News

Pierderi enorme ale CE Oltenia pentru 2021. Cât costă menținerea în viață a mamutului energetic

Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli ale Complexului Energetic Oltenia prevăzând o pierdere de peste 700 milioane de lei pentru acest an.
20.05.2021 | 18:46
Pierderi enorme ale CE Oltenia pentru 2021 Cat costa mentinerea in viata a mamutului energetic
Complexul Energetic Oltenia produce energie în pierdere/ Foto montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit Hotărârii de Guvern publicate miercuri în Monitorul Oficial, Complexul Energetic Oltenia va înregistra în 2021 venituri de  4,054 miliarde de lei. În schimb, cheltuielile vor ajunge la 4,758 miliarde de lei rezultând astfel o pierdere de 704.000.000 lei.

Însă cele 700 de milioane reprezintă doar o parte din povara financiară pe care o presupune menținerea în viață a unei companii care, în pofida dimensiunilor sale, are probleme mari.

ADVERTISEMENT

Un sfert din veniturile CE Oltenia, asigurate de la buget

Astfel, în cele patru miliarde care sunt trecute la capitolul venituri, 1,18 miliarde reprezintă „venituri din transferuri”, o exprimare contabilă în spatele căreia se ascunde ajutorul de stat pe care compania l-a primit luna trecută de la Guvernul României. Banii primiți de la bugetul statului  reprezintă circa un sfert din veniturile totale preconizate pentru acest an.

Ajutorul de stat acoperă la limită doar cheltuielile de natură salarială, care sunt estimate 1,096 miliarde de lei, dintre care 925.000.000 sunt cheltuieli cu salariiile, iar 171.000.000 sunt bonusuri. Acestora li se mai adaugă plăți compensatorii și contribuții de asigurări datorate de angajator.

ADVERTISEMENT

Ajutorul de stat pentru CE Oltenia a fost aprobat prin ordonanță de urgență la începutul lunii trecute ca parte a planului de restructurare a companiei și „decarbonare”, adică renunțarea treptată la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei în favoarea unor surse regenerabile, mai puțin poluante.

CE Oltenia a mai beneficiat de un ajutor de stat și în februarie 2020, în valoare de 252 milioane de euro. De fapt, ajutorul era unul de salvare a companiei prin asigurarea imediată a unor lichidități. Comisia Europeană a aprobat acordarea acelui ajutor cu condiția să fie doar sub formă de împrumut care urma să fie returnat în termen de șase luni, lucru care nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Un plan disperat de salvare a companiei

Statul român încearcă să salveze compania care furnizează peste 20% din energia produsă în România și care este unul dintre cei mai mari angajatori din zona Olteniei. Astfel, Guvernul a transmis Comisiei Europene, în luna decembrie, Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia 2021-2025, cu perspectiva anului 2030.

Pe 5 februarie  2021, Comisia a inițiat o investigație pentru evaluarea propunerilor de restructurare avansater de către autoritățile de la București, în condițiile în care orice ajutor de stat din Uniunea Europeană trebuie să fie acceptat de către Comisie.

ADVERTISEMENT

În așteptarea răspunsului  Comisiei, Guvernul a acordat deja cele 1,18 miliarde de lei, ca parte a unui program de restructurare ce necesită investiții de 3,5 miliarde de euro până în 2025 inclusiv. CE Oltenia urmează să reducă substanțial și personalul, fie prin disponibilizări, fie prin pensionare, fiind vorba de aproape 8.000 de locuri de muncă ce vor dispărea, în afară de locurile de muncă indirect afectate.

Planul de restructurare trimis Comisiei Europene prevede construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate instalată de 700 MW, retehnologizarea microhidrocentralei de la Turceni și deschiderea unor instalații care să utilizeze gaze naturale, cu o capacitate totală de 1.300 MW.

Obiectivul din plan este ca, până în anul 2030, doar 41% din energia produsă de către CE Oltenia să fie obținută prin  lignit, în condițiile în care, în momentul de față, întreaga cantitate de energie derivă din utilizarea cărbunelui. Este incert deocamdată dacă autoritățile de la Bruxelles vor susține acest plan în contextul în care mai multe țări europene au renunțat deja integral la cărbune.

ADVERTISEMENT