News

Pedeapsa pentru Gheorghe Dincă, sub semnul întrebării. Câți ani de pușcărie ar putea face conform legilor actuale. Comparație cu cazul Elodia

29.07.2019 | 11:45
Pedeapsa pentru Gheorghe Dinca sub semnul intrebarii Cati ani de puscarie ar putea face conform legilor actuale Comparatie cu cazul Elodia
Pedeapsa pentru Gheorghe Dincă poate fi de maximum 25 de ani. Sursa foto: Digi 24

Care este pedeapsa pe care ar putea s-o primească Gheorghe Dincă? Conform Codului Penal modificat, acesta ar putea beneficia de o reducere a perioadei de detenție, iar despre închisoare pe viață nu poate fi vorba căci are peste 60 de ani, vârstă de la care infractorii, chiar și criminalii, nu pot fi condamnați pe viață.

Pedeapsa pentru Gheorghe Dincă ar putea fi de maximum 25 de ani

Acest caz ar putea fi o excepție de la regulă și ar putea reprezenta un moment zero pentru justiția din țara noastră. Dacă facem o comparație cu cazul Elodia, de pildă, unde criminalul Cristian Cioacă a negat timp de mai bine de 5 ani de zile că și-a ucis soția, acest lucru agravându-i pedeapsa, a primit 15 ani și 8 luni de închisoare în iunie 2014, deși procurorii solicitau o pedeaspă de 22 de ani.

În cazul lui Gheorghe Dincă, lucrurile sunt diferite, căci între timp a apărut și legea recursului compensatoriu, o lege care i-a indignat pe români. Legea 169/ 2017 a fost justificată de guvern drept una necesară având în vedere numeroasele condamnări ale României la CEDO pentru condițiile inumane în care sunt ținuți deținuții. Multe dintre procese au fost câștigat, iar țara noastră a fost nevoită să plătească despăgubiri foștilor deținuți.

pedeapsa minima gheorghe dinca
Dincă ar putea sta minim 12 ani și 5 luni în spatele gratiilor. Sursa foto: antena3.ro

Criminalul ar putea sta închisoare minim 12 ani și 5 luni

Conform acestei legi, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă nu sunt unele consecutive, se consideră executate suplimentar, 6 zile din pedeapsa totală. Prin condițiile necorespunzătoare se înțelege condițiile care nu respectă normele și standardele impuse de Uniunea Europeană.

În Codul Penal actualizat, la Capitolul I (Infracțiuni contra vieții), omorul calificat poate fi pedepsit, în funcție de gravitate și circumstanțele producerii acestuia, de la 15 la 25 de ani sau cu închisoare pe viață. De la închisoarea pe viață fac excepție  persoanele trecute de vârsta de 60 de ani.

Pedeapsa maximă pentru comorul calificat se dă în următoarele circumstanțe:

  • dacă a fost cu premeditare;
  • dacă crima s-a comis din interes material;
  • dacă s-au ascuns alte infracțiuni;
  • dacă s-a comis crima asupra unei femei gravide;
  • dacă asasinul este recidivist;
  • dacă crima a fost comisă prin cruzime.

Cel mai probabil, pedeapsa în cazul lui Gheorghe Dincă ar putea fi maximă, 25 de ani în acest caz. Având în vedere că are o vârstă înaintată, acesta poate cere eliberarea condiționată și ar putea beneficia, conform legii, de o reducere a pedepsei la jumătate, adică ar sta în pușcărie maximum 12 ani și 5 luni de zile.