Începând de luni, 6 februarie, locuitorii din Galați au la dispoziție o cantină modernă. Aici pot lua masa la un preț mai mult decât accesibil. Autoritățile au investit 1,5 milioane de euro în unitate, fonduri proprii ale Universității ”Dunărea de Jos”.
La noua cantină, care este, de fapt, un restaurant, pot servi masa atât studenții, profesorii cât și persoane din exterior. Unitatea inaugurată în această săptămână înlocuieşte vechea cantină din zonă, care avea doar câteva zeci de locuri.
Capacitatea noii cantine se ridică la 180 de locuri. De notat că vorbim de o clădire eficientă energetic. ”Este o clădire class A ca eficienţă energetică, este izolată, are propriul sistem de răcire şi recuperare de căldura, aşa că nu ne temem că suprafaţa de 400 mp va reprezenta un efort suplimentar.
În acest moment avem personal suficient pentru toate cantinele. Preţul de bază, cel mai jos este pentru studenţi, care au 30% reduceri. De exemplu, un meniu cu 2 feluri bune ajunge între 12 şi 15 lei, dar studenţii plătesc cu 30% mai puţin din această sumă”, spune Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, conform site-ului instituției.
Cantina din orașul de la malul Dunării vine în sprijinul studenților care nu mai sunt nevoiţi, de acum, să parcurgă drumul la cantina veche din zona căminelor şi apoi la cursuri. Studenții pot lua masa în apropiere de clădirile unde au cursuri.
Rectorul Universității din Galați spune că instituția pe care o conduce este singura din țară care a reușit să păstreze prețul unui meniu pentru prânz la nivelul lui 2019, în condițiile în care prețurile la alimente au crescut cu 50-75% față de 2022.
Astfel, o ciorbă de pasăre costă 8,71 de lei, iar o supă de găluște doar 3,64 de lei. Nici felul II nu e piperat. O saramură de pulpe de pui costă 11,44 lei, ficăței sote 5 lei, iar un piept de pui la grătar 6,76 lei.
Cine preferă o porție de mămăligă cu brânză și smântână scoate din buzunar 4,81 de lei. Cartofi țărănești cu afumătură sunt 4,68 lei, un pilaf e 1,30 de lei, o varză la cuptor este 4,94 de lei, iar o porție de piure e 2,47 de lei.
Din meniul afișat pe site-ul universității mai aflăm că nici desertul nu are un preț prohibitiv. O tartă cu fructe cotă 6,24 lei, un cremșit 5,98 lei, o prăjitura boema 6,89 lei și un tiramisu 8,06 lei.