News

“Prahova a devenit groapa de gunoi a mai multor judeţe!” Groapa de gunoi Boldeşti-Scăeni, manageriată de un nume important din sportul românesc

Vitalia Servicii pentru Mediu SA, companie condusă de Octavian Morariu, nume cu greutate în rugby-ul românesc și fost președinte al COSR, este acuzată că nu respectă normele de mediu şi pune în pericol sănătatea prahovenilor.
20.06.2021 | 14:01
Prahova a devenit groapa de gunoi a mai multor judete Groapa de gunoi BoldestiScaeni manageriata de un nume important din sportul romanesc
Groapa de gunoi Boldeşti-Scăeni este o continuă sursă de probleme pentru locuitorii din judeţul Prahova. republikanews.ro
ADVERTISEMENT

“30.000 de tone de deşeuri menajere (şi nu numai) din alte judeţe sunt aduse, lunar, la groapa de gunoi Boldeşti-Scăeni, Prahova”, notează jurnaliştii de la ziareph.ro. O problemă care pune în real pericol sănătatea tuturor prahovenilor, în condiţiile în care, susțin ziariștii, nu ar fi respectate normele de mediu în vigoare!

“Specialiştii în domeniu din Ministerul Mediului, consultaţi de ziarul Incisiv de Prahova, au confirmat că aceste norme nu sunt respectate sub nicio formă!”, detaliază ziareph.ro.

ADVERTISEMENT

Acuze grave privind supraîncărcarea gropii de gunoi de la Boldești-Scăeni.”Nu există un fond pentru închiderea gropii în momentul în care capacitatea a fost depăşită”

Pe lângă faptul că Prahova a ajuns să preia gunoiul și deșeurile toxice ale altor judeţe, o altă problemă gravă ar fi aceea că groapa de gunoi Boldești-Scăeni, ce operează întreaga zonă, nu ar mai face față cantităților uriașe de gunoi adunate, având deja capacitatea depășită. Groapa de gunoi Boldești-Scăeni este administrată de Vitalia Servicii pentru Mediu SA, companie manageriată de Octavian Morariu, nume greu din sportul românesc.

“În momentul în care avem o groapă de gunoi, aceasta emană metan, un gaz cu efect de seră declarat. Este al treilea poluator la nivel mondial, responsabil pentru încălzirea globală și pentru situația pe care o avem acum, pentru că ne uităm afară și nu mai înțelegem dacă este vară sau toamnă.

ADVERTISEMENT

În momentul în care se dă o autorizație pentru deschiderea unei gropi de gunoi, se constituie și un fond de închidere. Când gropa de gunoi a ajuns la capacitatea declarată, groapa respectivă trebuie închisă! Din cauza asta trebuie să ai niște bani puși deoparte ca operator, într-un cont special, indicat de către agenția care te-a autorizat.

Acești bani trebuie folosiți pentru închiderea și monitorizarea gropii, pentru a nu avea ulterior emisii în atmosferă sau viitoare incendii. În momentul de față nu știu dacă putem să numărăm pe degetele de la o mână toate gropile care au dat acești bani și au constituit acest fond de închidere”, mai notează ziareph, sugerând că nu se pune ”lacăt” la groapa de gunoi Boldești-Scăeni, din cauza costurilor mari generate de o astfel de acțiune.

ADVERTISEMENT

Compania Vitalia a deschis groapa de gunoi Boldeşti-Scăeni în 2001, zece ani mai târziu i-a mărit capacitatea. În plus, s-a extins şi la Băicoi

Când vine vorba despre groapa de gunoi Boldeşti-Scăeni, capacitatea maximă este foarte greu de precizat. De-a lungul anilor, aceasta a fost mărită şi pare să se transforme într-un sac fără fund când vine vorba despre depozitarea gunoiului. Din Prahova şi nu numai!

Rampa ecologică de la Boldești-Scăeni a fost deschisă în august 2001, pe o suprafață totală de 13,8 hectare si cu o capacitate de depozitare de peste 2,5 milioane de metri cubi. Zece ani mai târziu, Vitalia anunţa o extindere de încă 250.000 de metri cubi a spațiului de depozitare a gunoiului, suprafata noii alveole fiind de 1,5 hectare.

ADVERTISEMENT

Din anul 2011, Vitalia administrează şi o altă rampă ecologică, la Băicoi, tot în judeţul Prahova. Sursa citată mai menţionează că această afacere a beneficiat de consultanța prestigioasei firme KVB Economics din București, fondată de Silvian Ionescu și Sulfina Barbu, foşti membri PDL. La acea vreme, cei doi ocupau funcţiile de comisar-şef al Gărzii de Mediu, respectiv ministrul Mediului.

Preşedintele Vitalia, Octavian Morariu, și-a început ascensiunea la gigantul Veolia Group. “Banii vin din afacerile cu deșeuri”

Compania Vitalia este condusă de Octavian Morariu, personalitate importantă din rugby-ul românesc. Conform profilului său de Linkedin, Morariu ocupă funcţia de preşedinte Vitalia din decembrie 2006 și până în prezent. A mai fost membru al Comitetului Internaţional Olimpic, președinte al Comitetului Olimpic Sportiv Român, dar şi preşedinte al Rugby Europe. Octavian Morariu este fost internaţional român de rugby, a jucat în Marea Britanie şi Franţa la finalul anilor ’80 şi a antrenat-o pe PSG între 1991 şi 1993.

“Banii îi vin însă din afacerile cu deșeuri, iar apetența pentru domeniu se trage din trecutul său de angajat al multinaționalei franceze Veolia Group – cel mai puternic brand european pe piața serviciilor comunitare.

La sfârșitul anilor 80, în plin comunism, Octavian Morariu a emigrat în Franța, unde și-a început cariera lucrând pentru concernul Vinci și reprezentanțele sale din Europa Centrală și de Est, apoi pentru Veolia. În 2003, Morariu a fost numit șeful Agenției Naționale de Sport – funcție cu rang de secretar de stat în guvernul Adrian Năstase”, mai scrie ziareph.ro.

octavian morariu
Octavian Morariu, presedintele Vitalia. Sursa foto: ph-online.ro

Sesizare la DNA împotriva Vitalia, care ar primi gunoaiele menajere din sectoarele 3 şi 5 ale Capitalei

În luna februarie a acestui an, compania Vitalia a fost implicată într-un scandal de proporții! Organele abilitate au luat în vizor modul în care Vitalia ar fi acceptat, la groapa de gunoi Boldeşti-Scăeni, deşeuri de la sectoarele 3 şi 5 ale Bucureștiului. Site-ul ediţiaverde.ro anunţa că au fost depuse sesizări la DNA şi alte instituţii abilitate ale statului în legătură cu “modul în care gunoaiele produse în cele două sectoare ajung să fie depozitate în alte localităţi, prin intermediul unor societăţi comerciale, în pofida faptului că problema depozitării deşeurilor nu este în atribuţiile edililor de sectoare, ci doar în competenţa primarului general al Capitalei”. Respectivele gunoaie ajung, desigur, în Prahova. La… Boldeşti-Scăeni!

ADVERTISEMENT