News

Opoziția din Belarus susține că armata țării e gata să lupte în Ucraina. Informațiile NATO arată că atacul ar putea avea loc curând

De la începutul invaziei rusești în Ucraina au existat mai multe speculații legate de implicarea Belarusului în acest conflict. NATO susține că o intervenție armată este iminentă.
22.03.2022 | 22:24
Opozitia din Belarus sustine ca armata tarii e gata sa lupte in Ucraina Informatiile NATO arata ca atacul ar putea avea loc curand
În prezent, soldații lui Lukașenko nu luptă în Ucraina. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Opoziția din Belarus, dar și informațiile pe care oficialii NATO le-au obținut indică faptul că trupele lui Alexandru Lukașenko se pregătesc să intervină, alături de trupele Federației Ruse, în conflictul din Ucraina, notează CNN.

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin

Speculații legate de intenția lui Alexandru Lukașenko de a se alătura războiului inițiat de Vladimir Putin au apărut în urmă cu câteva zile, acestea fiind alimentate de relația apropiată dintre cei doi, dar și de sprijinul oferit până acum.

ADVERTISEMENT

Mai exact, cele două țări au desfășurat o serie de exerciții militare comune, iar de la începutul invaziei teritoriul Belarusului a fost folosit pentru lansarea diferitelor atacuri de către armata rusă, dar și pentru evacuarea soldaților.

În plus, așa cum a anunțat Vladimir Putin în timpul ultimei întâlniri cu aliatul său, care a avut loc la Moscova, Belarus ar urma să primească echipament militar modern din Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

Acum, după cum transmit unele surse ale opoziției din Belarus, unele unități din armata acestei țări se pregătesc pentru a lupta în Ucraina. Trebuie precizat că cei care au transmis aceste informații sunt sceptici în ceea ce privește impactul militar al unei astfel de decizii.

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că o implicare militară activă în războiul din Ucraina ar schimbat situația geopolitică a acestei țări, transformând-o în stat agresor. O astfel de situație s-ar dovedi extrem de complicată pentru Belarus, deja țintă a mai multor valuri de sancțiuni internaționale.

ADVERTISEMENT

NATO crede că Belarus se va alătura războiului în câteva zile

Îngrijorările opozanților lui Lukașenko sunt împărtășite și la nivelul NATO. Un oficial de rang înalt al alianței nord-atlantice atrage atenția că regimul condus de Lukașenko face pașii necesari justificării unei intervenții militare în țara vecină.

În ciuda apropierii dintre cele două regimuri și a acuzațiilor legate de controlul extins pe care Vladimir Putin îl are asupra politicii interne și externe a Belarusului, instituțiile internaționale sunt de acord că acest stat, momentan, nu are soldați implicați în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, decizia ca Belarus să lupte în acest război ar urma să fie luată la Moscova. Cu toate acestea, în ciuda potențialului avantaj militar, Vladimir Putin ar trebui să ia în calcul și faptul că o astfel de decizie va destabiliza situația din acest stat.

Un sondaj de săptămânile trecute sublinia faptul că, doar 3% din bieloruși sprijineau războiul din Ucraina. Acest procent este foarte mic și surprinde fragilitatea regimului Lukașenko, sprijinit de Rusia și nu de proprii cetățeni în ultimii ani

ADVERTISEMENT