Fotbal intern

Povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al FCSB! Coleg la juniori cu Teja, sfert-finalist în Cupa Cupelor şi cum a scris istorie în Ghencea

16.05.2019 | 09:09
Povestea lui Edi Iordanescu viitorul antrenor al FCSB Coleg la juniori cu Teja sfertfinalist in Cupa Cupelor si cum a scris istorie in Ghencea
Povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al FCSB

Edi Iordănescu este 99% viitorul antrenor al celor de la FCSB. FANATIK a anunţat că Gigi Becali s-a înţeles cu antrenorul de 40 de ani, acesta urmând să preia vicecampioana României din vară, după plecarea lui Mihai Teja.

Povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al FCSB. Se antrena în Ghencea înaintea meciurilor europene şi a fost coleg cu Teja

FANATIK îţi prezintă povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al celor de la FCSB. Suporterii Stelei îşi aduc aminte bine de fiul lui Anghel Iordănescu din perioada în care Steaua Bucureşti se lupta de la egal la egal cu granzii Europei la mijlocul anilor ’80. Înaintea meciurilor, pe gazonul de pe Ghencea, doi copilaşi încercau să-şi copieze taţii şi făceau primii paşi în fotbal. Edi Iordănescu şi Alin Stoica erau mascotele echipei care ajungea să câştige Cupa Campionilor Europeni în 1986. “Îmi plăcea la stadion, la Steaua, mai mult ca la mama acasă, era o bucurie teribilă când tata mă lua cu el la meciuri”, avea să povestească peste ani Edi Iordănescu.

În acelaşi timp, Edi Iordănescu ajungea la centrul de copii şi juniori al echipei din Ghencea. Timp de nouă ani, viitorul antrenor al FCSB s-a antrenat cot la cot cu Mihai Teja, cel al cărui loc îl va lua la finalul sezonului. Pe lângă cei doi, la “piticii” Stelei mai jucau Marian Aliuţă sau Alin Stoica, viitori jucători ai formaţiei roş-albastre, dar şi ai echipei naţionale a României.

Povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al FCSB
Povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al FCSB

Debutul la Steaua Bucureşti şi prima aventură în străinătate. Sfert-finalist în Cupa Cupelor

După aproape 12 ani petrecuţi la juniorii Stelei, Edi Iordănescu a primit şansa debutului în tricoul echipei din Ghencea. Pe 20 aprilie 1996, la nici 18 ani, viitorul antrenor al FCSB juca 29 de minute în remiza cu Inter Sibiu, scor 0-0, fiind introdus pe teren de Dumitru Dumitriu în locul lui Iulian Filipescu. În acelaşi meci, Alin Stoica bifa debutul pentru Steaua Bucureşti, însă carierele celor doi urmau să aibă drumuri total diferite.

După un scurt periplu la Sportul Studenţesc, Edi Iordănescu a ajuns în vara anului 1998 la Panionios. La 20 de ani, mijlocaşul care purta un nume greu pentru stelişti juca două meciuri în prima ligă a Greciei şi era martor la cea mai mare performanţă din istoria clubului. În sezonul 1998-99, Panionios ajungea până în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, unde grecii erau eliminaţi de Lazio, însă Edi Iordănescu nu a bifat nicio prezenţă în cupele europene.

La un pas de moarte pe când era la Rapid

După aventura în Grecia, Edi Iordănescu s-a întors în România, unde a jucat pentru Unirea Focşani şi Rapid Bucureşti. Scurta perioadă petrecută în Giuleşti putea să-i fie fatală. Într-un meci amical jucat cu Tractorul, viitorul antrenor al FCSB a fost lovit în spate de un adversar şi a ajuns la spital. Medicii l-au trimis înapoi în cantonamentul echipei, însă mijlocaşul de 22 de ani nu se simţea deloc bine.

Norocul lui Edi Iordănescu a fost medicul Rapidului, care l-a dus de urgenţă la Spitalul Militar din Bucureşti. “Aveam hemoragie internă la rinichi, două luni am stat pe perfuzii, iar un an am fost out. Dacă rămâneam în noaptea aia în cantonament, îmi era fatal”, a susţinut Edi Iordănescu.

Cum a intrat în istoria Stelei la 32 de ani

Până la 26 de ani, vârsta retragerii din cariera de fotbalist, Edi Iordănescu a mai evoluat pentru Rocar Bucureşti, Alki Larnaca (Cipru), Petrolul Ploieşti şi FC Vaslui, la ultima echipă jucând în sezonul 2003-04. A urmat cariera de antrenor, iar primul pas important a venit în sezonul 2010-11, când i-a fost secund lui Ilie Dumitrescu. În septembrie 2010, fostul internaţional şi-a dat demisia, iar Edi Iordănescu era numit, la 32 de ani, interimar la cârma echipei din Ghencea.

Două meciuri a bifat pe banca tehnică a steliştilor, motiv pentru care a devenit cel mai tânăr antrenor din istoria Stelei. Edi Iordănescu a pregătit echipa pentru meciurile cu CFR Craiova (1-0 în Cupa României) şi cu Oţelul Galaţi (0-1 în campionat). “Am Steaua în suflet de la 5 ani, de când am păşit prima oară pe poarta stadionului. Până la 17 ani, când am plecat să joc în Grecia, pot spune că mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa în curtea acestui club”, spunea Edi Iordănescu în momentul în care s-a întors la Steaua.

Povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al FCSB (sursă foto: sportpictures.eu)
Povestea lui Edi Iordănescu, viitorul antrenor al FCSB (sursă foto: sportpictures.eu)

Contre cu MM Stoica: “Edi de ce vorbeşte?” / “Parvenit al fotbalului romînesc”

Edi Iordănescu a rămas la Steaua până în martie 2011, când a plecat alături de Marius Lăcătuş. La un an şi jumătate de la acel moment, viitor antrenor al FCSB a intrat într-un schimb de replici cu Mihai Stoica, actualul director sportiv al vicecampioanei României.

“Edi Iordanescu de ce vorbeşte? A fost secund la 4 sau 5 antrenori şi ce a făcut. Are 34 de ani şi nu a realizat nimic. Nu înţeleg cum de îl bagă lumea în seamă. Mai bine ieşea şi vorbea după o victorie a Stelei sau explica cum a pierdut 5-0 la Haifa. Suntem lideri într-o grupa de Champions League. Cum pot alţii sa se bucure de o înfrângere a Stelei?”, declara Mihai Stoica pe 26 noiembrie 2012, după FC Braşov – Steaua 3-1. O zi mai târziu, Edi Iordănescu îi dădea replica: “Acest parvenit al fotbalului românesc continuă să îşi dea cu părerea despre toţi şi toate, dar îl inţeleg şi încerc să îl tolerez. El nu încearcă astfel decât să compenseze lipsa unor calităţi reale în domeniul în care activează. Există totuşi o diferenţă mare între mine şi el. Eu sunt un om cu principii, iar asta m-a făcut ca încă de la vârsta de 32 de ani, când am venit pentru prima oară ca antrenor secund la Steaua, să intru pe poartă cu capul sus şi tot aşa să şi plec”.

Un singur trofeu câştigat. Şapte echipe antrenate

Edi Iordănescu le-a antrenat până în prezent pe Fortuna Brazi, ASA Târgu Mureş, Pandurii Târgu Jiu, ŢSKA Sofia, Astra Giurgiu, CFR Cluj şi Gaz Metan Mediaş. Perioada scurtă petrecută la formaţia din Gruia i-a adus şi singurul trofeu din palmares, Supercupa României câştigată la începutul actualui sezon. În plus, în sezonul 2014-15, Edi a dus-o pe Pandurii până în finala Cupei Ligii, pierdută în faţa celor de la FCSB, scor 0-3.

  • 59 de meciuri a antrenat-o Edi Iordănescu pe Pandurii Târgu Jiu, cea mai lungă experienţă ca antrenor