Sporturi

Patricia Ţig, revenire uluitoare în tenisul românesc. “Nu am haine de la Nike sau de la Adidas, mă îmbrac de la H&M”

19.07.2019 | 16:12
Patricia Tig revenire uluitoare in tenisul romanesc Nu am haine de la Nike sau de la Adidas ma imbrac de la HM

Patricia Ţig, învingătoarea numărului 12 mondial, Anastasija Sevastova, în optimi la turneul de la Bucureşti,  a avut anul acesta o revenire uluitoare în tenisul românesc. După ce a reuşit să treacă de calificări la BRD Bucharest Open şi să intre pe tabloul principal la primul ei turneu WTA la care participă din 2017 încoace. În acel an Patricia reuşise să pătrundă în top 100, avea 22 de ani şi faptul că deja urcase pe locul 83 îi dădea speranţe că va continua ascensiunea.

Patricia Ţig, revenire de senzaţie în tenisul românesc după ce a devenit mamă

Însă dintr-o dată Patricia Ţig a dispărut de pe terenul de tenis, iar în dreptul ei WTA a scris jucătoare inactivă. Abia în primăvara acestui an au apărut informaţii despre ea. O fotografie postată de Alexandra Dulgheru a oferit prima bombă, apărând alături de fetiţa ei, Sofia! Aşadar, Patricia este de puţin timp mămică, din relaţia cu actualul ei partener de viaţă, Răzvan, tot jucător de tenis şi el.

A doua informaţie importantă este că în această primăvară gălăţeanca s-a aflat timp de trei luni în Mexic, la Cancun, unde s-a pregătit intens şi a luat parte la serie de meciuri în turnee ITF. De acolo a ajuns la Bucureşti, unde a primit un wild-card, motiv pentru care este recunoscătoare FRT. Într-un amplu interviu pentru ProSport ea povesteşte tot ce s-a întâmplat din 2017 şi ce planuri are de acum înainte.

Patricia Ţig e la Bucureşti la primul ei turneu WTA din 2017 încoace

Trei luni de pregătire în Mexic

A fost destul de greu în primele zile. Am reluat în aprilie turneele, am crezut că sunt pregătită, dar încă nu eram. Am avut zece săptămâni în Cancun – am luat-o ca şi cum aş fi avut antrenamente şi meciuri de antrenament. Nu mai ştiam cum e să joci pe puncte. Mi-a luat câteva turnee ca să îmi intru în ritm. În primele turnee am avut destule probleme, mici, dar care m-au afectat..

În urmă cu 3-4 ani nu eram disperată după sponsori, dar mă gândeam că, cu cât voi juca mai bine şi voi fi mai cunoscută şi mai bună ca jucătoare, probabil că vor veni, la un moment dat, şi altfel de contracte. Evident, sponsorii nu au rămas, contractele nu au rămas. Nu poţi să îi învinovăţesc. Nu-i nimic. Ne descurcăm şi aşa.

Patricia Maria Tig a stat 10 săptămâni în Mexic, la pregătire şi turnee ITF

Nu am fost disperată niciodată după sponsori

Nu eram disperată după sponsori, dar mă gândeam că cu cât voi juca mai bine şi voi fi mai cunoscută şi mai bună ca jucătoare, probabil că vor veni, la un moment dat, şi altfel de contracte. Evident, nu a fost o prioritate pentru mine, niciodată.

Eu am avut sponsor de la 14 ani. Am avut la haine, la rachete. Evident, sponsorii aceia nu au rămas, contractele acelea nu au rămas. Nu poţi să îi învinovăţesc. Nu-i nimic. Ne descurcăm şi aşa. Acum am haine de la H&M pe mine, nu mă deranjează lucrul ăsta. Nu îmi spun că dacă nu am contract cu Nike sau cu Adidas nu pot să joc.

Primeşte rachete de la Tecnifibre

Acum, e adevărat, nu am contract pentru haine, pe care le cumpăr eu. Am întrebat pe cineva dacă pot primi haine, pentru că este mai bine să nu ai stresul ăsta, să stau să comand de pe internet sau să merg prin magazine. Dar, dacă nu se întâmplă, nu va fi un capăt de ţară. Primesc în schimb rachete de la Tecnifibre.”

Patricia consideră că modul de viaţă i s-a schimbat datorită apariţiei Sofiei în viaţa ei. Modul meu de a gândi s-a schimbat. Aici este meritul Sofiei (fetiţa Patriciei), care este mai mult decât pot să exprim în cuvinte. S-a schimbat totul. Sofia şi cu Răzvan sunt nişte oameni care mi-au schimbat viaţa şi sunt mai presus de orice pentru mine. Sofia înseamnă totul pentru mine. Nu pot să explic. Prezenţa Sofiei mă ajută mult, este o motivaţie incredibil de puternică. Nu pot să exprim în cuvinte.

Îşi doreşte să urce din nou în clasament

Eu, de acum nu mă pot compara absolut deloc cu eu, cea de dinainte. Mi s-a schimbat modul de a gândi, mi s-au schimbat priorităţile, dorinţa, motivaţia. Totul e altfel. Simt că nu mai pun atâta presiune pe mine într-un meci, pentru că am şi alte priorităţi. Dacă se pierde un meci nu este capăt de ţară, nimeni nu moare. Important este ca Sofia să fie sănătoasă. Nu este o relaxare, ci un alt punct de vedere.

Ce îmi doresc în a doua parte a carierei este să mă autodepăşesc şi să fac mult mai multe decât în prima parte a carierei. Sper să facem mai mult şi mai bine. Muncim pentru asta în fiecare zi. Cred că e bine“.