News

OMV Petrom, Hervis și Agrana atacă ANPC în instanță. Companiile austriece refuză să plătească amenzile primite în decembrie

Companiile austriece amendate de ANPC la sfârșitul anului trecut, la scurt timp după eșecul negocierilor pentru Schengen, contestă măsura în instanță.
10.02.2023 | 09:33
OMV Petrom Hervis si Agrana ataca ANPC in instanta Companiile austriece refuza sa plateasca amenzile primite in decembrie
Horia Constantinescu a trimis inspectorii ANPC la OMV Petrom la câteva zile după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam Photos, Hepta
ADVERTISEMENT

Toate cele trei companii austriece care au intrat în atenția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România, în decembrie 2022, refuză să plătească amenzile și contestă în instanță procesele verbale de contravenție.

Companiile amendate de ANPC au afaceri de 20 de miliarde de lei pe an, în România

Societățile amendate de ANPC sunt:

OMV Petrom Marketing SRL, compania care comercializează combustibili prin rețeaua națională de benzinării (cifră de afaceri 18,9 miliarde lei pe an),

ADVERTISEMENT

–  Hervis Sports and Fashion SRL, retailer de produse vestimentare (cifră de afaceri de 300 de milioane lei pe an)

Agrana România SRL, producător de zahăr (cifră de afaceri de 675 milioane lei pe an)

În ianuarie 2023, cele trei companii au deschis separat câte o acțiune în instanță împotriva Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București Ilfov.

ADVERTISEMENT

ANPC a amendat companiile austriece cu 172.000 de lei

La sfârșitul anului trecut, chiar înainte de Crăciun, ANPC a anunțat că a amendat cu 172.000 de lei cele trei societăți comerciale, a acordat două avertismente și a oprit definitiv de la comercializare o serie de produse neconforme.

De asemenea, instituția subordonată Guvernului României a propus și emiterea de decizii de încetare a practicii comerciale incorecte în cazul celor trei firme.

ADVERTISEMENT

Printre abaterile constatate s-au numărat: lipsa traducerii în limba română a informațiilor de pe eticheta produselor, indicarea echivocă a prețurilor suplimentelor alimentare, nerespectarea informărilor caracteristice promoțiilor și neprecizarea tipului de reducere.

Ce au găsit inspectorii ANPC la cele trei societăți

Inspectorii ANPC spun că în benzinăriile OMV Petrom, clienții erau induși în eroare la achiziția de carburanți prin practici incorecte în cadrul campaniilor de marketing, în timp ce la Hervis, aceștia vorbesc despre ”încălcarea diligențelor profesionale”.

ADVERTISEMENT

Despre Agrana, ANPC acuză o practică înșelătoare de a ambala zahărul în ambalaje pe care este inscripționată mențiunea ”origine în UE și din afara UE”, fără a se indica ingredientul primar din care este obținut produsul.

”Conform legislației UE, este obligatorie indicarea țării de origine sau locului de proveniență al ingredientului primar, atunci când acesta diferă de țara de origine sau locul de proveniență al produsului alimentar”, susțin cei de la ANPC.

OMV Petrom, amendată de două ori, în două zile

Agrana este, de altfel prima societate care a contestat măsura, pe 30 decembrie 2022 și solicită, la Judecătoria Sectorului 1, anularea procesului verbal de contravenție din 12 decembrie.

Ulterior, pe 3 ianuarie, Hervis Sports a deschis o acțiune în contencios administrativ și fiscal, la Judecătoria Sectorului 1 (anularea procesului verbal din 14 decembrie 2022) iar OMV Petrom Marketing, a inițiat două acțiuni: una de suspendare a PVC din 22 decembrie (la Tribunalul București) și alta de anulare a PVC din 19 decembrie (la Judecătoria Sectorului 1).

Firmele rusești amendate de ANPC nu au contestat amenzile în instanță

Nu este prima dată când ANPC, instituție condusă de Horia Constantinescu, reacționează emoțional. Anul trecut, inspectorii au dat amenzi de 1,4 milioane lei și au închis temporar 35 de puncte de lucru la companiile rusești prezente în România: Lukoil, Gazprom și Berezka. Singura care a contestat amenda în instanță a fost Lukoil, care și-a retras plângerea după prima ședință de judecată.

La acea vreme Alexandrescu a recunoscut că acțiunile inspectorilor au vizat ”operatorii economici care au o cât de mică legătură cu ce trăim acum” și că ”situația cumplită pe care o traversează omenirea ne face pe toți să punem umărul la orice formă de restabilire a păcii”.

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotriva țării noastre la consiliul JAI. În urma acestei decizii, MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei la București iar pe platformele sociale s-au organizat boicoturi la adresa companiilor austriece.

ADVERTISEMENT
Tags: