News

Orașul din România în care oamenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet. Un metru cub costă peste 10 lei

Care este orașul din România unde oamenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet. Un metru cub a ajuns să coste peste 10 lei.
16.01.2024 | 23:17
Orasul din Romania in care oamenii platesc cea mai scumpa apa de la robinet Un metru cub costa peste 10 lei
Buzău, orașul din România în care oamenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2024, Buzău a devenit orașul din România în care cetățenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet. Aici, un metru cub a ajuns să coste peste 10 lei.

Buzău, orașul din România în care oamenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, în 2023, cea mai scumpă apă potabilă era în Brăila – 8,87 lei/mc. Acest județ era urmat de Galați – 8,30 lei/mc, Buzău – 8,23 lei/mc și Vaslui – 8,16 lei/mc.

ADVERTISEMENT

Debutul anului 2024 aduce un nou ”lider” la acest capitol. Astfel, de la 1 ianuarie, locuitorii din municipiul Buzău plătesc cel mai mare preț pe metrul cub de apă livrat la robinete. E vorba de 10,14 lei, transmite News.ro.

Recent, Compania de Apă Buzău a actualizat tarifele percepute pe apa potabilă şi canalizare conform politicii tarifare asumate încă din 2019. S-a întâmplat odată cu obţinerea unei finanţări europene pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, buzoienii ajuns pe primul loc la un capitol nedorit. Ei vor trebui să plătească pentru metrul cub de apă potabilă 10,14 lei/metru cub. Tarifele sunt mari și pentru canalizare şi epurare: 7,02 lei/metru cub.

Prin comparație, la polul opus găsim judeţul Timiş. Aici, un operator de apă practică un tarif de 3,84 lei/metru cub. La ora actuală, cele mai mari preţuri la apa potabilă se regăsesc în regiunea de sud-est a ţării. De exemplu, locuitorii din Brăila achită 8,87 lei/metru cub, la Galaţi 8,3 lei/metru cub, iar la Focşani 7 lei/metru cub.

ADVERTISEMENT

Apa de la robinet se va scumpi și în 2025 în Buzău

Municipiul Buzău ar putea conduce la capitolul celei mai scumpe ape de la robinet și în 2025. Dată fiind strategia de tarifare inclusă în proiectul de finanțare din fonduri europene obținut de Compania de Apă în 2019, operatorul de apă din Buzău are impuse procente fixe de majorare a tarifelor până în anul 2025 inclusiv.

Pentru anul în curs procentul de majorare al tarifului la apa potabilă este de 6,5%. La canalizare şi epurare a fost de 0,75%. Pentru 2025, ultimul an în care este impusă o creştere a preţurilor, procentele de majorare sunt de 3,1% pentru apă potabilă şi 2,7% pentru canalizare şi epurare.

ADVERTISEMENT

În prezent, din datele prezent pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, mai aflăm că un tarif de peste 9 lei este impus și de un operator din Vaslui.

ADVERTISEMENT