Fotbal intern

Povestea ultimei victorii la Bucureşti a Universităţii Craiova cu Steaua! 30 de ani de la “Ştiinţa Craiova a învins şi în Ghencea”

24.02.2019 | 15:24
Povestea ultimei victorii la Bucureşti a Universităţii Craiova cu Steaua

În 2019 se împlinesc 30 de ani de la ultima victorie la Bucureşti a Universităţii Craiova cu Steaua. Cele două rivale se vor întâlni duminică, de la ora 20:00, în etapa a 25-a din Liga 1 Betano, într-un moment în care ambele echipe visează la titlul de campioană a României.

Fanii olteni nu pot uita după-amiaza de 29 noiembrie 1989. Cu o lună înainte de Revoluţia din decembrie, U Craiova se lua la trântă cu Steaua şi Dinamo, echipele protejate de comunişti. Pe 5 noiembrie, “câinii” plecau învinşi din Bănie, scor 0-1, iar la finalul lunii venea rândul steliştilor. Stadionul “Ghencea” era plin ochi, peste 30.000 de spectatori fiind în tribune. Printre aceştia se aflau şi câteva mii de olteni. U Craiova nu mai câştigase la Bucureşti cu Steaua de pe 20 noiembrie 1982.

Povestea ultimei victorii la Bucureşti a Universităţii Craiova cu Steaua. “Viteziştii” vs “puştii”

Pe 29 noiembrie 1989, Universitatea Craiova obţinea ultima victorie la Bucureşti cu Steaua. Cu doar câteva luni înainte de acest meci, steliştii jucaseră pentru a doua oară finala Cupei Campionilor Europeni. Echipa antrenată de Anghel Iordănescu era una de speriat, cu Gică Hagi în mare formă. De cealaltă parte, U Craiova venea cu o echipă tânără, dar cu foame de performanţă.

Gică Popescu, titular incontestabil la U Craiova în 1989
Gică Popescu, titular incontestabil la U Craiova în 1989

Încă din start, oltenii încearcă să dea lovitura, iar Pavel Badea ratează o ocazie monumentală. Pe margine, antrenorul Sorin Cârţu era în permanentă mişcare. Spre jumătatea primei reprize, steliştii pun stăpânire pe joc, iar Ştefan Crişan, portarul Universităţii, este testat de Gică Hagi, Ilie Dumitrescu sau Gabi Balint. După primele 45 de minute, cele două formaţii erau la egalitate, scor 0-0, rezultat care le convenea oltenilor.

Ştefan Crişan, eroul Universităţii Craiova în meciul cu Steaua

După doar două minute din a doua repriză, Gabi Balint găseşte o breşă în careul Universităţii, iar mingea şutată de “Găboajă” scutură plasa porţii apărate de Ştefan Crişan. Oltenii se gândeau deja că vor mai adăuga un an la palmaresul negru. După un sfert de oră, Olaru comite henţ şi arbitrul Adrian Moroianu arăta punctul cu var. Gabi Balint, faţă-n faţă din nou cu Ştefan Crişan. Fanii lui U Craiova se întorc cu spatele, dar freamătul tribunelor, cu un prelung oftat, îi anunţă că portarul de 20 de ani a parat penalty-ul. “În timp ce Balint se pregătea să execute penalty-ul, i-am spus lui Hagi, care era lângă mine, era omul meu de marcaj, că, dacă ratează Steaua, Craiova o să-i bată! La care Hagi îmi zice: vă mai dăm două”, avea să povestească Dănuţ Bică.

Dănuţ Bică, autorul golului victoriei
Dănuţ Bică, autorul golului victoriei

Vine şi minutul 71. U Craiova punea presiune pe defensiva steliştilor, iar Bumbescu trimite o pasă moale către Silviu Lung. Ştefan Stoica ţâşneşte şi egalează. Jucătorii lui Sorin Cârţu simt că poate fi o zi mare. După patru minute de la gol, Dănuţ Bică pătrunde în jumătatea Stelei, undeva la 25, 20 de metri şi şutează. Mingea se duce trasor în poarta lui Lung. U Craiova conducea cu 2-1 şi minutele deveneau ore pentru olteni.

Opt minute de prelungire. Valentin Ceauşescu, supărat pe arbitru

Adrian Moroianu a prelungit meciul din Ghencea cu opt minute, decizie nejustificată, dar care îl scoate din sărite pe Valentin Ceauşescu. “Este ade­vărat, Valentin Ceauşescu i-a re­proşat la final lui Moroianu faptul că a prelungit partida. I-a spus că nu are nevoie de cadouri”, a povestit peste ani Sorin Cârţu.

Fundaşii Universităţii Craiova au încheiat în tranşee meciul din Ghencea, dar U Craiova obţinea prima victorie în Bucureşti după o pauză de şapte ani. La final, fanii oltenii spărgeau liniştea unui oraş gri cu un cântec creat pe loc: “Ştiinţa Craiova a învins şi în Ghencea”.

Cum arătau cele două echipe în 1989

Steaua: Lung – D. Petrescu, Iovan, Bumbescu (80 Grigoraş), Ungureanu – Musznai, I. Dumitrescu, Rotariu – Negrău, Balint, Hagi

U Craiova: Crişan – Mănăilă, Săndoi, Gh. Popescu, Zanfir, Ad. Popescu – Ciurea (90 Neagoe), Olaru, Bică, Badea – Stoica (86 Pigulea)

  • 104 meciuri consecutive fără înfrângere înregistrase Steaua între iunie 1986 şi septembrie 1989
  • 30.000 de spectatori au asistat la Steaua – U Craiova 1-2