News

Au orbit după o operaţie efectuată într-un spital din Harghita. Pacienţi infectați cu o bacterie periculoasă

Trei pacienți și-au pierdut vederea după ce au fost operați la secția de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, județul Harghita. O anchetă internă a fost demarată.
10.02.2022 | 17:38
Au orbit dupa o operatie efectuata intrun spital din Harghita Pacienti infectati cu o bacterie periculoasa
Trei pacienți și-au pierdut vederea după ce au fost operați la un spital din județul Harghita. Anchetă internă demarată. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii februarie, 14 pacienți operați de cataractă senilă la secția de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmică din cauza bacteriei Pseudomonas aeruginosa.

Ulterior, 13 au fost reoperați. Dintre aceștia, trei și-au pierdut vederea la ochiul operat.

Trei pacienți și-au pierdut vederea după ce au fost operați la un spital din județul Harghita. Anchetă internă demarată

Bacteria Pseudomonas aeruginosa, din cauza căreia pacienţii au fost reoperaţi, a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită încă sursa contaminării, a informat conducerea spitalului în urmă cu o lună.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis pentru Agerpres, Biroul de Presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, a anunțat că, pe lângă cei trei pacienţi care şi-au pierdut vederea, mai sunt şase pacienţi la care ”s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură”, în vreme ce ”la cinci pacienţi nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea”.

Spitalul din Harghita mai informează că ”faţă de starea reinternării cu endoftalmită, starea tuturor pacienţilor s-a ameliorat”, toţi fiind în prezent externaţi.

ADVERTISEMENT

Unitatea medicală nu a identificat sursa infecției

Reprezentanții spitalului din Miercurea Ciuc au mai anunțat că ancheta internă a fost finalizată, dar că nu a fost identificată sursa infecţiei.

”De la ultima comunicare a spitalului (n.r. în data de 19 ianuarie 2022), probele de suprafaţă, precum şi probele de aeromicrofloră, tegumente şi exudate nazale recoltate de la personal, de pe instrumente chirurgicale, materiale şi produse utilizate au ieşit negative”, se arată în răspunsul transmis către agenția de presă citată.

ADVERTISEMENT

Biroul de Presă al SJU a mai informat că ”ancheta internă a identificat totodată probleme de trasabilitate, procesare şi sterilizare a instrumentarului utilizat în intervenţiile chirurgicale”.

În urma acestui grav incident, au fost dispuse o serie de măsuri, precum revizuirea protocoalelor de curăţenie şi dezinfecţie, cât şi cele de sterilizare la nivelul spitalului, controale efectuate la blocurile operatorii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost curăţate şi dezinfectate toate suprafeţele din blocul operator oftalmologic, cât şi încăperile anexe şi a fost realizată o dezinfecţie prin nebulizare a întregului bloc operator.

Instituția mai anunță că ”au fost revizuite registrele de operaţii, registrele de sterilizare, cât şi procedurile operaţionale privind curăţenia-dezinfecţia şi sterilizarea la nivelul secţiei Oftalmologie, s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secţiei Oftalmologie.

Au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secţiei în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor acestora privind activităţile de curăţenie/dezinfecţie/sterilizare”.

Nicio sancțiune aplicată după acest incident. Managerul își exprimă regretul

Într-un comunicat emis joi, Biroul de Presă al SJU Miercurea Ciuc anunță că managerul spitalului îşi exprimă regretul pentru situaţia creată şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi.

”Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical şi omeneşte s-a făcut pentru ei şi ţinem legătura în continuare cu pacienţii şi aparţinătorii lor. Această situaţie este una fără precedent.

Pe secţia Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operaţii de cataractă senilă fără probleme”, precizează acesta.

ADVERTISEMENT