News

Klaus Iohannis a promulgat legea. Când primesc, de fapt, românii pensii mai mari și câți bani în plus vor lua

La mijlocul acestei săptămânii, Klaus Iohannis a promulgat legea care asigură pensii mai mari pentru români. Câți bani vor primi în plus cetățenii.
30.11.2023 | 08:06
Klaus Iohannis a promulgat legea Cand primesc de fapt romanii pensii mai mari si cati bani in plus vor lua
Legea pensiilor, promulgată de Klaus Iohannis: data de la care milioane de români primesc pensii mai mari. Sursa foto: presidency.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri, 29 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii. Actul normativ stipulează clar o majorare de două ori a acestor venituri în decurs de 9 luni.

Legea pensiilor, promulgată de Klaus Iohannis: data de la care milioane de români primesc pensii mai mari

Așteptarea a luat sfârșit pentru milioanele de pensionari din România. Oficial, proiectul de lege din sectorul pensiilor, adoptat de Parlament pe 20 noiembrie, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Actul normativ vine cu vești excelente pentru seniorii țării. Astfel, conform celor precizate în lege, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Apoi, de la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Legea mai prevede că dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii. Nu sunt luate în calcul, în acest sens, perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). În plus, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se arată în lege.

ADVERTISEMENT

Majorări de pensii de până la 80% de la 1 septembrie 2024

Fără îndoială, cea mai importantă dată pentru pensionarii din România în 2024 va fi cea de 1 septembrie. Recent, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Bucura-Oprescu a anunțat o creștere a pensiilor, în medie, cu 40% din toamna anului viitor.

Știm sigur cât va fi cea mai mică pensie din România. Un român cu indemnizația minimă socială, cu o perioadă contributivă de 35 de ani pe salariu minim, care avea 1.125 lei, va avea o creștere de peste 80%, adică undeva peste 1.900 lei va fi noua pensie.

ADVERTISEMENT

În felul acesta, îndeplinim una dintre cerințele Comisiei Europene prin PNRR, aceea de ajustare a pensiilor mici”, spunea ministrul social-democrat, pe 24 noiembrie, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Bucura-Oprescu a fost întrebată de unde va lua guvernul banii pentru noile măriri de pensii. Ea a explicat că sursa de finanțare va fi tot bugetul de stat. ”Se lucrează la proiectul bugetului de stat pentru 2024.

ADVERTISEMENT

Este foarte important că prin noua lege a pensiilor aducem respect românilor, aducem echitate. Este foarte important să avem și sursele bugetare pentru asta”, mai spunea ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT