Fotbal intern

Patronul din umbră al lui CFR Cluj. Surpriza din Germania, omul cu milioanele!

05.06.2018 | 19:06
Patronul din umbră al lui CFR Cluj. Surpriza din Germania, înfrățiți cu Bundesliga

CFR Cluj a câștigat campionatul la mare luptă cu FCSB, în ultima etapă, printr-o victorie scurtă, dar suficientă, 1-0 cu Viitorul lui Gică Hagi. Mulți s-au întrebat cum a fost posibilă o astfel de performanță a unei echipe care în urmă cu un an era în insolvență. De unde au venit banii? Cine i-a dat? pentru că, este clar pentru toată lumea că patronul lui CFR Cluj nu este nici Marian Băgăcean, nici Neluțu Varga, oamenii de afaceri care au cumpărat pachetul de acțiuni majoritar de la fostul proprietar, Arpad Paszkany și au asigurat „la vedere” stabilitatea administrativă a actualei campioane a României.

FANATIK.RO vă prezintă în continuare cine este cu adevărat omul numărul 1 în Gruia, grație căruia CFR Cluj a ajuns să câștige titlul la numai un an după ieșirea din insolvență, performanță greu de conceput, nu mai vorbim de realizat, fără o solidă susținere financiară.

Patronul din umbră al lui CFR Cluj. Surpriza din Germania, înfrățiți cu Bundesliga

Era 4 februarie 2015 când Tribunalul Comercial Cluj admitea cererea formulată de CFR Cluj şi dispunea începerea procedurii de insolvenţă. Datoriile clubului se ridicau la peste 90 de milioane de lei, dintre care peste 50 de milioane (11,5 milioane de euro) erau datorii la bugetul de stat. După doi ani, la 30 mai 2017, CFR ieșea din insolvență și redobândea dreptul de a evolua în cupele europene începând din sezonul 2018-2019. Adică de la toamnă. Drept care, vara trecută, cu un buget generos, în Gruia au fost aduși jucători de valoare și un antrenor capabil să se lupte la titlu. Luptă la baionetă cu FCSB, încheiată cu o victorie la mustață, dar victorie, și CFR își va încerca șansa în Liga Campionilor.

Marian Băgăcean, fost auditor financiar, inexistent în afaceri, e, de fapt… contabilul!

Ascensiunea constantă din ultimul timp nu ar fi fost posibilă fără o susținere financiară puternică și toată lumea din sfera fotbalului, dar nu numai, s-a întrebat cine este la butoanele „locomotivei” care a tras CFR-ul în sus. Faptele publice, la lumina zilei și a… presei, s-au derulat astfel: la începutul lui februarie 2017 omul de afaceri Marian Vasile Băgăcean, un fost auditor financiar cu un trecut palid în domeniul afacerilor, aproape inexistent, cumpăra de la Arpad Paszkany 62% din acțiunile clubului din Gruia și declanșa ieșirea din insolvență, reușită în timp record, după 4 luni, la 30 mai 2017. El este, de fapt, contabilul lui… Neluțu Varga!

Marian Băgăcean s-a bucurat la cîștigarea titlului, dar nu el este patronul adevărat al lui CFR Cluj
Marian Băgăcean s-a bucurat la cîștigarea titlului, dar nu el este patronul adevărat al lui CFR Cluj

Neluțu Varga, „tati de la Diesel”

Potrivit unor surse locale, presa din Cluj susținea că în spatele tranzacției amintite s-ar fi aflat, de fapt, Neluțu Varga, un cunoscut al lui Arpad Paszkany, fervent client al… cluburilor de fițe din orașul de sub Feleac, poreclit „Tati de la Diesel” de pe vremea când Neluțu conducea clubul „Diesel”, unul dintre cele mai vechi din Cluj și se ocupa cu schimbul de valută. Iar Marian Băgăcean, omul băgat „la înaintare”, ar fi fost numai un contabil în firma lui Neluțu Varga. Contabil și la CFR Cluj, pe banii lui Neluțu Varga. Și nici ai acestuia, de fapt, dar aveți răbdare și veți afla ai cui.

Despre Varga ar mai fi de spus că a fost implicat într-un dosar de la Înalta Curte de Casație și Justiție, alături de Viorel Hrebenciuc, un dosar în care e vorba despre retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure și de un prejudiciu pe care procurorii l-au calculat la 300 de milioane de euro! Pe 9 mai, însă, după 60 de termene de judecată din 2015 până acum, completul de judecători de ÎCCJ l-a achitat pe Neluțu Varga în amintituil dosar al retrocedărilor. Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru spălare de bani, dar a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Decizia nu este definitivă…

Abris Lelbach a dat banii care au făcut-o campioană pe CFR Cluj!

Să ne întoarcem, însă, la campioana României, CFR Cluj. În spatele atâtor interpuși se află omul care a băgat, cu adevărat, milioanele de euro care au dus echipa din insolvență la titlu. 12 până acum. Dintr-un buget de 20 pentru primii doi ani, începând din vara trecută. Bani adevărați pentru bietul nostru campionat. Iar acest patron din umbră este neamțul de origine sârbo-maghiară Abris Lelbach, născut, conform www.tagesspiegel.de, în cadrul unei minorități germane din fosta Iugoslavie, în 1960. Familia lui s-a stabilit în Germania, la Frankfurt, când el avea 5 ani. Printre altele, Lelbach vorbește și limba maghiară, bunica sa din partea mamei fiind originară din Ungaria, în timp ce bunicul era german. De la 15 ani, Lelbach a jucat tenis de masă de performanță, în prima ligă din Germania. A studiat administrarea afacerilor la Frankfurt, după absolvire a lucrat într-o firmă locală de audit, apoi a plecat la Budapesta la începutul anilor ’90, dar s-a stabilit până la urmă în Berlin. Își petrece, însă, foarte mult timp în capitala Ungariei pentru că are foarte multe afaceri acolo. Nu este de neglijat faptul că Lelbach deține 6% din acțiunile clubului Werder Bremen din 1.Bundesliga. Abris Lelbach și Neluțu Varga sunt parteneri de business în industria minieră și cea energetică. Banii pe care i-a adus Marian Băgăcean la CFR Cluj vin de la Neluțu Varga, care, la rândul său, îi primește de la Abris Lelbach. Simplu ca-n Balcani, nu?

Patronul din umbră al lui CFR Cluj este milionarul german Abris Lelbach, acționar și la Werder Bremen
Patronul din umbră al lui CFR Cluj este milionarul german Abris Lelbach, acționar și la Werder Bremen

„Lolek” Mara și „Bolek” Bilașco sunt Masterchefii din Gruia

Toate cele 3 persoane amintite nu se implică, de fapt, în viața de zi cu zi a clubului din Gruia decât ca „filiera financiară Berlin-Budapesta-Cluj” prin intermediul „Elpro AEG-Ost”, una dintre firmele lui Abris Lelbach. Treburile curente ale echipei sunt rezolvate de Lolek și Bolek, simpatica pereche de personaje ale unei serii foarte cunoscute de desene animate poloneze, produsă începînd din 1963 pînă în 1986. Cine sunt, în realitate, Lolek și Bolek contemporani? Așa li se spune în Cluj lui Bogdan Mara și Marius Bilașco, oamenii prin care controlează clubul Neluțu Varga. Oamenii lui de încredere. Ei hotărăsc totul la echipă. Antrenorul Dan Petrescu a avut și el un cuvânt de spus, dar faptul că s-a întâlnit doar de două ori cu Neluțu Varga, la București, nu la Cluj!, într-un an de zile, spune totul despre importanța sa la nivel decizional din punct de vedere administrativ. Păi și președintele Iuliu Mureșan, veți întreba, pe bună dreptate, ce mai face? Iese la televizor și dă declarații. Hotărâte în prealabil împreună cu „Lolek” Mara și „Bolek” Bilașco.

„Lolek” Mara și „Bolek” Bilașco sunt șefii de zi cu zi în Gruia
„Lolek” Mara și „Bolek” Bilașco sunt șefii de zi cu zi în Gruia

Iuliu Mureșan, salvat de… refuzul lui Gică Popescu!

Iuliu Mureșan este președintele lui CFR Cluj din 2002, cu o pauză de două luni, iulie-august 2016, când a fost cercetat de DIICOT și i-a fost interzisă orice activitate legată de club. Anul trecut, pe 31 iulie, în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie după ieşirea din insolvenţă (30 mai), a fost numit Consiliul de Administraţie, al cărui președinte a fost numit Marian Băgăcean. Iuliu Mureșan face parte din CA, dar i s-a retras dreptul de semnătură. „Lolek” Mara și „Bolek” Bilașco au inițiat și susţinut această schimbare la vârf şi au avut în cele din urmă sorţi de izbândă. Funcţia lui Iuliu Mureșan a devenit mai degrabă una formală. El este, de fapt, mai mult un preşedinte de imagine, la fel ca Helmuth Duckadam la FCSB, noua conducere nedorind să îl îndepărteze total și să-și pună lumea-n cap în condiţiile în care Mureșan a scris istorie în Gruia: promovări succesive din Divizia C până în Liga 1, calificare în finala Cupei Intertoto, 3 titluri de campioană la ora respectivă, iată, acum 4, 4 Cupe ale României, două Supercupe ale României și, nu în ultimul rând, 30 puncte în Liga Campionilor, ceea ce nu-i de colea!

Iuliu Mureșan este președintele lui CFR Cluj din 2002 și a scris istorie în Gruia: promovări succesive din Divizia C până în Liga 1, calificare în finala Cupei Intertoto, 4 titluri de campioană, 4 Cupe ale României, două Supercupe ale României și, nu în ultimul rând, 30 puncte în Liga Campionilor
Iuliu Mureșan este președintele lui CFR Cluj din 2002 și a scris istorie în Gruia: promovări succesive din Divizia C până în Liga 1, calificare în finala Cupei Intertoto, 4 titluri de campioană, 4 Cupe ale României, două Supercupe ale României și, nu în ultimul rând, 30 puncte în Liga Campionilor

Decisiv pentru soarta lui Mureșan a fost refuzul lui Gică Popescu de a veni președinte la CFR Cluja anul trecut, „Baciul” motivându-și decizia prin marea prietenie (și rudenie, până la urmă!) cu Gică Hagi, nu se putea „bate” la titlu împotriva cumnatului său. Și mai era o problemă: lui Popescu nu-i era foarte clar la vremea respectivă cât de mult se poate implica în fotbal după problemele avute cu justiția. Așa că refuzul său l-a menținut pe Mureșan în postul de președinte la CFR Cluj.

Gică Popescu este bun prieten cu Dan Petrescu și a fost la un pas să-i devină șef acestuia în vara anului trecut
Gică Popescu este bun prieten cu Dan Petrescu și a fost la un pas să-i devină șef acestuia în vara anului trecut

„MM mi-a zis că Neluțu Varga e băiat deștept, eu nu-l cunosc, dar în spatele lui cică ar fi un neamț cu mulți bani. Au băgat ceva material anul ăsta în CFR” – Gigi Becali în decembrie 2017

„Nu contează cine e în faţă sau în spate, contează ca investitorul, român, neamț, american sau rus, repet, nu contează, să asigure un buget cu care să se poată face performanță” – Iuliu Mureșan

423 de milioane de euro este averea lui Abris Lelbach, conform www.handelsblatt.com

3.800 de angajați au firmele lui Abris Lelbach, dintre care 967 în Berlin