News

Ce este bine să dai de pomană la biserică de Sfânta Maria Mică. Alimentele se dau de sufletul morților

07.09.2019 | 16:52
Ce este bine sa dai de pomana la biserica de Sfanta Maria Mica Alimentele se dau de sufletul mortilor
Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică *foto: ciao.ro

Pe 8 septembrie creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Pentru mulți care nu celebrează Adormirea Maicii Domnului de pe 15 august, aceasta este adevărata zi de onomastică. Peste 2,2 milioane de români poartă numele Sfintei Marii și își sărbătoresc ziua de nume. De asemenea, 8 septembrie reprezintă și ziua în care se face trecerea de la vară la toamnă, iar oamenii dau de pomană de sufletul morților.

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică

Astfel, una dintre numeroasele tradiții românești de Sfânta Maria Mică este ca bătrânii să împartă struguri și prune de sufletul morților, pentru ca acestora să li se iartă păcatele și să primească din roadele de toamnă și pe lumea cealaltă.

Alte tradiții și superstiții din popor fac referire la trecerea în noul antotimp, dar și la bunăstarea în casă și în familie. Astfel, este interzis să faci focul în casă, oricât de frig ar fi, pentru că aduce ghinion. În schimb, altă superstiție prevede că poți aprinde o candelă pentru a alunga spiritele rele. Nașterea Maicii Domnului reprezintă o sărbătoare, astfel că bărbații sunt obligați să nu facă treabă prin curte iar femeile nu au voie să spele și să coase haine, pentru a nu atrage răul asupra familiei lor.

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică
Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică *foto: infocs.ro

De ce se numește „Sfânta Maria Mică”

Nașterea Maicii Domnului este o dată extrem de importantă din calendarul creștin. Cu toate acestea, poartă numele de „Sfânta Maria Mică” întrucât creștinii și-au dat seama de importanța Maicii Domnului abia după ce a trecut în eternitate. Astfel, Adormirea Maicii Domnului este cunoscută drept „Sfânta Marie Mare”.

Există o întreagă dezbatere despre când ar trebui să se sărbătorească cei 2,2 milioane de români și românce care poartă nume derivate din „Maria”. Dacă o parte dintre români preferă Maria Mică, în special în zona Moldovei, mulți români își serbează onomastica de două ori, și pe 15 august și pe 8 septembrie.