News

Concentrațiile de antibiotice din apele României, mult peste limitele admise. Medic: ”Sunt zeci de mii de decese”

Un cunoscut medic avertizează că nivelul concentrațiilor de antibiotice din apele României este mult peste limitele admise. Consecințele acestui aspect sunt dezastruoase.
01.12.2023 | 09:23
Concentratiile de antibiotice din apele Romaniei mult peste limitele admise Medic Sunt zeci de mii de decese
Avertisment sever al unui medic: apele României, concentrații uriașe de antibiotice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un medic din România, aflat și într-o funcție de decizie, fiind parlamentar, avertizează că nivelul de concentrații de antibiotice care ajung în apele României sunt, în unele cazuri, chiar ”de sute de ori mai mari decât concentrațiile minime admise”. Din această cauză ”sunt zeci de mii de decese”.

Avertisment sever al unui medic: apele României, concentrații uriașe de antibiotice

Deputatul Adrian Wiener, care este și cadru medical de profesie, explică modul în care s-a ajuns la această situație gravă. Conform spuselor sale, medicamentele pe care le aruncăm la gunoi reprezintă, în realitate, molecule de sinteză. Ulterior, ele ajung în sol sau în apă, și se întorc astfel împotriva noastră, crescând rezistența la antibiotice.

ADVERTISEMENT

“Medicamentele sunt molecule de sinteză. Atunci când își parcurg ciclul de viață și ajung deșeuri, deci devin expirate, practic devin deșeuri periculoase. Fiind molecule de sinteză, ele nu pot fi absorbite în ciclurile naturale ci, dimpotrivă, distrug aceste cicluri sau le afectează. Nu pot fi metabolizate de plante, de exemplu, sau de animale.

Multe dintre ele, de exemplu, în ceea ce privește relația cu omul, sunt disruptor endocrin, influențează ciclurile hormonale umane. Antibioticele, de exemplu, contribuie la creșterea antibiorezistenței generale, care este o mare, mare problemă, și la nivel global și cu atât mai mult în România”, spune Wiener, conform Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

Ideal ar fi ca aceste deșeuri periculoase să fie colectate și neutralizate, nu aruncate, astfel încât să ajungă în sol și în apă. Există cercetări în domeniu, spune medicul, care arată că aceste concentrații de antibiotice din apele României sunt chiar de sute de ori mai mari decât concentrațiile minime admise.

Medic: ”Sunt zeci de mii de decese în România”

Întrebat dacă această situație este periculoasă pentru populație, medicul Wiener oferă un răspuns alarmant. El spune că ”sunt zeci de mii de decese în România (…) peste un milion la nivel global”.

ADVERTISEMENT

Această antibiorezistența a fost clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind în top 10 riscuri la nivel global în ceea ce privește amenințările asupra umanității.

În acest context, tot mai multe boli care putea fi tratate cu antibiotice reușesc să eludeze rolul medicamentului. ”Sunt unele bacterii care câștigă rezistență treptată la multe dintre antibiotice.

ADVERTISEMENT

Astfel, la un moment dat, iar asta se întâmplă și în spitalele din România, nu mai avem în arsenalul terapeutic instrumente pentru combaterea unei infecții banale. Poate un abces dentar sau o pneumonie, pe care puteai să o gestionezi în mod normal cu ce aveam”, spune dr. Wiener.

Sunt speranțe că situația se poate îndrepta în România. În 2024, va intra în vigoare legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate vor fi considerate deşeuri periculoase. Ele vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curțile spitalelor.

ADVERTISEMENT