News

Pensia anticipată fără penalizări va dispărea. Cât vor plăti românii care ies mai repede din câmpul muncii

În România, pensia anticipată va dispărea din 2024. Ea va putea fi cerută doar de cei care au realizat stagiul complet de cotizare și de cei care au depășit acest stagiu.
24.04.2024 | 07:04
Pensia anticipata fara penalizari va disparea Cat vor plati romanii care ies mai repede din campul muncii
Pensia anticipată în România. Ce prevede legea în legătură cu penalizările. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pensia anticipată în 2024. Începând din acest an, acest tip de pensie va putea fi obținut doar de cetățenii care au realizat stagiul complet de cotizare și de cei care au depășit acest stagiu cu până la cinci ani.

Pensia anticipată în România. Ce prevede legea în legătură cu penalizările

Pe 20 noiembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat noua Lege a pensiilor publice, document aflat în procedură de urgenţă. Proiectul fusese adoptat cu doar o săptămână mai devreme de către Senat.

ADVERTISEMENT

Ulterior, pe 29 noiembrie, Klaus Iohannis promulga legea. Principalele prevederi din actul legislativ erau creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, recalcularea lor din septembrie 2024, vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei în ianuarie 2035 și reglementări privind pensionarea înainte de termen.

Potrivit Legii 360/2023, pensionarea anticipată fără penalizări mai este posibilă doar până la sfârșitul lunii august 2024. Apoi, de la 1 septembrie, pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare. Aici se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar și a satisfăcut serviciul militar.

”Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT

Ce penalizări se aplică pentru cetățenii care ies mai repede din câmpul muncii, explicațiile ministrului Bucura-Oprescu

În ciuda modificărilor legislative, ministrul Muncii anunță că va exista o categorie de pensionari care poate ieși mai devreme la pensie, fără a fi penalizată. Se află în acest caz bărbații care au împlinit 60 de ani, dar care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

”Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații. Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a explicat ministrul Muncii, la Antena 3.

În același timp, de pensie anticipată pot beneficia și românii care au un stagiu de cotizare de 35 de ani. De notat că aceștia vor fi penalizați. Simona Bucura-Oprescu explică și valoarea penalizării.

”Pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT