Românii au o înclinaţie pentru jocurile de păcănele care lasă impresia unui cîştig uşor, fără efort. Din păcate, un sfert dintre tineri văd din acest tip de activitate o sursă de cîştig, mai mult decît locul de muncă.
Criza economică a mai potolit elanul românilor la jocurile de noroc. Totuşi, rămîne o piaţă de mare amploare, jucătorii români “investind” în aparate peste 650 de milioane de euro anual, conform Rombet.
E greu de stabilit cîţi bani revin cîştigătorilor. Datelor asociaţiei organizatorilor de jocuri de noroc arată că aproximativ 550 de milioane de euro se întorc jucătorilor sub formă de premii, iar organizatorii rămîn cu un procent din sumele pariate.
Cei de la Rombat susţin că organizatorul cîştigă 15% din sumele investite, iar după impozite, taxe, salarii şi alte cheltuieli, profitul ar fi de 5%.
Un studiu realizat de GFK România arată că venitul mediu lunar al unui jucător de sloturi e de 1500 de lei. De multe ori acesta ajunge să investească o bună parte a remuneraţiei lunare în aparate, însă media românului jucător de păcănele e de 100 de lei pe lună.
Conform statisticilor GFK, aproximativ 3% din populaţie joacă la aparate. Nu sîntem printre primii în Europa la acest capitol pentru că în Marea Britanie aproximativ 13% dintre oameni merg măcar o dată pe an la aparate.
Toate jocurile de noroc (slot, pariuri şi alte jocuri) scot aproximativ 1 miliard de euro din buzunarele românilor anual. Aparatele deţin aproximativ 65% din această piaţă.