ultima saptamana
ADVERTISEMENT

Valul Omicron al pandemiei de Covid-19, intrat pe o pantă descendentă în România, este în diminuare și la nivel mondial.

Un anunț oficial în acest sens a fost făcut la mijlocul acestei săptămâni. Organizația Mondială a Sănătății a raportat o scădere considerabilă a numărului de infectări cu SARS CoV-2.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în săptămâna 7 – 13 februarie, s-au raportat cu 19% mai puține infecții față de intervalul precedent.

OMS anunță o scădere cu aproape 20% a cazurilor Covid-19 în ultima săptămână. Ce se întâmplă cu decesele

În ceea ce privește numărul de decese, acesta încă se situează la un nivel stabil, dat fiind faptul că acestea vin după mai multe săptămâni cu multe infectări.

ADVERTISEMENT

”Au fost raportate puțin peste 16.000.000 de cazuri noi și puțin sub 75.000 de decese noi la nivel global în săptămâna 7 – 13 februarie”, se arată într-un comunicat OMS, notează Al Jazeera.

Pacificul de Vest a fost singura regiune care a raportat o creștere a cazurilor noi în ultima săptămână, cu aproximativ 19%. În schimb,  Asia de Sud-Est a înregistrat o scădere de aproximativ 37%, cea mai mare scădere din cele șase regiuni ale OMS.

ADVERTISEMENT

O explozie de cazuri s-a raportat în Rusia. Infecțiile din această zonă de est a Europei s-au dublat în ultimele săptămâni, fiind cauzate de extinderea mutației Omicron, extrem de infecțioasă.

Mutația Omicron, dominantă la nivel mondial

În ceea ce privește tulpinile Covid-19, OMS a anunțat că toate variantele apărute anterior, Alpha, Beta și Delta, continuă să scadă la nivel global, pe măsură ce Omicron le exclude prin extinderea sa.

ADVERTISEMENT

Au fost efectuate la nivel mondial peste 400.000 de secvențieri în ultima săptămână. Dintre acestea, peste 98% au fost infectări cu mutația Omicron.

În paralel cu scăderea cazurilor, OMS a raportat şi o creştere constantă a sub-variantei BA.2 a Omicron care se poate transmite şi mai rapid. Acoperirea sa a crescut în Africa de Sud, Danemarca și Marea Britanie.

Oficialii OMS au constatat că Omicron provoacă o boală mai ușoară decât variantele anterioare de Covid-19, iar în țările cu rate ridicate de vaccinare, spitalizările și decesele nu au crescut substanțial, deși au existat explozii de cazuri.

Situația nu este gravă nici în statele cu acoperire vaccinală scăzută. Directorul OMS pentru Africa, medicul Matshidiso Moeti, a declarat săptămâna trecută că se observă ”luminița de la capătul tunelului” pentru continent și că, în ciuda ratelor scăzute de vaccinare, Africa este aproape de a ieși din faza de pandemie acută.

Pandemia de Covid-19, în diminuare și în România

România se înscrie și ea pe acest trend descendent al infectărilor cu Covd-19. De la o săptămână la alta, numărul cazurilor zilnice a scăzut considerabil.

Vârful valului 5 s-a înregistrat pe 1 februarie: peste 40.000 de cazuri. De atunci, infectările au scăzut constant.

În comparație, dacă pe 9 februarie am avut peste 27.000 de cazuri, astăzi, la o săptămână distanță, Grupul de Comunicare Strategică a raportat cu aproape 10.000 de cazuri mai puțin.

ADVERTISEMENT
Tags: