News

Ordinul pentru antibioticele fără rețetă, modificat după doar patru zile. Alexandru Rafila spune că a fost o “eroare de redactare”

Eroare de proporții a autorităților române. Românii vor putea lua antibiotice pentru 48 de ore, nu pentru 72 de ore cum prevedea inițial ordinul
23.01.2024 | 19:16
Ordinul pentru antibioticele fara reteta modificat dupa doar patru zile Alexandru Rafila spune ca a fost o eroare de redactare
Antibioticele fără rețetă pot fi luat în caz de urgență cât să ne ajungă două zile. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Digi24 că Ordinul de ministru, care prevedea inițial un termen de 72 de ore în care românii să poată lua antibiotice fără rețetă, a fost unul greșit.

Ministerul Sănătății a modificat ordinul pentru antibioticele fără rețetă după doar patru zile

În urmă cu câteva zile românii au fost anunțați că își vor putea lua antibiotice fără rețetă atât cât să le ajungă pentru trei zile, însă ministrul Rafila a modificat ordinul la 48 de ore, adică două zile, motivând că a fost o eroare.

ADVERTISEMENT

„Există doar antibiotice obișnuite, le spunem de primă linie, care pot fi eliberate ca și doză de urgență. 48 de ore este un timp suficient, pentru că atât vineri, cât și luni, oricine se poate duce la medicul de familie sau la un medic specialist ca să obțină o prescripție. Eliberarea antibioticelor în doză de urgență nu presupune faptul că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic.

Dimpotrivă, un tratament de două zile este insuficient și trebuie să mergi la medic pentru personalizarea tratamentului, în funcție de afecțiune. Am avut de la început în vedere această durată, de 48 de ore. A fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat-o și mergem așa”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Cum se poate verifica dacă o persoană merge în mai multe farmacii

În mod normal dozele de antibiotice pentru două zile trebuie acordate o singură dată pentru același tip de medicament, însă trebuie verificat dacă o persoană merge în mai multe farmacii ca să își ia doza de urgență pentru același antibiotic.

Ministrul Sănătății spune acest lucru se poate proba printr-o bază de date electronică în care să fie trecute datele persoanelor care cumpără antibiotice. Pentru moment, se completează doar o declarație pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

„Sigur, niciodată nu poți să fi sigur, dar în principiu, atunci când există o declarație pe proprie răspundere există și o responsabilitate a unei persoane. Baza de date o construim, vom trece de la acest sistem bazat pe o activitate manuală la unul electronic care să genereze rapoarte imediate și să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic.

Dar eu nu cred că cineva vrea să se ducă de trei ori la diverse farmacii ca să ia tratamentul de urgență. Nu folosește la absolut nimic. Dimpotrivă. Mai mult, și farmaciștii vor fi precauți”, a mai spus ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Cum arată declarația pe proprie răspundere

În declarația pe proprie răspundere se completează următoarele:

”Sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, subsemnatul/subsemnata, ……………………….., domiciliat(ă) în ………………………., str. ……………………….. nr. ……., bl. ……., sc. ……., ap. ……., județul/sectorul …………………………., legitimat(ă) cu B.I./C.I. seria ……. nr. ……………………., CNP ……………………………….., declar pe propria răspundere că nu am ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore de medicament …………………………., în cursul acestui tratament.

Data ……………………………
Semnătura pacientului/aparținătorului ………………………….”

Ministerul Sănătății a luat decizia de a da undă verde pentru eliberarea antibioticelor fără rețetă în farmacii din cauza „riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora”.

Practic, doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, după completarea unei declarații pe proprie răspundere a pacientului, că nu a mai luat și din altă farmacie.

ADVERTISEMENT