News

„Ordonanța 13” pentru deputații scandalagii. Insulte, înjurături și amenințări, amnistiate de către Comisia juridică

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins în bloc zece sesizări legate de abateri disciplinare ale unor deputați, legate de insulte și înjurături folosite de aleși.
12.01.2024 | 13:48
Ordonanta 13 pentru deputatii scandalagii Insulte injuraturi si amenintari amnistiate de catre Comisia juridica
George Simion și Alfred Simonis au fost iertați de Comisia juridică pentru schimburile de înjurături/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Membrii Comisiei juridice au decis „să pună batista pe țambal” pe o serie întreagă de incidente disciplinare reclamate de unii deputați împotriva unor colegi de-ai lor, unele lăsate nerezolvate de aproape doi ani. Deputații juriști i-au amnistiat pe deputații zurbagii și au respins în bloc toate sesizările, chiar dacă au fost cazuri în care s-a recurs inclusiv la insulte grosolane sau chiar amenințări. Majoritatea sesizărilor i-a vizat pe cei de la AUR, însă și actualul președinte al Camerei, Alfred Simonis, a fost reclamat pentru abateri de la comportamentul civilizat.

Comisia juridică a dat „iertări de păcate” în ședință secretă

Deși subiectul comportamentului deviant al unor reprezentanți în Parlament ai nației a fost subiect de dezbatere în mai multe rânduri, deputații juriști au decis să se mulțumească cu sancțiunile aplicate până acum, iar restul tulburărilor de comportament să le absolve în bloc, într-o ședință secretă a comisiei care a avut loc pe finalul sesiunii trecute. Bruscări fizice, înjurături de mamă, insulte au fost iertate cu magnanimitate, cu speranța că acestea nu se vor mai repeta.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că în cazul mai mult sesizări, cei care au depus reclamațiile la Biroul Permanent, ce le-a trimis apoi Comisiei juridice, nu au fost cu mult mai cuminți decât cei pe care i-au pârât, fiind vorba de conflicte verbale în care ambele părți s-au înjurat cu sârg. De exemplu, comisia a închis ochii la un incident care a avut loc pe 23 mai, pentru care a depus sesizare AUR împotriva lui Alfred Simonis, deși autorii sesizării poartă vina într-o măsură la fel de mare. Atunci un grup de deputați AUR au vrut să năvălească în biroul lui Marcel Ciolacu, pe atunci președinte al Camerei, să-i ceară socoteală pentru sancționarea unui grup de deputați AUR care blocaseră o ședință de plen în 10 mai prin ocuparea prezidiului sălii de plen.

Simion vs. Simonis, „încleștarea titanilor”

Întâmplător, din biroul lui Ciolacu ieșea Alfred Simonis care a intrat într-un conflict verbal cu președintele AUR George Simion: „Ai venit cu interlopii după tine?” „Care sunt interlopii? Voi v-aţi bătut joc. Dumneavoastră aţi furat din buzunare, în Anglia?”, a replicat, la fel de elegant, Simion.  Neintimidat, Simonis a mai aruncat câteva „drăgălășenii” înspre deputații veniți cu jalba la Ciolacu: „Ați băgat în Parlament niște infractori, niște golani”, „Ia-ți interlopii și ieși afară!” Cei de la AUR s-au inflamat și mai tare: unul l-a amenințată că „o să se ocupe de el”, iar altul l-a alintat pe Simonis cu apelativul „Valutistule!

ADVERTISEMENT

Un alt incident trecut cu vederea de Comisia juridică a avut loc mai recent, dar cu aceeași protagoniști. Pe 27 noiembrie, Alfred Simonis, devenit între timp președinte al Camerei Deputaților, s-a adresat plenului cu acuzații la adresa lui George Simion. „La începutul şedinţei, un domn deputat, mai rusofil aşa, căruia nu merită să îi spun numele, a venit şi mi-a spus, citez: „Am să o violez pe mă-ta!” Aşa mi-a spus acest individ la începutul şedinţei, şi poate că şi reacţia mea a fost una vehementă şi poate şi prestaţia mea, după acest moment, nu e cea pe care aţi fi aşteptat-o”, a spus Simonis.

Ulterior, liderul AUR a dat publicității înregistrarea cu „reacția vehementă” a lui Simonis, fără însă să apară și cauza care a generat-o:
Simonis: „Băga-mi-aş p..a în mă-ta! Îţi sparg dinţii! Ascultă bine aici! Ţine minte!
Simion: „Serios? Ia să vedem! Băi, lichea pitică!

ADVERTISEMENT

Tot cei de la AUR au reclamat că au rămas cu onoarea întinată în urma unei intervenții a liderului de grup al USR Ionuț Moșteanu în ședința de plen din 18 octombrie, în care s-a ajuns la subiectul Covid-19. „A fost vorba de propaganda AUR care a omorât cu zile oameni cărora le-a fost frică să se vaccineze, oameni care aveau diverse boli și din cauza voastră au murit cu zile. Sunteți criminali și aveți sângele lor pe mâini. Voi, cei de la AUR!”, a vituperat Moșteanu de la tribună referindu-se la campania împotriva vaccinurilor.

Îmbrânceli la Legea offshore

Dezbaterea Legii offshore a fost o altă ocazie cu care deputații și-au dat în petec. La dezbaterile din 9 mai care au avut loc în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, un comando AUR a perturbat lucrările „aducând injurii și făcând comentarii neadecvate la adresa membrilor Comisiei, dar și cu privire la funcționarii din cadrul Comisiei”, potrivit plângerii depuse de președintele comisiei, Costel Neculai Dunavă (PNL). Cei de la AUR au luat și scaunele din sală în încercarea de a sabota lucrările.

ADVERTISEMENT

Circul a fost reluat pe 17 mai, când Simion l-a hărțuit pe unul dintre mai vechii săi prieteni, fostul ministru liberal al Energiei Virgil Popescu. „Îl escortez afară, e un hoț. Hoțul, ministrul Energiei!”, spunea liderul AUR, într-o transmisie live pe Facebook. Tot atunci camerele TV l-au surprins pe Simion în timp ce-l brusca pe deputatul PNL Călin Bota ca să iasă înaintea lui pe ușă. „Ce faci, mă derbedeule? De ce mă împingi, mă?”, vocifera Bota în urma lui.

O altă plângere a PNL, semnată împreună cu membri ai grupului UDMR, a vizat mai multe abateri de la regulament timpul ședințelor de plen, comise de deputați AUR: utilizarea telefonului mobil în scopul filmării în alte zone ale sălii de plen decât cele prevăzute de regulament, afișarea unui banner în sala de plen, vociferări în sală ș.a. Ca să nu rămână datori, cei de la AUR au făcut și ei recent o plângere împotriva lui Virgil Popescu. „În ziua de miercuri, 29 noiembrie 2023, în cadrul dezbaterilor şi votului aferent şedinţei Camerei Deputaţilor, domnul deputat Virgil-Daniel Popescu a avut mai multe intervenţii de la tribuna Camerei, de fiecare dată proferând calomnii şi injurii cu trimitere directă la adresa deputaţilor AUR George-Nicolae Simion şi Dumitru Coarnă. Expresii precum: “prost”, “miliţian reşapat” nu au ce să caute în limbajul unui parlamentar român”, se spune în documentul trimis la Comisia juridică.

Numai că aprecierile lui Popescu menționate fuseseră rezultatul unei intervenții a lui Dumitru Coarnă în care acesta se referise la liberal ca la „un fost ministru trădător”. „Un milițian reșapat vine și proferează jigniri. Asta e: ești milițian, milițian rămâi!”, a ripostat apoi Virgil Popescu. Pe lângă riposta din plen, și acesta s-a plâns la Comisia juridică: „Domnul George Simion a folosit o serie de cuvinte improprii unei dezbateri parlamentare la adresa mea, cum ar fi „Hoțule!” și alte asemenea calomnii”.

În pofida probelor filmate, deputații juriști l-au iertat și pe deputatul Radu Cristescu pentru criza făcută în plenul din 27 septembrie când i-a luat la rând pe deputații USR Dan Barna („penal”), Stelian Ion („ministrul nulitate, care are şi un certificat de handicapat – nu trebuie să îl prezentaţi, că se vede”), Claudiu Năsui („copil de securist”, „a furat tac-su la Motorola o grămadă de bani”).

Faptele săvârşite încalcă dreptul la demnitate al persoanei, iar, prin calitatea persoanelor, aceea de parlamentari, şi circumstanţele în care au fost săvârşite, în incinta Parlamentului şi în faţa întregii ţări, în timpul unei şedinţe publice de plen, aduc o gravă atingere prestigiului instituţiei Parlamentului ca organ reprezentativ suprem al poporului român”, se spunea în sesizarea USR, ce se numără printre cele respinse.

Paranoia și bătaia s-au reconciliat în AUR

Hilar este faptul că membrilor Comisiei juridice le-a trebuit o perioadă de aproape doi ani să soluționeze, prin respingere, firește, o plângere depusă în martie 2022, de către deputatul Iulian Bulai, care a fost tras de urechi în sala de plen de către președintele AUR, George Simion. „Deși per se, aceste manifestări sunt suficiente pentru a atrage dezaprobarea publică, fiind deopotrivă de natură a prejudicia demnitatea instituției Parlamentului și a onoarei deputaților, doresc să aduc în atenția dumneavoastră că domnul Simion a înțeles să continue comportamentul nedemn, repetându-mi numele cu un ton disprețuitor”, s-a plâns, în van, Bulai.

Tot din martie 2022 datează o plângere a deputatului Dănuț Aelenei care a reclamat că, după ce și-a anunțat demisia din AUR în plenul Camerei, s-a trezit lângă el cu fostul coleg de partid Dumitru Focșa care la-ar fi amenințat.  „După ce mi-am dat demisia, l-a trimis pe Dumitru Focşa să mă intimideze. Focşa m-a înjurat. L-am evitat până la urmă. Nu ştiu ce se întâmplă cu Simion şi nici cu Focşa”, declara Dănuț Aelenei, pentru publicația „Cuget Liber”.

Tot Aelenei spunea că ar fi fost ținta unei tentative de atentat într-o benzinărie, după ruptura dintre el și AUR. „Aelenei nu şi-a luat pastilele la timp. Omul este paranoic. Nu am eu ce să comentez. Să comenteze medicii de specialitate. Suntem şocaţi”, a reacționat Dumitru Focșa pentru aceeași publicație. De atunci Focșa a fost exclus din AUR în ianuarie 2023 pentru că și-a bătut nevasta, însă toamna trecută a fost reprimit în partid, concomitent cu Dănuț Aelenei. Au fost date uitării și amenințările și diagnosticele, astfel că Aelenei și-a retras singur plângerea.

Comisia juridică a aplicat în 2023 doar trei sancțiuni: o chemare la ordine a lui Dan Tănasă, scăderea indemnizației cu 50% timp de șase luni pentru șase deputați AUR care au blocat o ședință de plen și reducerea duratei intervențiilor în plen la 10 secunde, timp de două luni, pentru deputatul Andi Grosaru. În schimb, prin marea amnistie din decembrie, a trecut cu vederea majoritatea tulburărilor de comportament, crizelor de isterie și căderilor nervoase ale deputaților. Din punct de vedere legal, Camera Deputaților are dreptul să-și stabilească singură regulile de disciplină, însă îngrijorător este că unii membri ai săi pot să umble pe străzi, slobozi, printre oameni.

ADVERTISEMENT