Fotbal international

Căderea lui Philippe Coutinho. Brazilianul a dezamăgit enorm şi e pe picior de plecare de la Barcelona

13.05.2019 | 16:46
Caderea lui Philippe Coutinho Brazilianul a dezamagit enorm si e pe picior de plecare de la Barcelona

Se poate vorbi în mod real de o adevărată cădere a lui Philippe Coutinho, jucătorul transferat în iarna lui 2018 de la Liverpool, pentru suma de 140 de milioane euro. Dacă evoluţiile sale în cea de-a doua jumătate a sezonului trecut, imediat după ce a sosit pe Nou Camp au fost socotite ca mulţumitoare, ceea ce a făcut în sezonul actual, care se va încheia în weekend, este departe de aşteptări şi posibilitatea ca în vară să plece este din ce în ce mai mare.

Philippe Coutinho în cădere liberă. Sezon foarte slab şi în vară despărţirea de Barcelona

Coutinho şi-a dorit mult să vină să joace pe Nou Camp. Prietenul său din copilărie şi din echipa naţională, Neymar, i-a tot vorbit de Barcelona şi chiar dacă la Liverpool era adulat de suporteri şi pe Anfield Road era considerat regele, Philippe nu a mai avut stare până nu şi-a văzut visul împlinit şi în iarna lui 2018 semna cu Barcelona.

În cele de 22 de meciuri jucate până la finalul sezonului anterior în toate competiţiile brazilianul avea să înscrie de zece ori şi a oferit şase pase decisive. Un bilanţ acceptabil, mai ales că era un nou sosit într-o echipă cu multe nume sonore, în special alături de Leo Messi şi Luis Suarez. Multă lume a fost convinsă că dacă a marcat de zece ori şi a dat şase assisturi în doar jumătate de an sau chiar mai puţin în următorul sezon are toate şansele cel puţin să dubleze aceste cifre.

Philippe Coutinho a marcat 11 goluri şi a dat 5 pase decisive în 52 de meciuri, la fel ca în 22 de jocuri în sezonul trecut
Philippe Coutinho a marcat 11 goluri şi a dat 5 pase decisive în 52 de meciuri, la fel ca în 22 de jocuri în sezonul trecut

Într-un sezon a avut tot atâtea realizări ca într-o jumătate de an

Bilantul lui Philippe Coutinho la finalul acestui sezon marchează căderea internaţionalului brazilian. Pentru că sunt aproape identice cifrele semnificative: unsprezece goluri şi cinci pase decisive. Dar, în 52 de partide, nu în 22! Adică un regres uriaş, iar majoritatea evoluţiilor brazilianului au fost departe de aşteptări. Lucru pe care l-a recunocut şi el.

În meciurile cele mai importante, cum a fost şi cel de la Liverpool, din semifinalele Champions League, împotriva fostei sale echipe, Coutinho a demonstrat că marea lui problemă o reprezintă incapacitatea lui psihică de a face faţă presiunii. Brazilianul a greşit enorm, ba a contibuit printr-o greşeală şi la acţiunea de contraatac din care cormoranii au deschis repede scorul, în minutul 7 şi în a doua parte nu a mai apărut pe teren.

Pus la zid de presa catalană după eliminarea din Champions League

După incredibila eliminare al doilea an consecutiv din Champions League după ce Barca a avut 3-0 înaintea meciului retur câţiva jucători au fost puşi la zid şi primul pe listă a fost Coutinho. “Indolent, fără reacţie, lipsă de luciditate la orice acţiune, doborât de presiunea jocului” – au fost cuvintele care l-au caracterizat pe starul brazilian, care e clar că nu mai are viitor pe Nou Camp. La Liverpool nu are uşa deschisă, singura poartă prin care s-ar putea strecura, numai cu condiţia ca investitorii să nu plece, este PSG, unde, poate, alături de prietenul Neymar să regăsească mai întâi bucuria de a juca şi încrederea.