News

ANPC a pus tunurile pe austrieci. Trei firme mari, OMV, Hervis şi Agrana, amendate cu zeci de mii de euro

Firmele austriece din România, luate la ochi de Protecţia Consumatorului. Amenzi uriaşe date în urma ultimelor controale ale inspectorilor
23.12.2022 | 18:43
ANPC a pus tunurile pe austrieci Trei firme mari OMV Hervis si Agrana amendate cu zeci de mii de euro
OMV, amendată de ANPC Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat vineri că a amendat firmele Hervis Sports, Agrana România şi OMV Petrom cu 172.000 de euro, după ce în urma controalelor s-au constatat diverse nereguli. Toate cele trei firme au sediul central în Austria.

Agrana nu avea specificat pe etichetă dacă zahărul e din sfeclă sau trestie

În ultima perioadă, comisarii ANPC au făcut controale la operatori economici importanţi din diferite domenii de activitate, printre care SC Hervis Sports and Fashion SRL, Agrana România SRL şi SC OMV Petrom Marketing SRL, pentru a verifica modul în care aceştia respectă legislaţia referitoare la vânzarea produselor.

ADVERTISEMENT

Între abaterile înregistrate în timpul controlului s-au constatat: lipsa traducerii în limba română a diverselor informaţii de pe eticheta produselor; indicarea echivocă a preţurilor suplimentelor alimentare comercializate; nerespectarea informărilor caracteristice promoţiilor, respectiv neprecizarea tipului de reducere şi a perioadei de desfăşurare a acesteia.

De asemenea, au fost descoperite practice comerciale incorecte, a anunţat ANPC.

Astfel, a fost constatată încălcarea diligenţelor profesionale în cazul Hervis Sports, în timp ce practicile incorecte identificate în cadrul campaniilor de marketing ale OMV Petrom se refereau la inducerea în eroare a consumatorilor referitor la achiziţia de carburanţi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ANPC a mai constatat că practica înşelătoare a Agrana România SRL era de a ambala zahărul, în pungi de hârtie sau de polietilenă de 1 kg, pe ambalaje fiind inscripţionată menţiunea “Origine din UE şi din afara UE”, fără a fi declarat ingredientul primar din care este obţinut zahărul – sfeclă de zahăr şi/sau trestie de zahăr.

Pentru neregulile constatate au fost date amenzi în valoare totală de 172.000 de lei, au fost oprite de la comercializare produsele neconforme şi au fost emise decizii de încetare a practicii comerciale incorecte.

ADVERTISEMENT

De remarcat că toate cele trei companii sancţionate  – Hervis Sport, OMV şi Agrana – sunt austriece. Amenzile anunţate vineri la două săptămâni după ce Austria a blocat aderarea României la spaţiul Schengen.

Tags: